Kedy nie je vhodné používať kokosový olej?

Kokosový olej je zdraviu prospešný, obľúbený. Keby sme ho ale nemali používať?
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-09 06:00:00

Používame ho vo veľkom na vlasy, na pokožku, ale aj na varenie. Považujeme ho za hotový zázrak. Hovoríme o kokosovom oleji. Mali by ste ale vedieť, že niektoré situácie, kedy si myslíte, ako dobre robíte, sú pravým opakom.

Načo všetko kokosový olej používate? Je súčasťou vašej kozmetickej rutiny, alebo naopak, nerobí vám dobre a preto s ním iba varíte? Pozrite sa, kde je jeho používanie skôr rizikové.

Ak sa snažíte schudnúť

Sledujete, akú potravu prijímate a z akých potravín si toto jedlo pripravujete? Ak áno, možno vás prekvapí informácia, že v porovnaní lyžica olivového oleja takmer totožná s lyžicou kokosového oleja. Podľa Keri Gansovej, autorky knihy o chudnutí, je kokosový olej čo do počtu kalórií veľmi vysoký.

To však neznamená, že by sme ho mali zo stravy vynechať, to vôbec nie. Len by sme ním mali šetriť a nepovažovať ho za superpotravinu, ktorá je „určite lepšia“ ako napríklad už spomínaný olivový olej.

Pozor na varenie

Ako sme už povedali, kokosový olej by sme v kuchyni mali používať s mierou. Lyžica kokosového oleja totiž obsahuje vysoké množstvo nasýtených tukov a najnovšie vedecké výskumy stále častejšie naznačujú, že by kokosový olej a jeho nadmerné množstvo mohlo zvýšiť riziko vzniku srdcových chorôb a vysokého cholesterolu.

S tým súvisí aj ďalší fakt. Kokosový olej by sme nemali používa v momente, ako vieme, že budeme variť pri vysokej teplote a nebude to iba klasická rýchla príprava. Nerafinovaný kokosový olej má nižšiu teplotu topenia ako iné oleje, preto sa dokáže rýchlejšie prepáliť. Preto ho skôr používajte v rámci studenej kuchyne, kde má lepšie využite. Obmedzte ho pri vyprážaní, fritovaní – tam sa totiž prepáli po chvíľke.

Nie práve vhodná zubná pasta

Jedným z častých využití je aj kokosový olej ako zubná pasta. Podporuje vraj dobrú ústnu hygienu a osviežuje dych. Vedci s touto hypotézou nesúhlasia. International Journal of Clinical Pedriatric uviedol, že fluorid a bylinné výplachy úst znížili počet baktérii v ústach, kokosový olej túto schopnosť nepreukázal. Perlovo biele zuby s používaním kokosového oleja miesto pasty naozaj nedosiahneme.

Otvorené rany zázračne nevylieči

„Kokosový olej používajte iba na neporušenú pokožku,“ dôrazne upozorňuje Joshua Zeichner, riaditeľ kozmetického a klinického dermatologického výskumu v Mount Sinai v New Yorku.

Ak sa kokosový olej dostane do styku s porezanou pokožkou, s odreninou, alebo otvorenou ranou, môže prísť k alergickej reakcii, k začervenaniu či svrbeniu.

Nie je olej ako olej

Myslíme ten opaľovací. Hoci vedci pripúšťajú, že kokosový olej má ochranné účinky proti UV žiareniu, zrejme sila faktora nie je taká vysoká ako pri klasických opaľovacích mliekach či olejoch. Hodnota SPF  je maximálne 8, čo je veľmi nízky faktor.

Preto by nemal byť náhradou za bežné krémy, hoci krásne vonia. Ak chcete svoju pokožku dostatočne chrániť, používajte krémy s SPF najmenej 30 a také, ktoré dokážu blokovať ako UVA tak i UVB žiarenie. A natierajte sa každé dve hodiny.

Ako sprchové mydlo

Upokojujúce účinky kokosového oleja sú známe a aj preto ho majú mnohí radi. No ako aj vieme, je dosť mastný a preto sa z neho stáva potenciálne nebezpečenstvo. Predsa len, mastnota a klzká vaňa – miesto, kde môže prísť k neho veľmi rýchlo a veľmi jednoducho. Počkajte teda, kým z vane vyleziete a používajte ho skôr ako telové mlieko než ako sprchové mydlo.

Čítajte tiež: 15 trikov, ktoré vám zachránia život: Toto by ste mali rozhodne vedieť!

2016-09-09 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: prevention.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia