8 krokov k zdravému domácemu jogurtu: Poznáte jeho účinky na naše zdravie?

Uvažovali ste niekedy nad výrobou vlastného jogurtu? Prinášame vám návod ale aj výhody, ktoré samotný jogurt prináša.
Zdroj: pixabay.com
2016-08-15 12:00:00

Fungujúce trávenie je základom dobrého zdravia. Jete mliečne výrobky, aby ste podporili činnosť čriev, mali ploché bruško a netrápili vás kŕče? Vyrobte si doma zdravý domáci jogurt. Nikdy to nebolo jednoduchšie!

Nenáročný proces výroby

Nielenže výroba domáceho jogurtu je hračka, celý nákup ingrediencií je pomerne lacný. Výhodou tiež je, že si ho môžete ochutiť ako chcete, pridať si do neho môžete rôzne druhu čerstvého ovocia, žiadne napodobeniny ovocia ako v kupovaných. Hlavne ale – budete vedieť, čo do neho dávate a to je pri najpodstatnejšie.

Potrebovať budete:

  • Mlieko – množstvo závisí od toho, koľko jogurtu chcete
  • Jeden téglik obyčajného jogurtu bez príchute a bez cukru
  • Sklenené nádobky na uchovanie jogurtu
  • Odmerku – lyžičku
  • Niečo na udržanie tepla – deku, novinový papier

Aký je postup?

Krok 1: Množstvo mlieka by sme mali zvoliť podľa toho, koľko jogurtu chceme. Mlieko by malo mať zvýšený podiel tuku, samozrejme ak máte problém s mliečnym tukom, môžete použiť aj nízkotučné mlieko.

Krok 2: Sterilizujte sklenené nádoby, do ktorých chcete dávať jogurt. Vodu priveďte k varu, vložte poháre a varte po dobu desiatich minút.

Krok 3: Jedna polievková lyžica pripraveného jogurtu by mala ísť do každej z nádob. Na každý polliter nami vyrobeného jogurtu prislúcha vždy jedna lyžica kupovaného jogurtu.

Krok 4: Zohrejte mlieko na miernom ohni, až kým nedosiahne teplotu 85 stupňov Celzia. Za stáleho miešania sa snažte, aby mlieko neprihorelo alebo nevykypelo. Tento proces bude trvať tak 10 minút, dávajte dobrý pozor.

Krok 5: Vypnite plyn, odstavte mlieko a nechajte ho vychladnúť na teplotu 45 stupňov Celzia. Časovo to vychádza okolo pol hodiny, sledovať to môžete teplomerom. Ak by vychladlo rýchlejšie, vráťte ho ohrievaním na 45 stupňovú teplotu.

Krok 6: Nalejte takto pripravené mlieko do sklenených nádob, ako sa hovorí až na doraz. Nemal by v pohári ostať žiaden vzduch.

Krok 7: Zmiešajte jogurt a mlieko v nádobe.

Krok 8: Uzavrite nádoby, nechajte ich na mieste, kde budú v teple. Môžete ich zabaliť do novín, dať ich do krabice a utesniť ich dekou. Bez miešania ich nechajte na jednom mieste počas celej noci.

Ako pôsobí na náš organizmus?

Ako sme už spomínali výhody domáceho jogurtu, v prvom rade vieme čo jeme a čo jogurt skutočne obsahuje. Takže žiadne živiny sa počas procesu spracovania nestratili. Má aj iné výhody.

  • Je ľahko stráviteľný, vhodný aj pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou laktózy
  • Bojuje proti infekcii v tráviacom systéme, pretože obsahuje živé baktérie, ktoré sú pre trávenie prospešné
  • Stabilizuje mikroflóru v trávení – baktérie, ktoré sú v jogurte obsiahnuté produkujú prospešnú kyselinu  mliečnu
  • Odporúča sa pri hnačkách – vtedy dostáva črevná mikroflóra zabrať, preto ju treba čo najrýchlejšie zase dostať do normálu. Podariť sa to môže aj pomocou kvalitného jogurtu.
  • Obsahuje kalcium, magnézium a fosfór – minerály, ktoré pomáhajú udržiavať silné kosti a celkovo dobré zdravie
  • Znižuje cholesterol – tým, že pomáha absorbovať tuky a navyše pomáha tráveniu dostať sa do lepšieho stavu po dobratí antibiotík
  • Biely jogurt pomáha pleti – dodáva jej jemnosť, regeneruje ju
  • Je exfoliantom – teda je schopný vyčistiť póry a odstraňuje odumreté bunky z pleti
  • Redukuje aj vaginálne infekcie
  • Jogurt obsahuje rovnaké množstvo draslíka ako banán a rovnaké množstvo proteínu ako jedno vajce či 30 gramov mäsa
  • Jeho pravidelná konzumácia posilňuje imunitný systém 

Čítajte tiež: Hit olympionikov: Čo znamenajú záhadné červené kruhy na ich telách? 

2016-08-15 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: pixabay.com   |  Zdroj: red, steptohealth.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia