Nečakané veci, ktoré sa udejú vo vašom tele, keď sa vzdáte sladkých limonád!

kolové napoje
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-26 06:00:00

O tom, že sú nezdravé, už vieme. Taktiež sme si vedomí, že majú vysoký obsah kalórií a našej postave ani zďaleka neprospievajú. Napriek tomu na sladké limonády nedajú mnohí dopustiť a s výčitkami svedomia si užívajú osviežujúcu sladkú príchuť. Čo sa stane, ak ich vynecháme z jedálnička?


1. Budete menej hladní

"Umelé sladidlá ovplyvňujú pocit sýtosti," hovorí výživová poradkyňa Isabel Smithová. "Tieto umelé sladidlá sú 400-krát až 8000-krát sladšie ako cukor." Výsledkom sú určité procesy, ktoré sa začnú diať v našom tele. "Svaly v žalúdku odpočívajú, hormóny sa uvoľňujú, takže si môžete dať niečo na jedenie. Ak však do seba dáte umelé sladidlá, vaše telo hovorí: "Chcem viac vysokokalorického jedla."

Takže v konečnom dôsledku, okrem sladkých limonád zatúžite po inom jedlo s vysokým obsahom kalórií, aby ste tak uspokojili svoje telo. Sladké limonády podporujú chuť na nezdravé pokrmy.

2. Budete vyzerať mladšie

Množstvo ľudí míňa peniaze na rôzne kozmetické prípravky proti vráskam alebo chodia do salónov krásy na skrášľujúce procedúry, ktoré sľubujú mladší vzhľad. Pritom stačí, keď vynechajú sladké limonády. Nedávna štúdia publikovaná v časopise American Journal of Public Health zistila, že pri delení buniek sa teloméry, nachádzajúce sa na konci chromozómov a chrániace gény, prirodzene skracujú, čo je proces súvisiaci so starnutím a chorobami, ktoré prichádzajú s vekom. Sladké nápoje spotrebované raz denne sú spojené so skracovaním telomérov. Riziko chronických ochorení, ako je cukrovka a srdcové choroby sa tým zvýši. Tieto nápoje dokonca zvyšujú starnutie buniek rovnako ako fajčenie!

3. Schudnete

Každý jeden dúšok sladkej limonády sa ráta a vedie k priberaniu. Telo jednoducho nevie kalórie obsiahnuté v nápojoch rozpoznať ako prostriedok k nasýteniu. Preto sa ľahko môže stať, že sa "prepijete" až k nadváhe. Človek je od prírody nastavený k pitiu čistej vody. Ľudský organizmus nie je pripravený na to, aby nadbytočný prísun kalórií z nápojov vyrovnal zníženou spotrebou pevnej stravy. Voda síce telom rýchlo pretečie, ale kalórie zostávajú a premieňajú sa na telesný tuk.


Prečo by sme mali jesť banánové šupky? Po tomto zistení ich už nevyhodíte!


4. Nebudete chorí

Kyslosť v sladkom nápoji narušuje činnosť tráviaceho systému a poškodzuje zubnú sklovinu. Hlavne diétne limonády sú obzvlášť zradné pre vaše črevá kvôli obsahu rôznych umelých prísad.

"Vedci zisťujú, že umelé sladidlá môžu mať vplyv na zdravé črevné baktérie. Tieto baktérie vplývajú na všetko - od kontroly krvného cukru cez reguláciu telesnej hmotnosti až po choroby - ako náš imunitný systém funguje a ako naše telo reaguje na infekciu," hovorí Smithová.

V skutočnosti každými 5 percentami kalórií, ktoré prijmete zo sladkých nápojov, si zvyšuje riziko cukrovky o 18 percent. Riziko "zlého" LDL cholesterolu a ochorenia srdca sa zase zvyšuje po iba dvoch týždňoch od konzumácie týchto limonád.

5. Zredukujete skrytý tuk v tele

Reč je o nebezpečných tukoch, ktoré je ťažko odhaliť voľným oko. Nemusíte tak vedieť, že ste ohrození. Jednoducho zmeny vo svojom tele neuvidíte. Dánski vedci vykonali štúdiu o účinkoch sladkých limonád. Požiadali účastníkov, aby pili každý deň  buď sladené limonády, mlieko s rovnakým počtom kalórií, diétne nápoje alebo vodu po dobu šiestich mesiacov. Všetci účastníci mali rovnakú hmotnosť. Avšak u tých, ktorí konzumovali sladké limonády bolo zaznamenané drastické zvýšenie škodlivých skrytých tukov na pečeni!

6. Posilníte si kosti

Karamel v nápoji obsahuje umelo vytvorený fosfor, ktorý môže byť zlý pre dlhodobé zdravie kostí. Fosfor je prirodzená chemikália obsiahnutá v potravinách, ako sú fazuľa a zrná. V kolových nápojoch sa nachádza iná forma tejto látky.

"V podstate prijímate niečo, čo existuje v prírode, no toto je v inej, umelej forme," tvrdí odborníčka.

Dlhodobý príjem fosfóru v umelej forme potlačuje vstrebávanie vápnika a spôsobuje dokonca poruchy metabolizmu.

7. Budete mať viac energie

Ak ste v poslednej dobe unavení, problém hľadajte v nápojoch, ktoré s obľubou pijete.

"Pitie príliš veľkého množstva kofeínu môže spôsobiť dehydratáciu. Nervový systém sa namáha, takže výsledkom je únava a vyčerpanosť."

Dokonca sa zistilo, že ak ľudia znížia príjem kofeínu, majú zrazu viac energie, keďže kofeín spôsobuje veľké vzostupy i pády.

Čítajte tiež: Neuveriteľná zázračná technika: Takto uvoľníte stuhnutý krk za 10 sekúnd!

2016-02-26 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: yahoo.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia