Problémy, ktoré riskujete ak nebudete jesť zeleninu

Nezabúdajte na zeleninu vo svojom jedálničku!
Zdroj: profimedia.sk
2016-04-28 06:00:00

Neustále omieľaná téma, no aj tak ju mnohí ignorujú. Zo všetkých strán počúvame, ako by sme mali dbať na zvýšenú konzumáciu zeleniny a ovocia, ktoré sú pre nás prospešné. Odporúčajú to lekári a od malička nám to pripomínajú rodičia. Napriek tomu niektorí nad tým len mávnu rukou. Čo však reálne môže spôsobiť vynechanie zeleniny z nášho jedálnička?


Uvedomujeme si, že zelenina k zdravému životnému štýlu jednoducho patrí. A ak sa chceme vyhnúť chorobám, udržať si pevné zdravie a správne fungovanie organizmu, pomôže nám konzumácia výživných jedál. O tomto fakte vie každý laik. Prečo tak nerobíme? V dnešnej uponáhľanej dobe sa nestíhame ani poriadne najesť, preto to riešime rýchlym jedlom "za pochodu". Zrazu zistíme, že celé dni sme nezjedli ani kúsok zeleniny!

Vysoký krvný tlak a šerosleposť

Stále viac výskumov ukazuje, že konzumácia zeleniny má pre naše zdravie oveľa väčší zmysel, než si myslíme. The U.S. Department of Agriculture hlási, že väčšina Američanov nejedáva odporúčaných štyri až päť porcií zeleniny, čo vysvetľuje, prečo majú nedostatok živín ako je vláknina a niektoré vitamíny a minerály. Ak aj vy patríte medzi nich, tieto nutričné nedostatky by mohli ovplyvniť váš krátkodobý, ale i dlhodobý zdravotný stav!

Vzhľadom k tomu, že zelenina by mala tvoriť veľkú časť vášho jedálnička, jej absencia môže byť nahradená vyššími vysokokalorickými potravinami, ktoré podporujú zvýšenie telesnej hmotnosti a nutričnej nerovnováhy. Konzumácia živočíšnych produktov, vyprážaných jedál a iných sladkých či slaných občerstvení zvyšuje kalorický príjem a taktiež príjem tukov. Vynechaním zeleniny pripravujete svoje telo o deficit vitamínu A, C a K. Hrozí vám vysoký krvný tlak a šerosleposť, ktorú môže spôsobiť nedostatok vitamínov. Ak získate nadváhu, máte zvýšené riziko chronických chorôb!


Zaradili ste do jedálnička pohánku? Takto zareaguje vaše telo!


Zápal hrubého čreva

Zelenina je hlavným zdrojom vlákniny, veľmi dôležitej látky pre ľudské telo. National Institutes of Health spája nízky príjem vlákniny s tráviacimi problémami, ku ktorým patrí zápcha a divertikulárne ochorenia. Chronická zápcha môže spôsobiť hemoroidy a poškodenie tkaniva. Divertikulitída a divertikulóza sú zase spôsobené za bolesť, infekcie a poškodenie hrubého čreva, čo môže vyžadovať chirurgickú liečbu.

Kardiovaskulárne problémy

Okrem výskumu, ktorý spája nízky príjem zeleniny s ochorením srdca, štúdia z roku 2010 zverejnila koreláciu medzi nízkym príjmom zeleniny v detstve a arteriálnou chorobou v dospelosti. Arteriálna tuhosť je charakteristická pre aterosklerózu, potenciálnu predzvesť srdcových a mozgových príhod.

Nedostatok živín a nerovnováha kalórii by mohli prispieť k rozvoju ďalších zdravotných komplikácií, vrátane obezity. Podľa štúdie z roku 2005 uverejnenej v časopise Preventing Chronic Disease v máji 2011 účastníci, ktorí jedli menej ako štyri a pol šálky porcií zeleniny denne, mali zvýšený výskyt cukrovky 2. typu a niektorých foriem rakoviny a navyše zvyšujúceho sa kardiovaskulárneho rizika.

Ešte stále budete riskovať? 

Čítajte tiež: Ako často by sme mali chodiť na záchod?

2016-04-28 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia