Vinobrania sú v plnom prúde: Ako rozpoznať kvalitný burčiak?

Vinobrania sa nezadržateľne blížia. Ako rozpoznať mušt od burčiaku a čo robiť, ak ho vypijete veľa?
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-14 06:00:00

Leto pomaly končí a pre milovníkov vína nastáva obdobie oberačiek, dozrievania mladého vína. Predtým sa ale takmer v každom veľkom meste chystajú jarmoky, ku ktorým nepochybne patrí aj burčiak.

Hoci je sezónnym nápojom, mali by sme myslieť nato, aby sme si viac neuškodili ako pochutnali.

Mušt verzus burčiak

Ak ste si mysleli, že burčiakom sa môže nazývať akákoľvek tekutina, ktorú dostať kúpiť na vinobraní, tak sa mýlite. Je totiž podstatný rozdiel medzi muštom a burčiakom.Mušt je síce tiež produktom z hrozna, ale je to taký „medzistupienok“ medzi šťavou a samotným burčiakom. 

Podstatný je čas. Mušty sú príznačné pre leto a jeho koniec, burčiaky zase na začiatok jesene, sezóna začína okolo septembra. Spoznať to viete aj podľa toho, kedy dozrievajú biele odrody hrozna. 

Čas zohráva rolu aj pri tom, kedy je burčiak najlepší a najkvalitnejší. Mušt je šťavou pár dní po vylisovaný, neobsahuje alkohol. Ako náhle začne kvasiť, dostáva sa do stavu, kde cítite jeho sladkosť, má zopár percent alkoholu – a to je ten čas, kedy je burčiak najlepší.

V tomto stave vydrží maximálne deň. V snahe udržať tento stav niekedy predajcovia pridávajú cukor a vodu. O pár dní sa totiž z burčiaku stáva takzvaný rampáš, nápoj, ktorý sa nepije, pretože jeho vyčistením sa zrodí mladé víno. 

Ako spoznať dobrý burčiak?

  • Mliečna až svetlo žltá farba – ak kupujete skutočne burčiak z bieleho hrozna, mala by mu odpovedať farba. Ak je tekutina mierne zakalená, nič sa nedeje – robia to kvasinky, ktoré obsahuje. 
  • Hustota – hustý burčiak je ten správny. Ak sa vám zdá byť riedky či až priehľadný, vedzte, že vám ho zriedili s vodou.
  • Tmavý burčiak – ak vám niekde nalejú tmavú tekutiny, burčiak nebol vyrobený z hrozna ale napríklad z jabĺk. Alebo sa môže stať, že sa hrozno zle spracovalo.
  • Usadenina – ďalšou z charakteristík, ktoré správny burčiak má mať, je usadenina na pohári. Nie je to nič neobvyklé, opäť zato môžu kvasinky či pozostatky z hrozna.
  • Žiadne veľké nečistoty – ak v pohári nájdete niečo podobné, sú to zrejme pozostatky z kvasiniek, no na druhej strane to môžu byť kúsky jabĺk. A vtedy viete, čo skutočne kupujete. 
  • Bublinky a pena – to sú dva znaky, ktoré si všímajte. Vo vzorke, ktorú vám dobrý predávajúci najskôr naleje, by mali byť bublinky a pena. Znak kvalitného nápoja. Bublinky sú prítomné kvôli kvaseniu, cukor prekvása na alkohol a oxid uhličitý.
  • Vôňa – okrem zafarbenia je dôležitá aj vôňa. Čuch by vás nemal nikdy sklamať. Ak si k tekutiny privoniate a cítite tam najmä hrozno, je to v poriadku.
  • Pite teplý, skladujte v chlade – pre konzumáciu je ideálny teplejší, dlhšie ale potom doma vydrží v chlade.

Samozrejme, dajte aj na svoj vlastný vnem. Burčiak, ktorý kupujete, by mal predovšetkým chutiť vám. Preto skôr ako ho kúpite, nechajte si naliať iba trošku, na ochutnanie. Ak vám chutí, potom si môžete kúpiť viac. Správny predávajúci by vám to mal dovoliť.

Nepreháňajte to!

Pitie burčiaku je zradné v dvoch prípadoch – alkohol a vplyv na trávenie. Keď ho vypijete viac, môže sa vám to vypomstiť. Alkohol vám môže stúpnuť do hlavy a vy sa môžete pekne opiť. Cukor v ňom obsiahnutý môže zase uškodiť tráveniu, takže miesto euforickej nálady na vašom obľúbenom vinobraní môžete očami pátrať po najbližšej toalete.

Ak sa pýtate, koľko je „tak akurát“, nemalo by to prekročiť hranicu dvoch deci. Príležitostná konzumácia samozrejme nijak neohrozuje naše zdravie, na druhej strane – necháte sa strhnúť momentom očarenia, dáte si aj viac akoby sa patrilo a problém môže byť na svete.

Už po pol litri môžu prísť prvé problémy. Kvasinky v nápoji vedia spraviť naozaj neplechu. V bruchu nám množstvo nápoja začne kvasiť, podľa odborníkov postačí piť veľa vody a nápomocné môžu byť aj probiotiká.

Otázka tiež je, či jesť alebo nejesť pred ochutnaním tohto sezónneho pokladu. Tým, že je burčiak ťažký najmä kvôli cukru, neodporúča sa konzumovať príliš ťažké jedlá z vinobrania spolu s pitím tohto nápoja. Zabudnite na cigánsku, klobásky, mastené lokše vo veľkej miere. Na druhej strane, na prázdny žalúdok to tiež nie je výhra. Všetko s mierou – od jedla cez pitie burčiaku.

Všetko zlé je na niečo dobré

Hoci sa môže zdať, že je burčiaku lepšie sa vyvarovať, nie je to tak. Ak sa stále rozhodujete, či si dať „povinné“ dva deci, pozrite sa, ako pozitívne vplýva na naše zdravie.

  • Burčiak je prospešný najmä kvôli vysokému obsahu vitamínu B
  • Prospieva ako pokožke tak vlasom – obsahuje totiž zinok a iné minerály či stopové prvky
  • Blahodárne vplýva aj na nervový systém a ovplyvňuje metabolické procesy
  • Tiamín je dobrý pre činnosť nášho srdca
  • Kyselina pantotenová ochraňuje sliznice a zažívacie ústrojenstvo

Opäť musíme dodať, všetko s mierou. Tu neplatí – čím viac, tým lepšie. Na zdravie! 

Čítajte tiež: Pridajte kurkumu do citrónovej vody a pite každé ráno: Tieto zmeny vás zaskočia!

2016-09-14 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia