Nedali ste obed do chladničky? Pravda o tom, či je dôvod na obavy, že sa pokazí!

Pokazí sa vám jedlo, ak ho nedáte do chladničky?
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-24 22:20:00

Je obed v izbovej teplote priam magnetom na baktérie? Občas sa stane, že si zoberiete do práce obed, no nedáte ho do chladničky. Čo sa vtedy stane?

Každý to už zažil. Večer ste uvarili jedlo, ktoré si plánujete zobrať na obed do práce na ďalší deň. Starostlivo zabalený obed necháte na pracovnom stole, zatiaľ čo vy sa vrhnete do každodenného pracovného kolotoča. Ubehnú dve hodiny, tri, štyri, päť.. A až po dlhých hodinách, čo ste boli zaneprázdnení, si spomeniete na svoj obed, ktorý ste zabudli dať do chladničky! Je všeobecne známe, že ak chcete, aby vám pokrm či jednoducho nejaká potravina vydržala dlhšie obdobie, mala by byť umiestnená v chladničke. Chlad totiž predĺži trvanlivosť, vďaka čomu bude jedlo chutné aj po troch dňoch. Ak je ponechané na kuchynskej linke v izbovej teplote, rýchlo sa môže pokaziť.

Ste si vedomí toho, že keďže ste obed nechali na pracovnom stole, nemusí mať takú dobrú chuť ako po jeho varení a môže byť pokazené. Máte z toho nepríjemný pocit, najradšej by ste sa doň pustili, no obávate sa, že už je neskoro. Je však naozaj dôvod na obavy?


Čo sa stane s vašimi črevami, keď zjete ananás? Dramatická zmena správania buniek!


Skutočné riziko

"Veľkým problémom je, že baktérie, ako E. coli, salmonela a listérie môžu začať rásť v potravinách po niekoľkých hodinách a dostať sa na úroveň, kedy už môžu skutočne ohroziť človeka. Ak by ich zjedol, môže dostať chorobu," hovorí Samuel Crowe, epidemiológ z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). "Bežnými príznakmi sú nevoľnosť, vracanie, kŕče v bruchu a hnačka, ktoré sa môžu prejaviť počas 6 až 12 hodín, alebo niekedy aj niekoľko dní po požití potravy."

CDC odhaduje, že asi 48-miliónov ľudí ochorie na alimentárne choroby každý rok, z toho 3 000 detí. Takže, ak ste svoj obed nedali do chladničky a po jeho požití vám nie je zle, aj tak to nestojí za riziko. Obzvlášť to platí pre tých, ktorí nie sú úplne zdraví, vrátane cukrovkárov, pacientov s autoimunitným ochorením alebo rakovinou. Taktiež by si mali dávať pozor ľudia starší ako 65 rokov.

Ak chcete ostať v bezpečí, jedlá ako sendviče, šaláty a iné, ktoré sú vyrobené z rýchlo sa kaziacich surovín, by nemali byť ponechané pri izbovej teplote po dobu dlhšiu ako 2 hodiny. Dokonca, aj keď vás obed obsahuje čo i len jednu zložku, napr. majonézu, ktorá sa môže rýchlo pokaziť, mal by byť umiestnený čo najskôr v chlade.

Najhoršie je to počas horúčav. Rast baktérií a mikróbov je vo vysokých teplotách rýchlejší, dochádza k nemu skôr ako inokedy. Stačí, že ho necháte len hodinu mimo chladničky a už je nevhodný na konzumáciu. 

Čítajte tiež: Je lepšie vykonávať potrebu posediačky alebo v podrepe? Odpoveď vás šokuje!

2016-08-24 22:20:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia