Čo sa deje v našom tele, ak zjeme instantnú polievku?

Instatné polievky síce rýchlo zasýtia, no čo v skutočnosti robia s našim trávením?
Zdroj: pixabay.com
2016-06-21 15:30:00

Nie je nič horšie, ako keď po celkom dni prídete domov a tam nič...do slova a do písmena. Prázdna chladnička, žiadne zásoby v mrazničke. Nič. Iba niekde vzadu z skrine sa na vás usmieva instantná polievka. Už len zohriať vodu a šup s ňou do žalúdka!

Iste, niekedy sa podobnému scenáru nevyhnete, proste a jednoducho vám na chuť príde polievka zo sáčku, ešte lepšie ak sú k nej rezance. Viete ale, čo skutočne dávate do žalúdka a čo s vaším telom robí?

Pozor na trávenie

Tiež sa vám občas stane, že zjete niečo, čo vám "nesadne" a potom sa dlho trápite, kým vám vytrávi? Stáva sa to, nie je nič neobvyklé.

Instantné rezance údajne ostávajú v žalúdku v nezmenenej podobe približne dve hodiny. Dve hodiny vás ťažia, netrávi vám, cítite sa plní. V tráviacom systéme sa dejú zmeny – tráviť tieto rezance chce čas, hoci za iných okolností a iných domácich rezancoch by už bolo po tráviacom procese. Tým, že rezance sú v žalúdku tak dlho, oplyvňuje to najmä vstrebávanie živín, hoci samotné polievky zo sáčku s korením a dochucovadlom ich významné množstvo neobsahuje.

Väčšina týchto polievok obsahuje tazvaný terciárny butylhydrochinón, účinný antioxidant, ktorý sa využíva ako látka zabraňujúca žltnutiu tukov a olejom. Je samozrejme aj konzervantom proti baktériám a plesniam. Nájdeme ho v margarínoch, klobásach, rastlinných olejoch, cereálnych výrobkoch, lupienkoch.

V kombináciach s inými látkami spôsobuje nevoľnosť, zvracanie, malátnosť, viac ako 5 gramov tejto látky je veľmi nebezpečná. V niektorých krajinách je zakázaný.

Metabolické zmeny v trávení žien

Istá štúdia publikovaná v časopise Journal of Nutrition uvádza, že ženy, ktoré konzumujú väčšie množstvo takýchto polievok mali vyššie riziko metabolického syndrómu v porovnaní s tými, ktorí sa venujú cvičeniu a zdravým stravovacími návykom.

Metabolický sydróm je pomenovaním viacerých rizikových faktorov, ktoré spája srdcovo-cievne ochorania a majú spoločného menovateľa – nedostatočnú odpoveď organizmu na inzulín.

Patrí sem viacero diagnóz – cukrovka, hypertenzia, vysoká hladina cholesterolu a pridala sa k nim aj hladina tricylglycerolov a obvod pása.

Na druhej strane ľudia, ktorí jedli instantné polievky mali nižšie množstvo dôležitých živín – bielkoviny, vápnik, fosfor, železo, draslík a vitamín A a C. Hladina zlých tukov, kalórií a sodíka boli naopak zvýšené. 

Čítajte tiež: Vypracované telo jej môžeme len závidieť: Neuveríte, koľko rokov má táto žena!

2016-06-21 15:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, steptohealth.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia