Zvýšte si príjem železa: Šokuje vás, akým spôsobom sa to dá dosiahnuť!

Z liatinovej panvice sa do jedla môže dostať železo. Môžeme tomu ale veriť?
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-28 18:40:00

Kuchynský riad je súčasť domácnosti bez toho, či ste veľká rodina alebo žijete sám. Používate ho denne, niekedy aj viackrát. Používate staršie hrnce po starkej alebo ste zainvestovali do novších, nerezových? Tak či onak, tu je dôvod, prečo liatinové hrnce nepovedali posledné slovo.

Zvýši sa podiel železa? Údajne áno!

Liatinové hrnce či panvice by sme nemali zatracovať úplne. Hoci sú ťažké a na manipuláciu obtiažnejšie, istá americká štúdia publikovaná v Indian Journal of Pediatrics hovorí, že ak budeme variť na liatinovej panvici, podiel železa stúpne o 16%.

Netýka sa to bohužiaľ všetkého jedla, ktoré takto pripravíte.

„Kyslé potraviny absorbujú viac železa, pravdepodobne preto, lebo vitamín C zvyšuje schopnosť vstrebávať železo,“ povedala dietologička Jessica Cording.

Journal of the American Dietetic Association porovnával 20 rôznych potravím pred tým a po tom, ako sa uvarili na liatinovej panvici. Niektoré potraviny obsahovali viac miligramov železa ako iné, hoci boli kyslejšie, v niektorých sa neobjavila zvýšená hladina železa. Preto je ťažké odhadnúť, koľko a či vôbec sa nejaká zvýšená hladina železa v niektorej potravine objaví.

Zistilo sa ale, že ak varíte kvapalné pokrmy, napríklad mäso v rajčinovej omáčke, tá absorbuje viac železa ako suchšie potraviny, či potraviny, ktoré varíme rýchlo. Dietologička Cording však potvrdzuje jedno:

„Čím dlhšie niečo varíme v panvici, tým viac železa sa bude absorbovať,“ dodala.

Záleží aj na veku!

Nie na našom, ale na veku panvice.

„ Staršia, opotrebovanejšia panvica má už daný povrch tenší, takže železo s jedlom reaguje menej,“ povedala Cording.

Takže skôr ako staršiu panivicu po babičke by sme mali uprednostniť novšiu „verziu“ liatinového kuchynského riadu.

Tento poznatok by však nemal viesť k jednému – ku spoliehaniu sa nato, že varenie na liatinových panviciach by dodalo jedlu viac železa. Naša strava by mala obsahovať potraviny bohaté na železo bez toho, či je či nie je varené na panvici či v liatinovom hrnci.

Pozor, najmä ak trpíte touto chorobou

Je nutné dodať, že množstvo železa, ktoré eventuelne vieme získať takýmto varením, nás nemôže ohroziť na živote tak, žeby sme takto jedlo nemali pripravovať.

Existujú pacienti trpiaci hemochromatózou. Tá spôsobuje stav, kedy sa väčšie množstvo železa v čreve vstrebáva do tela a tak ho je v organizme viac, ako je normálne množstvo.

Prečo si zaobstarať liatinové hrnce?

Nie je to iba o tom, že sa množstvo železa v jedlo zvýši. Tieto riady majú aj iné benefity.

  • Šetrí energiu – tým, že má hrubší povrch ľahšie udržiava teplo, takže aj jedlo ostáva dlhšie teplé
  • Šetrí aj životné prostredie – je to síce myslené trošku nadnesene, no liatinové panvice nemusíme umývať s čistiacim prostriedkom, stačí voda. Mali by sme si dávať pozor nato, aby sme nenechávali riad mokrý – mohol by hrdzavieť

Čítajte tiež: Problém, ktorý majú mnohí a boja sa o tom prehovoriť: Nehanbite sa, môže vám ísť o život! 

2015-11-28 18:40:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, naturalnews.com, yahoo.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia