Sú ovsené vločky naozaj vhodné na raňajky?

Čo raňajkujete najčastejšie vy? Ovsené vločky majú v našom jedálničku opodstatnenie.
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-27 06:00:00

Čo raňajkujete najčastejšie? Jogurt a ovocie, rožok so šunkou alebo obyčajné ovsené vločky s mliekom? Raňajky sú skvelým štartom do nového dňa, preto by sme si ich mali vyberať zodpovedne.

Pozrime sa teda nato, ako ovsené vločky ovplyvňujú naše zdravie, najmä ak s nimi začíname deň.

Čo sa v nich skrýva? 

Pol šálky ovsených vločiek obsahuje takmer 13 gramov proteínov a už štvrť šálky obsahuje 100% odporúčanej dennej dávky mangánu.

Jedna šálka varených vločiek obsahuje 150 kalórií, približne štyri gramy vlákniny, šesť gramov bielkovín.

Všeobecne sú ovsené vločky plné antioxidantov, vitamínu E, medi, fosfóru, kyseliny fytovej, horčíka, železa a iných fytoživín.

Ako sa prejavujú na našom organizme?

Pravidelná konzumácia sa prejaví na váhe, nakoľko sú vločky dobrou prevenciou proti obezite. Prečo je to tak? Ak totiž zjete vločky, máte pocit plného žalúdka na dlhšiu dobu a nemáte pocit, že potrebujete opäť jesť.  

Môže zato aj obsah vlákniny – tá však zohráva úlohu aj pri trávení, nakoľko ho významnou mierou podporuje a zlepšuje aj samotné vyprázdňovanie. Vločky obsahujú aj rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Tá rozpustná tvorí viskózny gél, ktorý dokáže stabilizovať hladinu glukózy v krvi, nerozpustná zase vplýva na zdravie črevnej mikroflóry.

Keďže vločky majú nízky glykemický index, sú dobrým zdrojom energie, ktorú potrebujete na začatie dňa a najmä v priebehu doobedňajších hodín. Cukor sa z jedla uvoľňuje postupne, čo znamená, že nehrozia žiadne dramatické výkyvy cukru v krvi a teda žiadne neobvyklé chute.

Sú antikarcinogénne. To znamená, že slúžia ako ochranný štít proti rakovine tým, že obsahujú fytochemikálie. Podľa štúdií údajne ak budeme vločky jesť denne, znížime možnosť vzniku rakoviny hrubého čreve o viac ako 10%.

Nepodceňujme ich! 

Okrem toho vločky dokážu oveľa viac:

  • Redukujú cholesterol
  • Znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb
  • Stimulujú imunitný systém
  • Redukujú risk vzniku diabetu 2. typu

​Menšie zhrnutie toho, čo nám všetko tieto lacné raňajky ponúkajú 

Čítajte tiež: Aloe vera si rozotrela po tvári. Budete ohromení, čo sa stalo po 15 minútach!

2016-04-27 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, healthyfoodteam.com, everydayhealth.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia