Odvrátená tvár kokosového ošiaľu: Je pre nás kokosový olej skutočne zdravý?

Kokosový olej, kokosový cukor či mlieko. Sú pre zdravie skutočne také dobré?
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-31 14:20:00

Boom okolo kokosového oleja síce ešte neustal, no zrazu akoby sa samotný kokos a súčasti neho stali novým synonymom pre zdravie. Ráno by sme mali piť kokosovú vodu, kokosový olej by sme mali používať ako v kuchyni tak v kúpeľni.

Kým v minulosti bol kokos považovaný za luxus, dnes je dostupný vo viacerých podobách už aj v obyčajných potravinách. Náhrady za bežne dostupné základné potraviny ako cukor či mlieko dostali prívlastok kokosový a preto je to akoby automaticky považovaná za zdravé. Ale je to skutočne tak?

Kokosový orech – viacero vrstiev, plno zdravia!

Samotný kokosový orech sa skladá z tvrdej vrchnej vrstvy, z vláknitej strednej vrstvy a jadra. To obsahuje semeno tvorené bielou dreňou, ktoré sa konzumuje. Biela družina je tvorená z väčšej časti z tuku, z glycidov a proteínov, nesmie chýbať voda. Uprostred je dutina s kokosovou vodou, ale tú skôr nazývame kokosové mlieko.

Kokosová voda je ospevovaná ako vysokohydratačná tekutina, ktorá má menej cukru ako ovocné šťavy a obsahuje ďalšie minerály ako draslík, sodík, horčík alebo vápnik. Skvelá a odporúčaná je ako nápoj po cvičení, no napriek tomu neobsahuje dostatok bielkovín či sacharidov a v rámci účinkov sa má rovnaký vplyv na naše zdravie po tréningu ako pohár mlieka s banánom. A všetci si vieme tipnúť, čo je v tomto prípade lacnejšie.

Lillian Cheung z Harvard School of Public Health však upozorňuje, že piť celý deň od rána do večera vôbec nie je zdravé.

„Jedna približne 3,25dcl voda obsahuje 60 kalórií a ak ich pijete niekoľko za deň, kalórie pribúdajú rýchlejšie,“ dodala Cheung.

Kokosové mlieko sa používa ako doplnok k mliečnym výrobkom, rozoznávať by sme mali podľa dietetologičky dva druhy kokosového mlieka. Ten prvý sa mieša s cukrom, vodou a konzervačnými látkami, druhý je vznikol zmiešaním s ryžovým mliekom, takže sa nepridáva cukor a ani väčšie množstvo konzervačných látok.

Spýtali sme sa výživového poradcu, ako by upravil rebríček mliek - najmä podľa energetickej hodnoty. 

"Podľa energetickej hodnoty na 100 ml, môžeme zostaviť rebríček nasledovne od najenergetickejších: kravské mlieko plnotučné, polotučné, sójové mlieko, kravské mlieko nízkotučné, mandľové mlieko, kokosové mlieko, Samozrejme závisí od výrobcu, hodnoty sa môžu mierne líšiť,je potreba si preštudovať nutričné hodnoty na obale daného výrobcu," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.  

Oba tieto „druhy“ majú rovnaký počet kalórií ako sójové mlieko a asi polovičný počet kalórií  ako klasické polotučné mlieko. Na druhej strane majú aj nižší obsah bielkovín ako vyššie spomenuté „klasické“ mlieka.

Ak sa rozhodujete nad kúpou, uprednostnite to s pridaným vápnikom a vitamínom D, ktorý sa nie vždy musí v kupovaných kokosových mliekach nachádzať.

Alternatíva pre alergikov...ale zdravšia?

Ak vám intolerancia nedovoľuje jesť klasické jogurty, kokosové jogurty boli vhodnou alternatívou, ako si dopriať obľúbený „mliečny“ výrobok. A nemyslíme tým jogurty s kokosovou príchuťou, ale tie, ktoré sa vyrábajú z kokosového mlieka. A ako nahradiť tie sójové, ktoré boli náhradou za klasický jogurt dlhší čas.

Čo sa týka tukov – tu kokosové jogurty prevyšujú hladinu tuku v klasickom jogurte, no na druhej strane obsahujú menej sacharidov.

Kokosový olej – prechválený produkt?

Čistý, nerafinovaný kokosový olej, ak je lisovaný za studena má tú výhodu, že nemá vysoký bod varu, takže sa neprepáli až tak ako bežný olej. 

Aká by mala byť optimálna denná dávka podľa poradcu? 

"Je to samozrejme individuálne, niekto si môže dovoliť viac tukov v strave a niekto menej, v priemere 1 lyžica za deň pri technologickej úprave by mala byť optimálne množstvo pre jedinca. Tak ako všetko, je vhodné i oleje na varenie striedať a neuprednostňovať iba jeden," doplnil Javro. 

Nevýhodou je jeho špecifická vôňa a to, že obsahuje vysoký podiel nasýtených tukov, čo nie je vhodné pre cievy a srdce. Používať by sme ho mali s rozumom, striedať ho môžete s maslom, s ktorým má kokosový olej podobný nutričný profil. Pre porovnanie – nasýtených tukov je v kokosovom oleji cca 84%, v olivovom oleji niečo okolo 14% a v masle približne 63%.

„To vysvetľuje, prečo rovnako ako masť či maslo, je kokosový olej pri izbovej teplote tuhý a má dlhšiu trvanlivosť a tiež schopnosť odolávať vyšším teplotám topenia.“ Vysvetluje Lisa Young, registrovaná dietetologička.

Bio kokosový olej vychvaľujú hviezdy ale aj obyčajné ženy, ktoré na jeho účinky nedajú dopustiť. Treba však dodať, že ak máte pleť citlivejšiu, kokosový olej ako „krém“ môže spôsobiť viac škody ako osohu. Tiež sa dostáva iba do vrchných časti pokožky, takže hydratáciu ako takú pleti nedodáva.

Čítajte tiež: Preč s modrinami a opuchmi nôh: Postačí jeden kúpeľ s touto prísadou!

2016-03-31 14:20:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk, red, webmd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia