4 prekvapujúce výhody, prečo jesť pred spaním

Je jedenie v noci iba mýtus alebo sa skutočne odrazí na našom zdraví?
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-03 12:00:00

Koľkokrát ste už počuli niekoho hovoriť, že ak chcete schudnúť, nemali by ste jesť v noci? Alebo že jedenie pred spaním je istý recept, ktorý vám zaručí zvýšenie telesnej hmotnosti? Napriek tomu odpoveď na otázku, či sa má alebo nemá jesť v nočných hodinách nie je celkom jednoznačná...


V skutočnosti môže konzumácia určitých potravín v noci urýchliť pokrok smerom k dosiahnutiu vášho cieľa, ktorým je úbytok hmotnosti! Dobre čítate. V skutočnosti sa nič strašné nestane, ak si na niečom pochutnáte o ôsmej či deviatej hodine večer. Kde sa potom vzalo pravidlo prísneho zákazu jedenia vo večerných hodinách?

Ľudia sú všeobecne menej aktívni v noci, čo znamená, že spália menej kalórií. Navyše, práve večer môžu byť viac vystavení vyššiemu riziku konzumácie veľkého množstva kalórií, než je nutné. Najviac zvykneme do seba "tlačiť" jedlo pri sledovaní televízie. Údajne až 66 percent Američanov sa pozerá na televíziu, zatiaľ čo jedia večeru. A ak si myslíte, že preto, že máte zdravé stravovacie návyky, to nebude mať na vás až taký vplyv, zamyslite sa znovu. Štúdia z roku 2011 uverejnená v časopise Appetite ukázala, že tí, ktorí ovládajú svoje chute, majú väčšiu pravdepodobnosť, že nakoniec podľahnú maškrteniu pri sledovaní televízie, kedy sa človek príliš nekontroluje a je zaujatý televíznym programom.

Konzumácia potravín v noci nie je nebezpečná pre nae zdravie. Avšak za istých okolností. Záleží na výbere potravín. Pozrite sa na štyri prekvapivé stravovacie stratégie v nočných hodinách, ktoré vám pomôžu schudnúť a zlepšiť zároveň výkon v posilňovni:

1. Večera s nízkym glykemickým indexom pomôže udržať kontrolu nad vaším krvným tlakom na druhý deň

Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zistila, že to, čo jete na večeru môže ovplyvniť, ako vaše telo reaguje na prijaté raňajky na druhý deň. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí jedli večeru s potravinami, ktoré majú nízky glykemický index, boli schopní lepšej regulácie ich hladiny cukru v krvi po raňajkách. Optimalizácia kontroly hladiny cukru v krvi je dôležitá pre zlepšenie chudnutia, ale aj celkové zdravie.

Skúste si večer pochutnať na kombinácii sacharidov s nízkym glykemickým indexom, ako je šošovica, čierna fazuľa, sladké zemiaky alebo listová zelenina s chudými bielkovinami - napr. kuracie prsia, chudé hovädzie mäso alebo losos.

2. Nie všetky sacharidy sa zmenia na tuk, ak ich zjete v noci

Cvičenie je jedinou činnosťou, ktorá má najväčší vplyv na to, ako vaše telo spracuje a metabolizuje potraviny. Keď cvičíte, mení sa vaše telo a to isté sa deje s jedlom, ktoré prijmete. Po cvičení svaly absorbujú viac sacharidov, k čomu dochádza kedykoľvek bez ohľadu na dennú dobu. Stále viac ľudí sa však bojí jedál s obsahom sacharidov, ktoré v noci odmietajú zo strachu, že sa uložia vo forme tuku. Avšak neodporúča sa jesť hneď po tréningu, ale počkať aspoň 45 minút a potom si dopriať regeneráciu svalov v podobe jedla. Nevynechávajte konzumáciu sacharidov po cvičení len kvôli tomu, že už je neskoro.


Ako často by sme mali chodiť na záchod?


Sacharidy, ako sú sladké zemiaky alebo banány, vám dodajú zásobu energie a vaše svaly budú silnejšie. Budete tak pripravení na náročný tréning, ktorý vás čaká nasledujúci deň.

3. Vďaka konzumácii sacharidov v nočných hodinách budete mať kontrolu nad hladom

Nedávna štúdia zistila, že konzumácia sacharidov v noci kontroluje chuť k jedlu po celý nasledujúci deň. V štúdii publikovanej v časopise Obesity and Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases vedci sledovali skupinu 63 obéznych ženských i mužských policajtov, ktorí boli na dvoch diétach. V prvej diéte rozšírili príjem sacharidov rovnomerne po celý deň, zatiaľ čo druhý diétny plán sa sústredil na väčšinu sacharidov na večeru. U účastníkov, ktorí zjedli väčšie množstvo sacharidov na večeru, boli zaznamenané hormonálne zmeny, ktoré spôsobili zníženie hladu.

Schopnosť ovládať hlad je kľúčovou stratégiou ako dlhodobo schudnúť. Predchádzajúca dlhodobá štúdia o chudnutí publikovaná v The New England Journal of Medicine zistila, že vaše senzory hladu sa neprispôsobujú menšiemu jedeniu v priebehu času. Navyše, hormóny hladu zostávajú zvýšené minimálne 18 mesiacov do diéty. Takže, ak je vaším cieľom prijať počas dňa čo menšie množstvo kalórií, namiesto ich rovnomerného rozloženia do jedál počas dňa sa sústreďte na večerné jedlo.

4. Proteín pred spaním môže pomôcť budovať svalovú hmotu počas spánku

Najväčším mýtom je, že vám počas spánku netrávi. Keď spíte, vaše telo neprestáva pracovať. Srdce pumpuje krv, cez vaše pľúca prechádza vzduch. Konzumácia jedla pred tým, než sa uložíte do postele vám môže pomôcť optimalizovať vaše úsilie o budovanie svalov. Kulturisti už vedia, že jedlá bohaté na kazeín ako mlieko, syry, jogurty a proteínový prášok pred spaním pomáhajú posilniť budovanie svalov počas spánku. Výskum to len potvrdil. Štúdia z roku 2012 publikovaná v Medicine and Science in Sports and Exercise zistil, že proteín spotrebovaný bezprostredne pred uložením sa do postele napomáha rastu svalovej hmoty a regenerácii po náročnom tréningu, ktorý ste absolvovali počas dňa.

Aby ste sa rýchlejšie zotavili z tréningov, nezabúdajte na proteínový koktejl alebo misku gréckeho jogurtu ešte pred tým, než idete spať.

Čítajte tiež: Problémy, ktoré riskujete ak nebudete jesť zeleninu

2016-05-03 12:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia