Kedy je správny čas na večeru? Ak ho prekročíte, začne sa boj o život!

Viete, kedy je ten správny čas na večeru? Možno vás prekvapí, od čoho to skutočne závisí!
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-23 06:00:00

Je pre vás problém dodržiavať čas večere alebo ju dokonca niekedy vynechávate? Ak máte hektický životný štýl, niet sa čomu čudovať. Vtedy je niekedy ťažké pomyslieť čo i len na obed. Viete, aký je správny čas na večeru?

Niekto hovorí, že by sme nemali jesť po piatej, niekto nevečeria tri hodiny pred spánkom. Iní sa ale naopak najedia pred spánkom a potom z toho majú zbytočne ťažké sny a nepravidelný spánok. Do ktorej skupiny patríte vy?

Experti varujú

Nový výskum, ktorý bol predstavený v rámci svetovo najväčšieho kongresu týkajúceho sa srdca, hovorí, že viac ako 500 ľudí končí v menocnici po srdcovej príhode každý deň. Informácie pochádzajú z anglickej štúdie, pričom sa vzťahujú na Britov, no napriek tomu je číslo alarmujúce a je potrebné ho znížiť. V tejto štúdii je najpodstatnejšie prepojenie medzi neskorým večeraním a vysokou hladinou krvného tlaku, ktorá súvisí s možnosťou prepuknutia srdcovej príhody.

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 700 dospelých vo veku 18 – 65, pričom všetci mali problémy s vysokým krvným tlakom. Vedci skúmali, či v závislosti od pravidelného stravovania sa ich problémy zhoršia alebo naopak zlepšia. Strava bola rôzna, najmä čo sa týka spotrebovanej soli, tiež boli rôzne nastavené časy jedál. Pravidelnosť bola zásadná ako pri raňajkách, tak pri večeri.

Tí, ktorí jedli večeru neskoro, mali krvný tlak v noci vyšší. Stačilo, ak sa najedli menej ako dve hodiny pred spánkom a spôsobili si tým nemalé problémy s tlakom. Nie je jedno, čo na večeru jete, ale najmä kedy ju jete.

Mali by byť raňajky skutočne kráľovské? 

Vedci sa zhodli, že naše jedlá počas dňa by mali byť nasledovné – výdatné raňajky a obed, no posledné jedlo dňa by malo byť ľahšie, najlepší čas by mal byť do siedmej hodiny. Minimálne dve hodiny pred spánkom ešte môžeme niečo zjesť, pričom by to nemalo byť nič ťažké.

Hypertenziou trpí veľká časť populácie, takmer 40 % z nich klesne krvný tlak prudko počas noci. Tým sa zvyšuje riziko infarktu myokardu. Vedci tento fakt potvrdili aj v štúdii, ktorá sa zlučuje s tým, kedy večeru jeme a kedy si po večeri ideme ľahnúť.

Ak konzumujete jedlo v neskorú hodinu, váš organizmus sa dostáva do stavu pohotovosti. Zvyšuje sa produkcia stresových hormónov ako adrenalín, čím sa narúša cirkadiánny rytmus nášho tela.

„Za normálnych okolností sa v noci naše telo pripravuje na spánok, nestane sa to vtedy, ak jete neskoro,“ povedal doktor Ebru na Dokuk Eylul University.

Stravovacie návyky moderných ľudí sú podľa výskumníkov jedným z tých faktorov, ktoré vo veľmkom ovplyvňujú naše zdravie.

„Ak budeme jesť neskoro v noci, telo sa dostáva do pohotovosti, ktorá je vyššia ako počas dňa. Pred spánkom by malo relaxovať, ale namiesto toho vylučuje stresové hormóny. Výsledkom je zvýšený krvný tlak, ktorý neklesá ani počas spánku,“ dodala.

Pripomenula, že by sme si mali podľa vlastného uváženia a podľa toho, aké máme návyky, prispôsobiť načasovanie a frekvenciu jedál, no nesmieme zabudnúť ani na to, čo jeme. Nie len to, kedy to jeme.

„Konzumácia raňajok je dôležitá, mali by byť výdatné, nemali by sme vynechať obed. Ak musíme mať malú večeru, nesmeli by sme ju mať neskôr ako o siedmej hodine večer,“ upozorňuje Özpelit.

Jesť neskoro v noci znamená zvýšené riziko vzniku obezity, inzulínovej rezistencie, ktorá vedie k diabetu 2. typu.

Výskumníci veria, že nasledujúce štúdie potvrdia tieto výsledky, rozvinú ich a dokážu, že stravovacie návyky by sme nemali zanedbávať a prispôsobiť ich svojmu časovému harmonogramu. Pretože to, čo budeme jesť, kedy to budeme jesť, je podstatné pre naše zdravie. Mali by sme na to myslieť vždy, keď si do úst vkladáme každé sústo...

Čítajte tiež: Uprostred noci na záchod: Úžasný trik, ako po tom rýchlo zaspať!

2016-09-23 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: mirror.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia