Tréner radí: Viete, ako sa správne stravovať pred a po cvičení?

Viete, čo je správne jesť pred a po cvičení? Ako ako dlho po cvičení jesť?
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-10 11:35:00

Hoci plavková sezóna už skončila, pre niekoho sa pravidelné cvičenie stalo počas leto jednou z najobľúbenejších činností. Ale nie len počas leta. Dať si poriadne do tela, zamakať na postave, aby sme sa nie len cítili lepšie ale aj boli zdraví...to je to najlepšie, čo pre seba môžeme spraviť.

Tak ako je dôležité cvičenie, tak je samozrejme dôležité aj stravovanie. A to najmä pred a po cvičení. Chodíte cvičiť hladní a potom neviete, čo by ste mali zjesť, aby sa výsledok cvičenia nestratil? Alebo máte zaužívané zvyky a chcete vedieť, či sú správne? Osobný tréner vám povie, čo by ste pred a po cvičení mali skutočne jesť.

Pred cvičením – len niečo ľahké

Určite nechcete ísť cvičiť s plným žalúdkom, to by predsa nebolo nič príjemné! Toddd McCullough je zástancom toho, že ak si niečo dopredu naplánujeme, sme akoby o krok vpred. Pretože zrazu nebudete mať čas na premýšľanie a vymýšľanie, ale presne zjete to, čo je nachystané a čo dáva zmysel vzhľadom na formovanie vašej postavy.

Ako vhodné alternatívy jedla pred cvičením odporúča:

  • Za hrsť surových mandlí a čučoriedok
  • Lyžicu arašidového masla s troškou medu
  • Štvrtinu polievkovej lyžice kokosového oleja

A čo po cvičení?

Po cvičení máme podľa Todda McCullougha viac priestoru na „vymýšľanie“, pretože toto jedlo už musí byť vyživné ako pre mozog tak aj pre samotné telo. Malo by byť zmesou proteínov, tuku, cukrov a karbohydrátov. Tie by sme mali prijať v čo najväčšej možnej miere zo zeleniny a dopriať si aj porciu sladkých zemiakov. Zásadná rada ale znie: jedzte striedmo a jednoducho.

Odporučený jedálniček:

  • Po rannom cvičení jednoduchú omeletu a ovocie – 2 – 4 vajcia, obľúbená zelenina, ktorá sa do tohto jedla hodí a na záver ovocie, ktoré zjete potom. Môže to byť napríklad melón, ktorý je veľmi dobrým pomocníkom po cvičení.
  • Druhým odporúčaním je šalát, najmä ak cvičíte pred obedom – špenát, kapusta, bazalka, petržlen – najlepšia je takmer každá zelená zelenina. Z iných druhov zeleniny je najlepšia mrkva, cibuľa, brokolica, zeler, karfiól.
  • Ovocie po cvičení – 1-2 porcie jahôd, čučoriedok, jablka, či kúskov broskýň
  • Ak potrebujete dodať tuky – vyberte si avokádo, 6 – 8 kúskov mandlí alebo orechov, poslúžiť môžu aj slnečnicové semiačka
  • Ak potrebujete na šalát dressing – skúste zmiešať olivový olej s vínnym octom a citrónovú šťavu

Ak idete cvičiť po práci pred večerou, hodiť by sa vám mohli tieto tipy:

  • Proteíny získate napríklad z kuracieho mäsa, ryby, hovädzie mäso, k tomu 2 porcie zeleniny a jednu dávku vyššie spomínaných tukov.

Kedy je správny čas na jedlo?

Todd McCullough odporúča jesť 30 – 45 minút po cvičení. Ak sa vám to zdá dlho, vezmite si so sebou do tašky ovocie alebo oriešky, ktoré môžete „dzobkať“ pri návrate z telcovične. Aspoň zaženiete prípadný hľad.

Čítajte tiež: Zber šípok je v plnom prúde: Pripravte si z neho olej, pokožka sa vám poďakuje!

2016-10-10 11:35:00  |  Text: Katka   |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: red, mindbodygreen.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia