Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chyba, ktorú robíte a neviete o nej: Takto sa z vajíčok stáva nepriateľ!

Viete, ako správne manipulovať s vajíčkami? Prekvapí vás, no túto chybu robíme pomerne často!
Viete, ako správne manipulovať s vajíčkami? Prekvapí vás, no túto chybu robíme pomerne často! (Zdroj: thinkstock.com)

Sú súčasťou našej domácnosti, mnohí z nás ich jedia denne aj niekoľkokrát. Varenie či pečenie si bez vajíčka nevieme predstaviť. Či uprednostňujeme bio kvalitu alebo nám je to v podstate jedno, zdravotné plusy sú neprehliadnuteľné!

Vajíčko sa stalo symbolom nie len uplynulých veľkonočných sviatkov, ale aj zdravia. Hoci sa viedli polemiky o tom, či ich konzumácia zvyšuje hladinu cholesterolu, na zdravia majú pozitívne účinky. To, ako vajíčka pripravíme, je v podstate naša súkromná záležitosť. Pri príprave pracujeme podľa svojich vlastných receptov, tak, ako nás to naučili doma.

Sú ale tri témy, o ktorých sa najčastejšie v súvislosti s vajíčkami diskutuje. Spolu s odborníkom sme sa na ne pozreli.

Ako vajíčka správne skladovať?

Po každom nákupe v obchode sme zvyknutí uložiť potraviny do chladničky, vajíčka na svoje miesto do priehradky. Patria ale vajíčka do kartónového obalu, máme ich vždy vyložiť z obalu a dať do dverí alebo ako ich správne uchovávať?

Ideálna teplota by mala medzi 5 – 18 stupňami Celzia, nemala by príliš kolísať. Preto je optimálne nechať ich v chladničke.

Nie je vhodné mať ich v kartónovom obale, pretože otváraním a zatváraním chladničky a tým aj kolísavosťou teploty tento môže navlhnúť. Vajíčko uložíme tupým koncom hore, pretože vajíčko tzv. dýcha a práve tam sú kapiláry,“ povedal JUDR. Ľubomír Urban z Únie hydinárov Slovenska.

Zároveň odporučil, že ak je vajíčko v chladničke dlhšie ako 10 dní, treba vajíčko prevrátiť, aby sa žĺtok neprilepil ku škrupine. Od uloženia vajíčka do chladu mu plynie spotrebná doba. Zvyčajne je to 28 dní, pri správnom skladovaní aj o niekoľko dní viac. 

Ako s vajíčkom manipulovať?

Zrejme nikto z nás nenarába vajíčkom opatrne, neumýva ho či nečistí predtým, ako s ním spraví jednoduchý úkon – rozbije ho a použije.  Po tom, ako ho použijeme by sme mali myslieť na jednu vec  - na umytie si rúk. A nemyslíme tým to umývanie, ak sa náhodou zašpiníme od bielka.

Umývanie rúk má svoje opodstatnenie.

„Na vaječných škrupinách sa môžu objaviť stopy salmonély, preto je potrebné po manipulácii s vajciami si poumývať ruky, aby sa na pripravované jedlo nepreniesli žiadne mikroorganizmy,“ povedal Urban.

Umyť či neumyť?

Chováte doma sliepky a radujete sa z každého vajíčka? Alebo toto šťastie nemáte a musíte ich kupovať? Tak či onak, niektorí vajíčka pred použitím umývajú. 

Umývanie vajíčok z domáceho chovu má svoje odpostatnenie, nie vždy sú znesené vajíčka čisté. Odborník však upozorňuje, že vajce by sme mali umyť bezprostredne pred použitím, nikdy nie skôr. 

Celkovo ale vajíčka umývať nemáme. 

„Vaječné škrupiny by sa však nemali umývať, lebo obsahujú ochrannú vrstvu, ktorá bráni prechodu baktérií cez ich póry. Je dôležité vedieť, že pri vysokých teplotách sa salmonela ničí, preto je z hľadiska bezpečnosti konzumácie vajce potrebné prehriať ich aspoň cez 70 supňov C, čiže nekonzumovať ich v surovom stave,“ dodal Urban. 

Ak kúpite v obchode vajíčka a vyskytne sa medzi nimi nečisté, treba ho reklamovať. 

Čítajte tiež: Neoddeliteľná súčasť veľkonočnej hostiny: Ktorá časť vajíčka je zdraviu prospešnejšia?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9