Ktorá zelenina sa nedá jesť surová? Vtedy sa mení na časovanú bombu!

Či už surová alebo tepelne upravená, zelenina je vhodná na konzumáciu počas každého ročného obdobia.
Zdroj: profimedia.sk
2016-01-03 18:20:00

Životný štýl prináša so sebou neobvyklé kombinácie. Nemáme problém jesť surovú zeleninu, zmiešať si do stále obľúbených smootie špenát a broskyňu. Všetko v rámci udržania zdravia a vitality. Prísne dodržiavať diéty sa niekedy nevypláca.

Niektorí odborníci odporúčajú, aby sme zeleninu jedli najlepšie tepelne nespracovanú, teda surovú. Nadšenci surovej stravy tvrdia, že varením prichádza zelenina o dôležité živiny, preto vy sme mali uprednostniť surovú. Nie u každej je to tak! Zeleninou práve v surovom stave by sme si mohli nepekne ublížiť. Predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie.

Platí to v prípade neupravenej fazule, o ktorej si mnohí myslia, že je zdravá. Nie sú ďaleko od pravdy, no záleží na tepelnom spracovaní.

„Neupravená fazuľa je veľmi ťažko stráviteľná, teda jednoznačne môžeme dedukovať, že môžu nastať gastrointestinálne obtiaže u človeka, ktorý ju konzumuje surovú, “ povedal Ing. Libor Javro, výživový poradca.


Tvár si opláchla minerálnou vodou: Po mesiaci bola zaskočená výsledkami!


Odborník upozorňuje na nepríjemné tráviace problémy, ktoré môže spôsobiť.

Technologicky správne upravená fazuľa sa dá tráviacemu traktu oveľa ľahšie spracovať ako neupravená. Teda správna úprava je veľmi dôležitá súčasť konzumácie fazule,“ dodal pre náš portál výživový poradca Libor Javro. 

Existuje však aj množstvo iných potravín, od ktorých by sme mali dať ruky preč, ak sú v surovom stave.

Medzi ne patrí mladá zelená fazuľka, sója, šošovica, hrach či šampióny. Obsahujú totiž lektíny, ktoré bránia vstrebávaniu živín a spôsobujú nemalé zažívacie problémy. Nepríjemne vás môže prekvapiť vracanie, hnačka, poškodiť si môžete pečeň, ale aj obličky. Tieto látky sa zo zeleniny nedostanú namáčaním, najideálnejšie je ich uvariť.

Čítajte tiež: Vianočná ryba môže ohroziť naše zdravie: Rýchly test odhalí, že ste sa pri kúpe nedali nachytať!

2016-01-03 18:20:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia