Zmena bežnej veci vedie k vysnívanej postave: Stačí jedna vec a kilogramy sú fuč!

Zbavte sa prebytočných kilogramov jednoduchým spôsobom - vodou.
Zdroj: profimedia.sk
2016-07-20 15:30:00

Chudnutie a zmena stravovania ide odjakživa ruka v ruke. Kým nezmeníme svoje stravovacie návyky a nepridáme do bežného denného harmonogramu cvičenie, iba ťažko sa zbavíme prebytočných kilogramov a s nimi súvisiacimi problémami.

Vedci však prišli s možnosťou, ako sa podobným tortúram vyvarovať a zmeniť iba jednu vec vo svojom dennom fungovaní. Chcete vedieť, čo to je?

Zmena súvisí s pitným režimom. Je jasné, že ak chceme nejaké to kilo schudnúť, musíme sa vzdať sladených nápojov, ktoré obsahujú veľa cukrov a iných chemických prísad. Voda ako taká hrá dôležitú úlohu nie len pri chudnutí ale aj celkovom stravovaní. Mnohé výskumy a štúdie sa točia okolo jednej podmienky – ovplyvňuje pitie vody pocit zasýtenosti? Ako ovplyvňuje voda náš mozog a vnímanie pocitu plnosti? 

Štúdia, ktorá zmení pohľad na pitie vody

Vedci z univerzity vo Wageningene v Holandsku spravili menší experiment. Koktailové jedlo dali 19 zdravým mužom, neskôr jednej skupine z nich dali 50 ml vody a tej druhej 350 ml vody. Následne spravili MRI, kde sledovali najmä žalúdok a mozog.

Tí, ktorí pili viac, mali pocit nasýtenosti a chuť do jedla bola potlačená, mozgová aktivita bola vyššia. Nie je to však jediná štúdia, ktorá hovorí o tom, že voda na náš mozog vplýva a ovplyvňuje aj pocit hladu.

Kedy je ten správny čas?

Ďalšou „nevyriešenou“ otázkou ohľadom správneho  pitia vody je, kedy je účinnejšia – predtým ako ideme jesť alebo až potom? Kedy by sme mali vypiť pohár vody, aby mala svoj účinok a necítili sme sa takí hladní?

V štúdii z roku 2015 z birminghamskej univerzity vzišlo, že ľudia, ktorí pijú 30 minút pred jedlom stratili v priebehu troch mesiacov dva až štyri kilogramy. Výskum vychádzal z pozorovania 84 osôb, z ktorých jedna skupina pila dva poháre čistej vody pred každým hlavným jedlom a pred raňajkami a večerou. Druhá polovica účastníkov nepila pred jedlom žiadnu vodu, iba boli požiadaní a počas štúdie povzbudzovaní, aby si predstavili, že sú plní. Teda že majú plný žalúdok a aj sa tak cítia.

Obe skupiny účastníkov stratili nejaké to kilo na váhe, preto je záver jednoduchý – voda, jej pitie pred či po jedle ovplyvňuje naše správanie. Aj napriek tomu ľudia, ktorí pili pred jedlom stratili v priemere o 2 kilogramy viac ako druhá skupina.


Hra Pokémon GO ovládla celý svet: Takto v skutočnosti pôsobí na naše zdravie!


Pomôže iba zmena pitného režimu?

Počas chudnutia nie je ničím výnimočným fakt, že musíme cvičiť, aby sme dosiahli lepšie výsledky. Ale je to skutočne tak?

Vedci z Birminghamu totiž počas skúmania vyššie spomenutej skupiny osôb sledovali aj to, ktorá skupina je na tom fyzicky lepšie, ktorá vykonávala väčšiu fyzickú aktivitu a ako tento fakt ovplyvnil stratu kilogramov.

V správe vedci uviedli, že nebol veľký rozdiel medzi skupinami, pokiaľ ide o objem vykonanej fyzickej aktivity. Napriek tomu prvá skupina schudla o niekoľko kilogramov viac a preto je nutné podotknúť, aspoň v tejto štúdii, že fyzická aktivita ako taká môže prispieť k schudnutiu, no nie je to nevyhnutný „doplnok“.  

Strata kilogramov môže súvisieť aj so zložením jedla, ktoré konzumovali. Obe skupiny dostali všeobecné pokyny o výžive, o tom, čo by mali jesť, ale jedli v samotnej podstate to, čo chceli. Prvá skupina však prijímala menej kalórií ako druhá sledovaná.

Z výskumu ale vyplýva jednoznačný záver : tí, ktorí pili viac vody, mali pocit nasýtenosti a plnosti a aj výsledky zobrazovacích vyšetrení ukázali, že ich žalúdky boli viac plné.

Pomôže pitie vody pred jedlom k schudnutiu?

Je ťažké odhadnúť, či jeden výskum môže priniesť všeobecne overiteľné výsledky na celej populácii. Zrejme nie, čo však nie je dôvod na to, aby sme vodu nezaradili do jedálnička ako „prevenciu“ pred prejedaním sa. Je súčasťou pitného režimu, ktorý musíme dodržiavať či chceme schudnúť alebo nie. Pocit nasýtenosti po vypití pitnej vody je tak potom už len bonus na ceste za vysnívanou postavou. 

Čítajte tiež: Triky, ako vybrať ten najlepší melón: Konečne sladký a zrelý!

2016-07-20 15:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: independent.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia