Čo robí konzumácia cukru s vaším mozgom? Silnejší dopad, ako bolo doteraz známe!

Ako vplýva cukor na náš mozog a čo s mozgom robí príliš veľa skonzumovaného cukru?
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-30 22:00:00

Zabijak 21. storočia, ktorý ničí zdravie, ale i ľudské životy! Ak cukru niekto podľahne, už niet cesty späť. Závislosť na tomto bielom jede by síce pre mnohých bolo prehnané porovnávať so závislosťou na drogách, no po najnovšom zistení vedcov je to opodstatnené.

Keď mozog aktívne "nasáva" cukor

Vedci zistili, že mozog riadi naše pocity hladu viac ako bolo doteraz známe! Mozog totiž aktívne "nasáva" cukor z krvi, na čo prišli nemeckí odborníci z Technickej univerzity v Mníchove v štúdii, ktorej výsledky by mohli viesť k pokroku v liečbe cukrovky a obezity. Mozog tak cukor neprijíma pasívne, ale aktívne ho vyhľadáva.

Naše mozgové bunky, ktoré majú najvyššiu spotrebu cukru zo všetkých orgánov, majú pod kontrolou metabolizmus a pocity hladu viac, než sa pôvodne predpokladalo. Doteraz si väčšina vedcov myslela, že pohyb cukru do mozgu bol čisto len pasívny proces. Výsledky však teraz naznačujú, že mozgové bunky by mohli byť dôležitejšie v úprave metabolizmu, než sa pôvodne predpokladalo. Výsledky výskumu by tak mohli otvoriť cestu k uzdraveniu pacientov, ktorí trpia na ochorenia súvisiacimi so stravovaním.

"Naše výsledky po prvýkrát ukazujú, že zásadné metabolické a behaviorálne procesy nie sú regulované len prostredníctvom nervových buniek a že iné typy buniek v mozgu, ako je napríklad astrocyt, hrajú kľúčovú rolu. Tento fakt by mohol pomôcť vysvetliť, prečo bolo doteraz ťažké nájsť účinné a bezpečné lieky na cukrovku a obezitu až doteraz," povedal Matthias Tschöp, riaditeľ oddelenia metabolických porúch.


Neskutočné, čo robí porno s mladými mužmi: Dramatická zmena v intímnom živote!


Za použitia pozitrónovej emisnej tomografie, špeciálnej zobrazovacej techniky vedci preukázali, že hormóny, ako je inzulín a leptín majú špecifický účinok na tieto mozgové bunky - regulujú príjem cukru do mozgu - ako "prepínače cukru". Chýbajúce inzulínové receptory na povrchu astrocytu majú za následok nižšiu aktivitu v neurónoch, ktoré obmedzia príjem potravy ako súčasť regulácie mozgu nášho metabolizmu.

Budúcnosť bez cukru?

Podľa vedcov by budúce štúdie mohli upraviť starý model, ktorý hovorí o nervovom riadení príjmu potravy a metabolizmu a začleniť doň koncepciu, v ktorej astrocyty hrajú kľúčovú úlohu. Lepšie pochopenie vzájomného pôsobenia medzi bunkami by mohlo odkatovať na znižovanie závislosti na cukru a poskytne tak lepšie riešenie pre tých, ktorí trpia obezitou a cukrovkou.

"Je ešte veľa práce pred nami, ale aspoň teraz máme lepšiu predstavu o tom, kde hľadať," povedala Cristina García-Cáceres, neurobiologička z Helmholtz Diabetes Center v Mníchove a vedúca autorka štúdie.

Správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odhalila v apríli, že počet ľudí s diabetom sa zvýšil až štvornásobne na celom svete za posledných 35 rokov. Svetová zdravotnícka organizácia povedala, že 150 krajín pripravili "ambiciózny cieľ" znížiť prípady neprenosných chorôb, ako je cukrovka o jednu tretinu do roku 2030.

Čítajte tiež: Tučnieme z ovocia? Pravda, ktorú nechce nikto počuť!

2016-08-30 22:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: independent.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia