Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zjedzte pár orechov a počkajte 4 hodiny: Účinky zdravej maškrty vás presvedčia o jej sile!

Oriešky majú na naše zdravie nedozierne následky. Čo sa stane, ak ich budeme jesť každý deň? Zobraziť galériu (2)
Oriešky majú na naše zdravie nedozierne následky. Čo sa stane, ak ich budeme jesť každý deň? (Zdroj: thinkstock.com)

Orechy, doma pestované alebo kupované, všetky druhy majú nezameniteľný vplyv na naše zdravie. Nielenže vplývajú na náš mozog, sú dobrou maškrtou pre tých z nás, ktorí chcú pri televízii nahradiť čipsy niečím zdravím.

Ako sa ale orechy správajú v našom tele a načo všetko sú dobré?

Akékoľvek orechy, ktoré konzumujeme, sú pre naše zdravie prospešné a nemali by sme na ne zanevrieť. Sú zdrojom bielkovín, rastlinných tukov, vlákniny, vitamínov či minerálov. Antioxidanty, ktoré obsahujú sú skvelou prevenciou pred civilizačnými chorobami, pretože náš organizmus chránia pred voľnými kyslíkovými radikálmi.

Ktoré orechy si vybrať?

Máte radšej vlašské orechy, mandle či pistácie? Každý jeden druh je nápomocný inými vlastnosťami.

  • Vlašské orechy  - obsahujú síce takmer 70 % tuku – tieto tuky sú ale „dobré“ – omega 3 mastné kyseliny. Sú tiež zdrojom horčíka, železa, zinku či draslík ale aj vitamínu E a A. Svojím účinkom ochraňujú cievy, srdce, znižujú cholesterol a tiež riziko vzniku mozgovej mŕtvice. Melatonín v nich obsiahnutý je zodpovedný za kvalitu nášho spánku. Je to preto, že syntetizácii melatonínu v krvi dopomáhajú aj orechy. Zvyšujú totiž v krvi jeho hladinu, preto ich konzumácia je prospešná vtedy, ak spíte zle a chcete to zmeniť.
  • Lieskovce – sú ľahšie stráviteľné, obsahujú vitamín E, sú zdrojom draslíka, horčíka, vápnika či medi. Zlepšujú našu pamäť, upokojujú nervy, pôsobia ako prevencia proti vzniku obličkových kameňov.
  • Mandle – obsahujú vápnik a horčík, ich konzumácia prospieva pokožke, vlasom a nechtom. Za ich konzumáciu sa pomyslene poďakujú aj zuby – lepšie povedané zubná sklovina. Ak ich do jedálnička zaradíte, dávate stopku riziku vzniku rakoviny hrubého čreva.
  • Pistácie – majú najvyšší obsah železa, ale obsahujú aj meď, draslík, fosfor, provitamín A a viac vitamínom skupiny B.
  • Gaštany – obsahujú škrob a vlákninu, no o to menej tukov ako vlašské orechy. Sto gramov jedlých gaštanov má v sebe tretinu odporúčanej dávky vitamínu E, okrem neho však obsahujú aj vitamín C, železo či draslík.

Pozor na ich kvalitu! 

Na kvalitu orechov a je jedno, ktorého druhu, je treba dávať si pozor. Gaštany napríklad rýchlo plesnivejú, čo znamená, že ak ich idete kupovať, dávajte pozor na ich čerstvosť. Horké mandle by sme tiež nemali konzumovať, nie sú už totiž čerstvé a vhodné.

Nezabúdajme ani na alergie na orechy, ktoré vedia narobiť neplechu u každého, kto ňou trpí, alebo o nej zatiaľ nevie a prejaví sa neskôr. Orechom by sa mali vyhnúť najmä malé deti, nie len kvôli alergii. Väčšie kusy by im mohli uviaznuť v krku.

Prečo orechy jesť pravidelne? 

  • Pôsobia ako prevencia proti rakovine
  • Znižujú riziko vzniku cukrovky
  • Znižujú hladinu cholesterolu
  • V páse vám môže pravidelnou konzumáciou „zmiznúť“ niekoľko centimetrov

Po štyroch hodinách pozorujte tieto zmeny!

Postačí iba zopár orechov a môžete si byť istý, že nastanú nasledujúce zmeny. V prvom rade bude organizmus v pokoji, nakoľko orechy sú známe tým, že pomáhajú znižovať stres. Už spomínané antioxidanty zabraňujú tomu, aby naše telo začalo starnúť, pretože ho ochraňujú pred voľnými radikálmi. Srdcu orechy tiež vo významnej miere dopomôžu k lepšej kondícii, práve kvôli antioxidantom, ktoré obsahuje.

Omega 3 mastné kyseliny nám pomáhajú znižovať pocit depresie. Tej sa vyhnete aj v momente, ako sa dozviete tú dobrú novinu – z orechov sa nepriberá! Treba ale dodržiavať správne pomery a nikdy sa ich neprejedať, hoci sú zdravé. Vtedy by ste dosiahli presne opačný efekt! Konzumovaním správneho množstva dokonca môžete schudnúť, čo je ďalšia pozitívna informácia! 

Čítajte tiež: Dve prírodné antibiotiká spojili sily: Tento elixír posilní imunitu a dokáže toho ešte viac!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9