Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neoddeliteľná súčasť veľkonočnej hostiny: Ktorá časť vajíčka je zdraviu prospešnejšia?

Je výživnejší bielok alebo žĺtok? Ak si neviete vybrať, pokojne si doprajte vajíčok, čo si hrdlo ráči.
Je výživnejší bielok alebo žĺtok? Ak si neviete vybrať, pokojne si doprajte vajíčok, čo si hrdlo ráči. (Zdroj: thinkstok.com)

Vajce je súčasťou našej stravy, rôzne spôsoby prípravy poskytujú vždy iné využitie. Pečenie ale aj varenie sa v niektorých prípadoch bez vajíčka nezaobíde. Viete ale, ktorá časť je zdravšia či zdraviu prospešnejšia?

Ruku na srdce - tešíte sa na návštevy a na vypekanie koláčikov či zákuskov pre návštevy? Ak áno, prajeme vám veľa elánu. Ak nie, poďte sa presvedčiť o tom, prečo aspoň jedna vajíčková pomazánka pre šibačov vôbec nie je zlý nápad. 

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ktorá časť vajíčka je zdravšia? Či je lepšie konzumovať iba bielok alebo žĺtok? Podľa expertov je najvhodnejšie skonzumovať celé vajíčko, bez rozdelovania na tú či onú časť. Žĺtok a bielok však má svoje „vlastné“ zdravotné benefity. Aké?

Bielok - čistá bielkovina 

Bielok na počudovanie neobsahuje žiadne tuky. Má málo kalórií, čo znamená že je zdravým pokrmom a nemali by sme sa mu vyhýbať. Je to čistá bielkovina s vodou, je ľahko stráviteľné. Taktiež má nízky obsah energie.

Bielka sú zdrojom vitamínu B, obsahujú proteíny, preto po nich siahneme väčšinou pri príprave raňajkového menu. Mali by sme ho však kombinovať s inými potravinami. Medzi hlavné zdravotné benefity treba v prvom rade zaradiť vplyv na krvný tlak, ktorý konzumácia bielka môže zmierniť

Použiť ho môžu aj ženy, ktoré túžia po krásne pleti. Bielok má tú silu zjemniť pokožku a ak ju máte podráždenú či citlivú, neexistuje pre pleť nič lepšie. 

Žĺtok plný prospešného tuku 

„Je pravda, že vaječný žĺtok je bohatý na cholesterol. Ale viac ako konzumácia vajec zvyšuje hladinu cholesterolu najmä nevhodné zloženie mastných kyselín v tuku, prejedanie sa, neúmerné zvyšovanie telesnej hmotnosti a nedostatok aktívneho pohybu,“ povedal Peter Minárik zo Združenia zdravej výživy.

Na jedno žĺtko pripadajú 4 gramy tuku, z čoho takmer dva gramy sú nasytené tuky. Zvyšok tvoria nenasýtené mastné kyseliny, teda tie, ktoré sú pre naše telo potrebné a zdravé.

Žĺtko je bohaté na vitaminy a minerály, železo, fosfór či magnézium.Dôležitou súčasťou žĺtka je cholín, látka, ktorá je prospešná pre zdravie mozgu, podporuje správne fungovanie našej pamäte. Ich konzumácia môže pôsobiť ako prevencia proti rozvoju Alzhaimerovej choroby či demencii. 

Súčasťou žĺtka je aj lecitín, fosfolipid, ktorý je potrebný pri znižovaní hladiny zlého cholesterolu. S tým nepochybne súvisí aj vplyv na zdravie nášho srdca, pečienky či nervového systému. 

Prečo sa vajíčok počas veľkonočného hostenia nebáť?

Vysokokvalitné bielkoviny, dôležité vitamíny, stopové prvky – to všetko nájdete v jednom vajíčku. Vedecky vyvrátené sú dohady o tom, ako veľmi nám vajíčka ubližujú a zvyšujú hladinu cholesterolu. Horšie nášmu zdraviu robia hranolčeky, slanina či vyprážané. Takže si ich doprajte v hojnom množstve a zrejme ani návšteva ich neodmietne.

Jedno vajce obsahuje:

  • 6 - 8 gramov bielkovín
  • Vitamín A, D, B 12
  • Železo, zinok, selén
  • Má 300 KJ
  • Týždenne by sme mali zjesť 3 – 4 vajcia, viac kusov neovplyvní hladinu cholesterolu a ani nie je dôvodom na paniku, zdravie to neohrozí

Ako spoznať, či je vajíčko čerstvé?

Čítajte tiež: Pozrite sa, čo sa stane vášmu srdcu, ak budete konzumovať jednu lyžicu organického medu denne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9