Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Všetko, čo by sme mali vedieť o soli: Týmto mýtom by sme mali prestať veriť!

Rôzne druhy solí sa odlišujú maximálne spracovaním.
Rôzne druhy solí sa odlišujú maximálne spracovaním. (Zdroj: thinkstock.com)

Soliť by sme mali menej alebo najlepšie vôbec. Radšej by sme mali uprednostniť morskú soľ akú tú obyčajnú. Najnovší trend je himalájska soľ, určite je zdravšia. Mnoho tvrdení, no nikto nevie, kde je vlastne pravda.

O soli ako takej koluje niekoľko zaujímavých mýtov, ktoré treba odhaliť. Ktorá soľ je zdravšia a prečo? Máme soliť menej alebo soliť až keď jedlo podávame? Poďme sa pozrieť na najväčšie mýty o soli, aké sa tu kedy objavili.

Soľ pre nás nie je zdravá / Nepotrebujeme ju k životu

Soľ je pre náš život nevyhnutná. Je súčasťou krvi, pomáha prenášať živiny, reguluje krvný tlak, hrá podstatnú úlohu vo funkcii nervového systému.

Denne potrebujeme prijať približne 2 300 miligramov sodíka, čo je jedna čajová lyžička. Túto hranicu by sme nemali prekročiť, tiež by sme sa ho nemali vzdať úplne. Každý deň je limit nad 200 mg.

Nepridávanie soli do jedla, strava bude mať nízky obsah soli

Hoci soľ do jedla dávame akosi automaticky, väčšina príjmu sodíka do nášho tela sa dostane zo spracovaných potravín. Takže spracované mäsom, omáčky na cestoviny, vývary, chlieb, sucháre – všetko to obsahuje sodík aj sám o sebe. Preto ak najbližšie budete kupovať podobné potraviny, skúste siahnuť po tých so zníženým obsahom sodíka.

„Trendy“ soli ako himalájska či kóšer soľ majú menej sodíka ako bežná soľ

Údajne neexistuje žiadna štúdia, ktorá by priniesla jednoznačný záver – či je tá ktorá soľ zdravšia alebo lepšia. Všetky soli majú podobné množstvo sodíka, tie momentálne „preferovanejšie“ majú podľa odporcov klasickej soli viac stopových prvkov. Zatiaľ to však nikto nedokázal. Môžu chutiť lepšie, sú inak spracované, no je to aj o osobnej preferencii daného človeka.

V mladosti by sme si o príjem soli nemali robiť starosti

Nadmerný príjem soli spôsobuje zadržiavanie prebytočnej tekutiny. Voda v organizme vytvára tlak na orgány- na srdce, obličky ale aj tepny. Zvyšuje sa riziko ochorenia srdca či vysoký krvný tlak nie len v mladosti ale aj v budúcnosti. Mladí ľudia nemusia striktne dodržiavať príjem soli, no mať prehľad o príjme nikdy nie je na škodu.

Soľ spôsobuje zvýšený krvný tlak

O tomto tvrdení sa diskutuje asi najčastejšie. Názory vedcov sa rôznia, isté je však jedno – nie je žiaden dôvod obmedzovania ľudí s normálnym krvným tlakom na obmedzenie príjmu sodíka.  Ak už ale máte problémy s krvným tlakom, je možné, že obmedzenie soli by mohli byť užitočné. 

Čítajte tiež: Bežná tabletka na bolesť ako ju nepoznáte: Neskutočné, s čím si hravo poradí!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9