Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odzvonilo kokosovému oleju? Tento zázrak spomaľuje nádorové bujnenie!

Prepustené maslo poznali už naše babičky. Prečo je okolo neho boom až teraz?
Prepustené maslo poznali už naše babičky. Prečo je okolo neho boom až teraz? (Zdroj: thinkstock.com)

Záchrana pre ľudí s alergiou na laktózu, ktorú poznali už naše babičky. Ghee, teda prepustené maslo si pri tom môžete pripraviť aj doma. Nie je to iba skvelý pomocník v kuchyni, ospevovaný je aj kvôli jeho účinkom na naše zdravie.

Na varenie, pečenie, pre zdravotné účinky na náš organizmus, pri popáleninách. Prepustené maslo má obdivuhodné účinky, ktoré sa tomuto maslu pripisujú, majú svoj základ najmä v jeho zložení. Navyše, jeho príprava je pomerne jednoduchá a zvládnete ju aj doma.

"Maslo ghee, alebo prepustené maslo poznala už generácia naších starých rodičov. Je kvalitnejšie ako konvenčné maslo. Ide o tzv. bezvodý tuk, neobsahuje vodu, neoxiduje ("nežltne"), pozitívne ovplyvňuje aj chuťové vlastnosti pokrmov a má dokonca aj zdravotné benefity," povedala Ing. Katarína Chomová, výživová poradkyňa z poradenského centra Svet zdravia.  

Prečo by sme ho mali zaradiť do nášho jedálnička?

  • Obsahuje vitamíne E, vitamín C, niacín a rôzne druhy minerálov : sodík, draslík, vápnik, fosfor či horčík.
  • Je zdrojom antioxidantov.
  • Posilňuje imunitný systém.
  • Zlepšuje pamäť.
  • Podporuje činnosť tkanív, flexibilitu tela.
  • Vhodný aj ako „výživa“ pre pľúca, srdce a pokožku.
  • Vitamín A je prínosný pre zdravie očí.
  • Karotenoid obsiahnuté v masle eliminujú a neutralizujú voľné radikály, ktoré spôsobujú starnutie či poškodenie buniek.

Sú zubné pasty, ktoré každý deň používame, naozaj nebezpečné? Pravda o farebných pásikoch na tubách!


Plusov je viac 

Kyselina maslová, ktorú prepustené maslo obsahuje viac ako klasické maslo údajne zastavuje rast rakovinotvorných nádorov! Potvrdila to aj samotná výživová poradkyňa. 

"Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej spôsobuje jeho antivirotické vlastnosti, pravdepodobne aj zastavuje nádorové bujnenie," doplnila Ing. Chomová. 

Je skvelé aj pri problémoch s trávením. Je to tým, že stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, takže nám bude rýchlejšie tráviť.  

  • Maslo pre všetkých 

Dobrou správou je, že neexistuje skupina ľudí, pre ktorých by bolo toto maslo nevhodné. 

"Maslo ghee má mnoho pozitívnych vplyvov na zdravie, ako taký nie je nevhodný pre žiadnu skupinu ľudí, zdravých či so zdravotnými komplikáciami," doplnila výživová poradkyňa. 

Porovnávanie s kokosovým olejom nie je náhodné

Tak, ako má všestranné využitie práve spomínaný kokosový olej, tak môžete pociťovať účinky prepusteného masla aj na svojej pokožke. Záchranou môže byť pri popáleninách alebo iných kožných problémoch.

Ak ho máte doma po ruke, skúste ho aplikovať na suché a popraskané pery, dokáže vraj zázraky! Pomôže aj suchej pokožke na rukách či iných častiach tela. Jemne vmasírujte do pokožky a nechajte pôsobiť. Výsledky vás milo prekvapia.

Dobrým pomocníkom je aj pri rôznych bolestiach. Odporúča sa pri bolestiach ucha, chronických bolestiach kĺbov, bolestiach hlavy, astmy či reumy.

Za hodinku je hotovo!

Pražené maslo dostať v obchodoch, pripraviť si ho môžete aj doma. Celý proces netrvá viac ako hodinku, pričom princíp je veľmi jednoduchý – obyčajné maslo musíte zahriať, rozpustiť, povariť, čím dochádza k oddeleniu netukových zložiek.

Takto spracované maslo má svoje výhody, najmä sú to zdravotné účinky na náš organizmus. Roztopením a oddelením netukových zložiek totiž odstránite z masla tie látky, ktoré spôsobujú intoleranciu a alergie na bielkoviny kravského mlieka. Získate produkt jemnej chuti a arómy, má krémovejšiu konzistenciu a možno ho skladovať pri izbovej teplote. Má tiež dlhšiu trvanlivosť ako klasické maslo.

Napriek tomu, ako dobre to znie, netreba to s prepusteným maslom preháňať. Platí staré dobré – všetko s mierou. 

"Pretože tuk obsahuje 9 kcal na gram hmotnosti, znamená to, že vo všeobecnosti je možné denne konzumovať cca 30g tuku živočíšneho pôvodu, čo je konkrétne 10g masla. Treba, ale uvážiť že tuky konzumujeme aj v iných potravinách ako mäso, mliečnych výrobkov, ale tiež v rôznych typoch sladkostí a dbať na to, aby sme neprekračovali celkový príjem tukov a volili vhodné zdroje týchto živín," dodala Ing. Katarína Chomová. 

Čítajte tiež: Koniec poverám o potravinách, z ktorých sa vraj chudne: Spoznajte pravdy a klamstvá!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9