Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Môžeme jesť syry s plesňou? Pri výbere syra by sme sa mali držať týchto zásad!

Viete, ako rozoznať čerstvý syr? Pozrite sa, načo sa spoľahnúť a čo môže byť klamlivé!
Viete, ako rozoznať čerstvý syr? Pozrite sa, načo sa spoľahnúť a čo môže byť klamlivé! (Zdroj: pixabay.com)

Lahodnému syru s hroznom zrejme neodolá nik z nás. Vyprážaný či grilovaný, je jedno, ako syr upravíme, mal by byť súčasťou nášho jedálnička bez ohľadu nato, koľko stojí či aký typ syra máte radi.

Stojíte bezradne pri chladiacom pulte a neviete, či vami preferovaný syr je čerstvý a či bude ešte dobrý? Mali by ste sa v prvom rade spoľahnúť na svoje zmysly. Očami rozoznáte, či má správnu farbu, čuchom viete rozoznať, či vonia ako čerstvý syr alebo „smrdí“ zatuchnutosťou.  Ak sa rozhodnete správne, pre svoje zdravie spravíte veľa.

  •  Dajte na svoj „čuch“

Existujú syry, ku ktorým charakteristická vôňa jednoducho patrí. Keď ku syru privoniate, ak túto možnosť máte, mal byť voňať čerstvo a tak „ako má“. Ak však v ruke držíte syr, ktorý cítiť zatuchnutosťou, zrejme nie je vôbec čerstvý ako deklaruje obal.

  • Vzhľad hrá dôležitú úlohu

Pri výbere syru sa zrejme nerozhodujeme primárne podľa vzhľadu, no predtým ako syr kúpite, poriadne si ho prezrite. Mal byť mať hladkú textúru, bez plesní. Ak sa vám zdá vyblednutý, má inú farbu ako zvyčajne, niečo nie je v poriadku. Vzhľad syra je totiž ďalším ukazovateľom, že syr nie je vhodný k spotrebe. Nafúknutý obal či mazľavá konzistencia napovedá, že syr už má to najlepšie za sebou.

  • Chuťové poháriky nikdy neklamú

Keď zlyhajú všetky vyššie spomínané zmysly, musíte sa spoľahnúť nato, ako samotný syr chutí. Je iné, ak chuť samotného syra nepoznáte, pretože ste ho ešte nejedli. Iné to ale je pri známej chuti. Chuť sa dokonalým naservírovaním či obalom jednoducho oklamať nedá.

Kyslý a na prvé ochutnanie syr so zvláštnou pachuťou patrí do koša nie do nášho žalúdka. A ako sa nepríjemnému sklamaniu vyvarovať? Jednoducho – sledujte dátum spotreby alebo ho skonzumujte čím skôr. Tak to bude najlepšie.

Aj pleseň je charakteristika...až kým?

Pleseň na syre je rovnako charakteristická ako vôňa. Niektoré syry bez nie sú to, čo sú, pod vplyvom chladu či dlhého státia sa na povrchu syrov pleseň  skôr či neskôr objaví. To však už nie je tá „ušľachtilá“, ktorá je dovolená. Je to tá, ktorá sa väčšinou objavuje na pokazenom výrobku.

Ak začne plesnivieť syr ako parmezán či iné tvrdšie syry, je v poriadku odkrojiť čas s plesňou a zjesť zvyšok syru bez problémov. Plesne do nich nemôžu hlboko preniknúť a ohroziť náš organizmus. „Povolené“ je odkrojiť maximálne 2,5 centimetra okolo výskytu plesne. Následne nôž poriadne poumývajte, pretože by mohol kontaminovať iné jeho časti.   

Ak sa pleseň objaví na mäkších syroch - smotanových produktoch či na tvarohu, patrí okamžite do koša. Rovnako to platí pri syroch nastrúhaných alebo tých, ktoré sú nakrájané na plátky. Objaviť by sa na nich mohli totiž škodlivé baktérie – Listeria, Brucella, či salmonely. Môžu sa rozširovať a nášmu zdravie rozhodne uškodiť.

 

Ako postupovať pri nákupe v obchode?

Ak nemáte na nákup veľa času, potrebujete základné charakteristiky, ktoré si máte všímať.

  • Uloženie syra – syry patria do chladiaceho boxu či chladničky, teplota by sa mala pohybovať od jedného do troch stupňov
  • Vzhľad syra – čerstvé syry sú bez plesne, bez suchých miest, bez trhlín
  • Obal produktu – syr by mal byť dostatočne zabalený, v obale prislúchajúcom jeho konzistencii

Ako dlho ostane syr čerstvý po kúpe?

Záleží to samozrejme od toho, o aký syr ide a tiež či je otvorený alebo ešte v ochrannom obale. Ak ide o tvrdé syry v ochrannom obale, parmezán v chladničke vydrží dva až štyri mesiace, v mrazničke aj 8 mesiacov. Čedar alebo švajčiarske syry vydržia maximálne dva mesiace v chlade, v mrazničke podobne vyššie spomínaný.

Otvorili ste balíček so syrom a neviete, ako dlho tam ešte vydrží? Tvrdé syry v chladničke vydržia maximálne 6 týždňov, čerad taktiež šesť týždňov, nakrájané polotvrdé syry iba dva týždne. 

Čítajte tiež: Varovanie vedcov o bežnom lieku, ktorý užívajú milióny ľudí: Šokujúce účinky na našu osobnosť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9