Súčasťou zdravého životného štýlu je určitý stereotyp, ktorý hovorí o prospešnosti určitých potravín a o škodlivosti iných. Avšak, niekedy odcudzuje aj tie jedlá, ktoré sú v skutočnosti pre nás dobré!
Zoznam potravín, ktoré mnohí vnímajú ako zlé, no pravda je iná:
Maslo
Mnohí považujú maslo za nie práve najzdravšiu potravinu kvôli vysokému obsahu nasýtených tukov. Sú však obavy opodstatnené? V skutočnosti je prospešnejšie ako ktorýkoľvek iný margarín. Jeho výhodou sú okrem iného aj zdravé tuky, ktoré potrebuje každý ľudský organizmus. Je skvelý na tepelné spracovanie určitých pokrmov. Neprepaľuje sa tak rýchlo a dodáva jedlu chuť. Určite sa oplatí použiť ho aspoň niekedy namiesto oleja. A tiež nie je zlé, vychutnať si ho s celozrnným krajcom chleba a zeleninou. Pozor však na jeho množstvo.
Tequila
Tequila patrí medzi tvrdý alkohol, ktorý jednoznačne škodí zdraviu. Spôsobuje množstvo zdravotných problémov obzvlášť, ak sa pije vo veľkom množstve. Škodí pečeni, priberá sa z neho a taktiež nevplýva dobre ani na mozog. Pre mnohých to bude zrejme zvláštne, no táto „metla“ ľudstva má predsa len i nejaké pozitíva. Jeden malý pohárik skutočne kvalitnej tequily s podielom agáve po večeri dokáže podporiť trávenie. Dajte si k nej aj pohár vody a ulahodíte svojmu zdraviu ešte viac. Podľa mexických vedcov agáve, teda kaktus, z ktorého sa kvasením a destiláciou vyrába tento svetoznámy alkohol, obsahuje dostatočné množstvo inulínu, teda látku, ktorá pomáha tráviacemu systému vytvárať dobré baktérie. Dokonca pomáha i pri rozkladaní tuku a prispieva k zníženiu „zlého“ cholesterolu. Stačí jeden pohárik a váš organizmus z tequily získa to najlepšie.
Káva
Raz sa o nej hovorí ako o bezpečnom nápoji, inokedy sa odporúča obmedziť jej konzumáciu. Ako to teda s ňou je? Záleží od druhu kávy. Namiesto kapučína alebo latté si dajte radšej rannú šálku čistej kávy, pripravenú tradičným spôsobom a nie z instantnej verzie. Takáto káva pomáha s upravením krvného tlaku, má antioxidačné účinky a naštartuje trávenie.
Neskutočné, čo sa začne diať vo vašom mozgu po zjedení kyslých uhoriek: Zmena psychiky!
Vajcia
Vajcia sú tiež postavené do pozície zlej potraviny hlavne kvôli žĺtku, ktoré zvyšujú cholesterol. Nájdeme v nich množstvo zdraviu prospešných látok, obsahujú veľa bielkovín, sú nízkokalorické a taktiež sú bohatým zdrojom selénu a vitamínu B. Chutia skvele napr. so zeleninovým šalátom. Nebojte sa ich a zaraďte ich do jedálnička.
Zemiaky
Zdroj sacharidov nevhodný na konzumáciu? Ak z nich spravíte hranolčeky. Dôležitá je príprava zemiakov, pričom najlepšie sú uvarené v šupke, kedy si uchovajú najviac výživných látok. Alebo môžete dať prednosť ich vareniu na pare. Vtedy z nich získate vlákninu, vitamín C a draslík, teda prospešné látky, ktoré upravujú trávenie a zlepšujú imunitu.
Plnotučné jogurty
Ak dávate prednosť nízkotučným jogurtom robíte zle. V skutočnosti sú ešte horšie ako by ste si mysleli. Aj keď obsahujú málo tuku, tuk je v niektorých z nich nahradený inými látkami, sladkými prísadami a modifikovaným škrobom, ktorý predstavuje oveľa väčšie nebezpečenstvo ako plnotučný výrobok. Skúste si preštudovať etiketu. Pokojne preto siahnite po plnotučných jogurtoch, ktoré majú dostatok bielkovín a viac prospešných probiotických baktérií.
Čokoláda
Na čokoládu určite nezabúdajte, zaradiť ju do jedálnička je priam povinnosťou. Má množstvo antioxidačných účinkov, ktoré sú prospešné nielen pre zdravie, ale i krásu. Aj v tomto prípade však rozhoduje, akú sladkú pochúťku si vyberiete. Siahnite po čokoláde aspoň so 70-percentným podielom kakaa.
Čítajte tiež: Jadro avokáda ako hotový zázrak? Takto to s ním v skutočnosti je!