Kam patria zvyšky z nedeľného obeda? Pravda o tom, ako dlho skladovať jedlo vás prekvapí!

Koľko v chladničke vydrží nakrojený šunka, čo znamená "spotrebujte do"?
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-06 06:00:00

Stane sa to každému z nás, niekedy aj viackrát za deň. Zvyšky z nedojedeného obeda, z večere, kúsky koláčikov, ktoré sa nestihli zjesť. Ako kúsky jedla skladovať tak, aby sme neohrozili zdravie?

Chladiť čo najrýchlejšie

Jedlo by sme mali dať do chladu hneď, ako ho zjeme. Tento úkon ma jednoduché odôvodnenie – čím rýchlejšie ho schladíme, tým rýchlejšie zamedzíme rastu nebezpečných baktérií. Takže ak vám ostali zvyšky z obeda, rozdeľte ich na malé porcie, dajte ich do misiek a ihneď ich uložte do chladničky.

Pri chladení sú dôležité aj úložné misky, ktorých zrejme nikdy nie je dosť, no pri odkladaní zvyškov sú dôležité. Mali by byť predovšetkým vzduchotesné a nepriepustné. Preto je dobré do nich zainvestovať. Predsa len, majú udržať jedlo nepokazené.

Dôležitý údaj – dve hodiny

Hoci nás učili, že najprv by sme mali jedlo nechať vychladnúť a až potom zvyšky uložiť do chladu, nie je tomu tak.  Ak navaríme, do chladničky by sa zvyšky mali dostať bezprostredne do dvoch hodín. Moderné technológie už dokážu schladiť jedlo bez nebezpečných následkov. Ak ich dáme do chladničky, proces chladenia môžeme len urýchliť.

Všetko nechajte v pôvodom obale

Ak pripravujete mäso a nespotrebujete ho všetko, nechajte ho v pôvodnom obale a dajte ho do chladničky do mrazničky. Rovnako to platí aj o jogurtoch, smotane – tieto nedojedené potraviny by sme nemali dávať do iných obalov – mohli by byť kontaminované baktériami z okolia a mohli by predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre naše zdravie.

Ako dlho zvyšky skladovať?

American Heart Association hovorí, že päť dní je doba „tak akurát“. Ak máme jedlo v chladničke dlhšie, mal by putovať do koša. Ak vieme, že jedlo, ktoré sme nedojedli, jesť v najbližích dňoch nebudeme, mali by sme ho zmraziť. Takto zmrazené jedlo by nemalo byť v mrazničke viac ako pol roka. Ak by ste chceli mať prehľad, na obal si napíšte čo je to za potravinu a kedy ste ju do mrazničky dali. Pomôže vám v prehľade toho, čo v mrazničke máte.

Ohrievajte maximálne raz

Ak máte v chladničke zvyšky a vám sa nechce variť niečo nové, ohrievať by sme ich mali maximálne raz. Respektíve, mali by sme sa snažiť neohrievať ich viac ako raz. 

Ako dlho bežné potraviny vydržia? 

Čo?  Ako dlho vydrží? 
Slanina 7 dní 
Mäso - jahnňacie, hovädzie, bravčové, telacie

3 - 4 dni

 Mäso - kuracie, morčacie či iná hydina  3-4 dni 
Omelety, vajičkové zálievky 3-4 dni 
vajíčko uvarené na tvrdo  7 dní 
tvrdšie klobásky  2 - 3 týždne 
lunch meat  3 - 5 dní 
omáčky (s nálepkou "ponechať v chlade")  3 týždne 

Základná terminológia

Na obaloch potravím sa stretávame s rôznymi označeniami, ohľadom toho, kedy je potrebné potravinu zjesť či vyhodiť sa  stretávame s pojmami: 

  • "Minimálna trvanlivosť" - teda maximálnu možnú dobu, dokedy by sme jedlo mali zjesť. Po uplynutí tohto dátumu nie je bezpečné daný produkt konzumovať 
  • "Spotrebujte do" - aj tu termín treba dodržať, na rozdiel od vyššie uvedeného sa ale môže stať, že konzumácia po tomto dátume nemusí byť zdravie ohrozujúca. 

Čítajte tiež: Najšpinavší pomocníci v kuchyni: dotýkame sa ich denne, no umyť by nám ich ani nenapadlo!

Fotogaléria

2016-03-06 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, bustle.com, nhs.uk, foodsafetynews.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia