Panika na vianočných trhoch? Ľudia sa zvíjajú od bolesti, lekári vraj majú plné ruky práce!

Vianočné trhy sú nástrahami najmä pre náš žalúdok. Ako sa chrániť ale pritom si dopriať radosti z dobrých lokší?
Zdroj: thinkstock.com
2015-12-21 15:10:00

Vianočné trhy sú v plnom prúde, nadšenci bratislavských vianočných trhov neohrdnú čerstvo pripravenými dobrotami. Vyzerá to tak, že si vyžiadali svoju daň! Návštevníkov trápia žalúdočné problémy, ktoré ich vyženú k lekárom.

Každý rok zavíta na vianočné trhy niekoľko stotisíc ľudí. Atmosféru sviatkov si vychutnávajú pri horúcom punči a posilňujú sa lokšami či cigánskou. Výsledkom sú nemalé zdravotné problémy, ktoré im znepríjemňujú predvianočné dni! Do redakcie nám prišlo upozornenie od jedného čitateľa. Dvaja lekári v Bratislave zažívajú nával nových pacientov. Dôvodom sú tráviace problémy, spôsobené dobrotami, ktoré ponúkajú na vianočných trhoch. Je to až také zlé, že využívajú pomoc odborníka!

Hoci nám to všeobecná lekárka pre dospelých v Bratislave, ani Úrad verejného zdravotníctva nepotvrdili, je dôležité upozorniť na stravu, ktorú ponúkajú predajcovia na vianočných trhoch a čo robiť, aby sme sa vyhli prípadným tráviacim problémom.

Pozor na to, čo jete!

Ľudia počas zhonu pri tom či onom stánku majú pocit, že zbytočné otázky by predajcu cigánskej či lokší mohol svojimi zvedavými otázkami otravovať. Pokiaľ však ide o zdravie, hanba a ostych by mali ísť bokomNebojte sa spýtať, čo v klobáskach je, aké mäso bolo použité, či sú domáce alebo kupované. Ak totiž predavač na niektorú otázku odpovedať nevie, zdravý rozum by vám mal napovedať, že niečo nie je v poriadku.

Ak si robíte chuť na mastenú lokšu, dobre sa pozrite, ako je skladovaná. Ak je totiž nezakrytá, bude nielenže suchá, no nikdy neviete ako dlho takto bola a koľko prachu a baktérií na nej môže byť.

„Zlá úprava potravín môže mať niekoľko možností od tepelne slabo upravených, prepálených až obhorených, či celý deň v jednom oleji smažených potravinách. Jednoznačne nevhodná úprava môže spôsobiť ťažobu, nevoľnosť, bolesť žalúdka, zvracanie, hnačky až žlčníkový záchvat,“ povedal pre náš portál Ing. Libor Javro, výživový poradca.

Potrpieť by sme si mali na kvalitu 

Zdá sa vám, že tá kapustnica je nejaká zvláštna a mäso gumové? Môže sa stať, že ani jedno z pokrmov nie je čerstvé. Ak si teda platíte za čerstvú polievku, ktorá má počas mrazivého večera zahriať, rozhodne by sa nemala zohrievať v mikrovlnke! To je nie to, začo ste si zaplatili.

Načo si teda dávať pozor, aby sme predišli predvianočnému naháňaniu po lekároch?

„Určite si treba dať pozor na množstvá koľko daných energetických  pokrmov skonzumujete. Tradičné pokrmy na vianočných trhoch sú o  atmosfére, ktorú je samozrejme si dopriať, ale treba myslieť aj na seba  nezjesť veľké množstvá týchto pokrmov, pretože to by mohlo mať negatívne  následky,“ skonštatoval Javro.

Ak už príde k najhoršiemu, s nevoľnosťou sa viete popasovať doma, no podľa poradcu záleží od intenzivy nevoľnosti. Ak sú mierne, dá sa liečiť aj doma.

„ Ak sú typické príznaky iba  mierne, je vhodné si pomôcť doma, nasadiť uvoľňujúci pitný režim (minerálne vody aj s vyššou koncentráciou minerálov), sódu bikarbónu rozpustenú vo vode, mlieko, nastrúhané jablko s mrkvou, a pohyb aj keď len mierny. Ak by sa intenzita zvyšovala a bola až neznesiteľná, môže sa jednať o koliku či žlčníkový záchvat, kde je vhodnejšie vyhľadať pomoc doktora,“ odporučil Ing. Javro.

Čo sa v našom organizme deje? 

Zápal žalúdka nie je nič príjemné, tí z nás, ktorí ho už zažili, by o tom mohli rozprávať. K takémuto stavu sa môžete dopracovať aj počas pochutnávania si lahodných pokrmov z vianočných trhov, ale aj pri iných príležitostiach. Stačí ak budete piť nadmerné množstvo alkoholu, ťažké, mastné či vyprážané jedlá, budete v predvianočnom strese. Akútny zápal žalúdka sa objaví z ničoho nič, náhle, bez predchádzajúcich ťažkostí. Bolieť vás bude žalúdok ale aj celý tráviaci trakt.

Prečo nám je zle od žalúdka? 

Ťažobu na žalúdku vyvoláva potrava, ktorú nemá čo tráviť. Účinné šťavy sa prestanú tvoriť vtedy, ak do žalúdka vložíme väčší objem stravy, ktorý je jednak nie vhodný svojím zložením či teplotou. Tráviace šťavy sa prestanu tvoriť a jedlo „ostáva“ v žalúdku. To spôsobuje pociť ťažoby, nevoľnosti. Ak sa zle spracovaná strava dostane až do čriev, môže spôsobiť hnačku, zápchu alebo plynatosť.

Úrady kontrolujú kvalitu, ale aj dodržiavanie hygieny

Pracovníci bratislavskej pobočky Úradu verejného zdravotníctva vykonali počas dní od 27.11 do 13.12 mimoriadne kontroly. Načo sa zameriavali? 

„ Predovšetkým na kontrolu prípravy, manipulácie a podávania pokrmov a nápojov, kontrolu vysledovateľnosti (t.j. pôvodu surovín), kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca, kontrolu dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti surovín, potravín, kontrolu označovania (vrátane označovania alergénov a prídavných látok - azofarbivá), kontrolu prevádzkovej hygieny, kontrolu manipulácie s odpadom, osobitnú pozornosť venovať organickému odpadu a použitým olejom, dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku s potravinami/pokrmami (pracovný odev, šperky), kontrolu dokladov odbornej a zdravotnej spôsobilosti a odber vzoriek na laboratórnu analýzu (mikrobiologická kontrola),“ povedala pre náš portál Mgr. Katarína Nosálová, hovorkyňa bratislavského Uradu verejného zdravotníctva.

V rámci momoriadnej kontroly bolo vykonaných 62 obhliadok v 62 zariadeniach, kde bolo odobratých 7 vzoriek pokrmov na mikrobiologickú analýzu. Všetky vzorky vyhoveli požiadavkám Potravinového kódexu Slovenskej republiky.

Podľa slov hovorkyne však doteraz bratislavský úrad nezaznamenal podnety tykajúce sa ťažkostí po skonzumovaní občerstvenia z vianočných trhov.

Načo sa kontroly zameriavajú?

  • Prevádzkovanie bez rozhodnutia RÚVZ k uvedeniu priestorov stánku do prevádzky.
  • Nezabezpečená vysledovateľnosť potravín.
  • Potraviny po dátume spotreby.
  • Porušenie teplotného resp. chladiaceho reťazca.

„Počas trvania vianočných trhov organizovaných v Bratislavskom kraji sa bude aj naďalej pokračovať s výkonom kontrol v zariadeniach stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov,“ dodala na záver Mgr. Nosálová.  

Čítajte tiež: Najzdravšie korenie na svete prekvapuje: Všeliek so skrytým nebezpečenstvom?

2015-12-21 15:10:00  |  Text: red   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia