Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ľubomír Sekeráš: Takto sa udržiaval vo forme počas hokejovej kariéry!

Ľubomír Sekeráš sa venuje hokeju aj po ukončení profesionálnej kariéry. Zobraziť galériu (3)
Ľubomír Sekeráš sa venuje hokeju aj po ukončení profesionálnej kariéry. (Zdroj: red)

Hokejová legenda a rekordér v počte štartov za slovenskú reprezentáciu! Reč je o bývalom hokejistovi Ľubomírovi Sekerášovi, ktorý stál v roku 1993 pri zrode slovenského národného tímu. Exkluzívne pre magazín Vysetrenie.sk prezradil, ako sa stravoval a udržiaval vo forme!


Bývalý slovenský hokejový obranca odohral 152 zápasov, v ktorých strelil 29 gólov! Slovenskému národnému tímu pomohol predrať sa z C skupiny do áčka a bol členom olympijského výberu v roku 1994 v Lillehammeri, kde urobilo Slovensko na hokejovom turnaji dieru do sveta. Aby toho nebolo málo, táto hokejová legenda prispela k prvému medailovému úspechu pre Slovensko (striebro) na Majstrovstvách sveta 2000 v Petrohrade.

Niet pochýb, že má Ľubomír Sekeráš hokejové srdce. Odchovanec trenčianskej Dukly je jeden z troch zakladajúcich členov ambiciózneho projektu Európskej univerzitnej hokejovej ligy (EUHL), pričom premiérový ročník zatiahol z vlastného vrecka. Vďaka nemu majú možnosť venovať sa hokejovej vášni aj študenti a amatéri zo slovenských a českých univerzít a vysokých škôl.

Rozprávali sme sa s Ľubom Sekerášom o jeho životnom štýle, ako sa stravoval a udržiaval vo forme počas hokejovej kariéry, akej sladkosti neodolal a čo by poradil ostatným!

Rozhovor so Ľubomírom Sekerášom

Ako vyzerala vaša strava v detstve?

Moja strava v detstve bola veselá a hlavne bez obmedzení. Aj keď  nebolo toho veľa, otec s mamou nám vždy dopriali. Tým, že som sa venoval hokeju, musel som mať dobrú stravu, aby som mal silné a zdravé kosti, a tak isto musela byť podporovaná aj imunita. Varili nám hlavne energetickú stravu, napr. hovädzie mäso ako sviečkovú, rezne a pod. Vysmážalo sa zväčša na bravčovej masti a potraviny boli vo všeobecnosti o niečom inom. Boli zdravšie a plné hodnôt, ktoré potraviny majú obsahovať. Momentálne musíte dobre hľadať, aby sme našli naozaj kvalitné potraviny.

Kedy nastal ten zlom vo Vašom živote a rozhodli ste sa pre hokejovú kariéru?

Hokeju som sa venoval od mojich šiestich rokov a už od prvého tréningu som cítil, že by som sa hokeju chcel v budúcnosti  venovať naplno, čiže hrať ho vrcholovo. Na tréningy som sa tešil aj keď to bolo niekedy ťažké, keďže ako dieťa som musel vstávať zavčas zrána, niekedy aj o piatej. V týchto prípadoch to znamenalo, že škola veľakrát musela ísť bokom, keďže som všetok moj čas venoval hokeju.

Venovali ste sa pred hokejom nejakému športu?

Aktívne nie. Ale, samozrejme, ma bavili aj iné športy a popri tréningoch sme mali aj iné športy, ktoré sme hrávali pre kondíciu napr. futbal či tenis. Na škole sme hrávali aj basketbal, a hádzanú.

Bojoval ste počas svojej kariéry so zdravotnými problémami?

Chvalabohu nie, musím si zaklopať na hlavu! Vždy sa mi nejako vyhýbali. Až neskôr, keď som hral v Minnesote v roku 2002, tak som mal problém so žalúdočným vredom, kedy som musel mať prísnu diétu. Po tomto zdravotnom probléme som musel nanovo naberať kondíciu do novej sezóny. Mal som na to zhruba 6 mesiacov.

Ako ste si zvykli na náročné tréningy a prísne stravovanie?

Všetko prišlo postupne. Samozrejme, začiatky boli náročné. Ale postupne pri zaťažovaní organizmu na tie náročné treningy sa to bralo normálne až priam  automaticky. V rámci stravovania som nemal vôbec žiadne obmedzenia. Mal som naozaj šťastie, čo sa týka spaľovania, takže v mojom prípade obmedzenia v strave neboli nutné.

Na kvalitnom mäse si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)
Dali by ste si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: red)

 

 



Ako vyzerala Vaša fyzická príprava na zápas? Stravovali ste sa nejako špeciálne aj po ťažkom zápase?

Čo sa týka príprav na zápasy, tak to boli tréningy. Či už na suchu alebo na ľade. Nie každý tréning bol rovnaký, všetko záležalo od trénera klubu, ale aj v akom štáte resp. krajine som hral. Každý tréner mal iné požiadavky a nároky, ale všetko sa vždy prispôsobovalo zápasom a aby neprišlo ku presileniu organizmu. Najťažsie tréningy boli prípravné pred sezónou. A čo sa týka stravovaniu po ťažkom zápase, to je individuálne. Ale myslím si, teda ja som to tak mal, že predsa len žalúdok bol stiahnutý, tak podstatné boli tekutiny a potom skôr to, čo si telo žiadalo. Čiže vždy treba počúvať svoje telo.

Brali ste aj nejaké doplnky výživy?

Keď som bol mladý, otec mi dával rybí olej. Nie, nebral som doplnky, maximálne vitamíny v podobe čerstvých freshov od citrónov až cez kapustu, resp. vodu z kapusty,  zeleninu , ovocie. Žiadnu chémiu, len bio veci. Bohužiaľ, dá sa povedať, že kedysi boli všetky veci, ako ovocie a zelenia, úplne iné - zdravšie, chutnejšie. Dnes je to už celé samá chémia.

Porušili ste niekedy pravidlá stravovania? Mali ste pocit, že sa to odrazilo na Vašom výkone?

Určite áno. Za mlada som mohol zjesť čokoľvek a nezaťažilo mi to žalúdok, ale v neskoršom veku som už pocitoval ťažobu a jedával som zväčša už len ľahké veci a jedlá ako kuracie prsia na prírodno s ryžou a podobne.

Je nejaká sladkosť alebo iná nezdravá pochúťka, ktorej neodoláte a občas si ju doprajete?

V súčasnosti mám upravenú stravu, nakoľko mám chronický zápal žalúdka. Musím si preto dávať pozor na to čo konzumujem a keď zhreším, okamžite pocátim následky. Neoplatí sa mi preto podvádzať samého seba. (smiech)


Druhý najmocnejší orgán v tele: Počúvajte ho, keď vás volá!


Príklad jedálnička:

Raňajky: Hemendex.

Obed (pred zápasom): Pečené kura s ryžou, kompót.

Večera (po zápase): Steak (hovädzie maso).

Čo Vám najviac a čo najmenej chutí zo zdravších jedál?

Najmenej mi chutí cvikla, aj keď viem, že je veľmi zdravá, ale ešte z detstva ju neobľubujem. Keďže mám momentálne zdravotné problémy, tak sa ju pomaly už učím jesť, aj keď uprednostňujem vždy niečo iné, ak je to možné. A práve naopak, najradšej mám uvarenú brokolicu do chrumkava s tuniakom, vajíčkom a nastrúhaným light syrom. Ďalej mám veľmi rád celé varené zemiaky v šupke s kyslým mliekom a syrom.

Aj v súčasnosti holdujete zdravému životnému štýlu, keď nehráte hokej?

Ako som už uviedol, kvôli zdravotným problémom mám upravenú stravu. Ale myslím si, že aj keby bolo všetko v poriadku, nelákalo by ma konzumovať každý deň len a len samé nezdravé jedlá. Telo si vypýta čo potrebuje, len ho musíme počúvať. A to moje si našťastie pýta zväčša samé dobré a súčasne zdravé veci.

Na čom momentálne pracujete?

Momentálne sa venujem EUHL, ide o Európsku univerzitnú hokejovú ligu. Jedná sa o mladých ľudí – študentov vo veku od 17 do 30 rokov, ktorí študujú na jednotlivých univerzitách či vysokých školách, ktoré prejavili záujem stať sa účastníkmi EUHL. Prostredníctvom týchto študentov sa vytvára neformálna sieť aktívnych mladých ľudí s budúcou možnosťou napĺňania našich cieľov prostredníctvom športových aktivít, pri ktorých nepríde k obmedzovaniu v oblasti vzdelávania a športu; teda, že sa mladí budú mocť naplno venovať obom spomínaným zložkám Momentálne máme za sebou tretí ročník a môžem povedať, že každým rokom sa posúvame vpred a rastieme. Kým prvú sezónu absolvovalo 6 tímov z dvoch krajín, v ostatnom ročníku už bolo 10 mužstiev zo štyroch krajín – zo Slovenska, Česka, Rakúska a Poľska Záujem stále rastie, čo nás, samozrejme, veľmi teší, no chceme v prvom rade vsádzať na kvalitu a nie kvantitu. Podporu nám vyjadrujú  nielen sponzori ako takí, ale tiež Ministerstvo školstva Slovenskej republiky a Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Aj vďaka nim môžeme naberať na kvalite a ponúkať hráčom stále lepšie a lepšie podmienky pre univerzitný hokej.

Radíte a pomáhate študentom, ktorí sú v Európskej univerzitnej hokejovej lige, ako by sa mali správne stravovať a byť vo forme? Ak áno, ako im to ide?

Pokiaľ ide o o rady, tak nie je problém a radi pomôžeme, poradíme. Samozrejme, musia sami chcieť a mať záujem. Ale myslím, že čo sa týka komunikácie, tak nie je problém. Vždy je komunikácia otvorená a takisto aj poradenstvo. Len tým, že my nemáme priamy dosah na hráčov, tak musia chcieť sami a prísť za nami s konkrétnymi otázkami. Potom pomôžeme na základe našich skúsenosti najlepšie, ako je to možné.

Aký je váš názor na slovenskú hokejovú reprezentáciu na MS v Rusku? 

Prvá generačná výmena potvrdila dohady o nekoncepčnej práci s mládežou v porovnaní v zahraničí.Chalani hrali to čo vedeli a naviac nemali, ale za to ich netreba zatracovať. Netreba na nich ukazovať prstom,ale zamyslieť sa, prečo nie je základňa lepšia, ale hlavne kvalitnejšia. Mali by sme pouvažovať nad projektami U20,U18 či nám pomáhajú ku kvalite našej mládeže a pripravujú hráčov do seniorského svetového hokeja. Naši hráči nie sú horší od zahraničia a výhovorky, ako sa to nedá, nepojde to, alebo máme malú hráčsku základňu, to nevyrieši. Zamerajme sa na to, ako sa to dá, aby to bolo lepšie a kvalitnejšie. Začína to kompletnou reorganizáciou riadiacich orgánov v Slovenskom hokeji. Treba trénerov zaškolovať od zahraničnej kvality, kde sa robia výsledky a potrebujú nové poznatky z terajšieho svetového hokeja, ktorý určuje dnešný trend hokeja vo svete. Čaká nás dlhá a ťažká cesta, aby sme zase patrili do prvej osmičky vo svetovom hokeji.

Čo by ste poradil našim čitateľom, ktorí chcú byť plní energie a popr. chcú podať čo najväčší výkon pri športe?

V prvom rade je najdôležitejší výdatný spánok. Ďalej je to zdravá strava, ktorá sa skladá hlavne z ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov a mäsa, a takisto určitá psychická  pohoda. Po týchto faktoroch má človek energiu a môže podávať požadované výkony či už na tréningoch alebo v zápasoch. Ale, samozrejme, netreba prestať počúvať svoje telo. Je potrebné dávať mu požadované látky, aby nedošlo ku tzv. "kolapsu" a takisto netreba telo presilovať za hranice svojich možností. Predsa len nie sme roboti, ale živí jedinci a zdravie máme len jedno.

Čítajte tiež: Chcete schudnúť do leta pár kilogramov? Bežná strukovina vás priblíži k postave snov!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9