Sezónna zelenina zabíjala! Máme sa obávať účinkov vlastnoručne dopestovanej úrody?

Kedy cuketu môžeme konzumovať bez väčších obáv a kedy si už naopak treba dávať veľký pozor?
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-26 20:00:00

Cuketa je počas letnej sezóny jednou z najobľúbenejších zelenín vôbec. Dá sa pripraviť na niekoľko spôsobov, šikovné gazdninky z nej robia koláče, pizzu či ju iba ugrilujú. Tá najlepšia, ako každá zelenina, je z vlastnej záhrady. Treba si dávať obrovský pozor na jej pestovanie a chuť!


V Nemecku si vyžiadala jednu obeť 

Smutný prípad sa stal v nemeckom meste Heidenheim. Starší pár totiž vo svoje záhradke pestoval okrem inej zeleniny aj cukety, z ktorých manželka pripravila hlavné jedlo. Obaja však po konzumácii pociťovali žalúdočné problémy, preto okamžite vyhľadali lekára. Muž však týmto problémom podľahol. Pri zisťovaní príčiny otravy jedlom však lekári ostali prekvapení a zdesení zároveň – za úmrtie muža mohla cuketa!

Už počas vyšetrenia manželského páru sa ich lekári spýtali, čo jedli a čo by mohlo byť dôvodom ich problémov. Zverili sa im, že jedli cuketový pokrm a vraj chutil horko. Napriek tomu ho muž zjedol, žena mala šťastie v nešťastí a pokrmu nezjedla až tak veľa. Čo sa vlastne stalo?

"Pri prítomnosti cucurbitacínu v plodoch je charakteristická horká chuť, čo je varovný signál pre konzumenta. Takéto horké plody sa neodporúča konzumovať," vyjadril sa Ing. Juraj Vranka zo Štátnej veterinárnej a potravinovej strávy. 

Práve horkosť - cukety alebo tekvice, či inej zeleniny tohto druhu má byť pre všetkých nápovedou, že niečo nie je v poriadku. Horkú zeleninu by sme nemali konzumovať nielen preto, že chuť je nepríjemná, ale je nebezpečná! Bohužiaľ, toxické látky sa nezničia ani varením či inou tepelnou úpravou pokrmu.

"Cucurbitacin je fytochemická látka, ktorá sa nachádza v rastlinách z čeľade cucurbitaceae ( uhorky, tekvica, cuketa, dyňa ...). Nachádza sa však hlavne v listoch, v stonkách a najviac v rastových vrcholoch stoniek. Slúži ako prirodzená ochrana pred bylinožravcami. V plodoch bežne pestovaných zelenín sa vyskytuje vzácne," dodal  Ing. Juraj Vranka. 

Na Slovensku podobný prípad nie je

Pre všetkých milovníkov pokrmov z cukiny máme dobrú správu. 

"V našich podmienkach sme sa s otravou cucurbitacinom nestretli. Podľa zahraničných informácii sú takéto otravy vo svete ojedinelé," dodal Vranka.  

Potvrdila to aj hovorkyňa Úradu pre verejné zdravotníctvo SR Lenka Skalická. 

"V oblasti bezpečnosti potravín sme nezaznamenali informácie o otrave z ovocia alebo zeleniny spôsobenej prírodnými toxínmi vyskytujúcimi sa v niektorých prípadoch zeleniny, ovocia alebo rastlín  -  ako bolo zaznamenané v danom prípade," vyjadrila sa Lenka Skalická.

Ako môže prísť k otrave?

Vysoko toxický jed kukurbitacín, ktorý nájdeme nielen v cukine, ale napríklad aj v uhorke, sa môže rôznym krížením s inými jedmi stať smrteľným. Po požití potraviny poruší membrány žalúdka či čriev, dostane sa do krvného riečištia a ľahko môže spôsobiť otravu krvi a následnú smrť. 

"Ak máme podozrenie na otravu, je potrebné čím skôr vyhľadať lekára," dodala Lenka Skalická. 

Zelenina v strese 

Maria Rothová, vedúca chemického laboratória v Chemische und Veterinäruntersuchungsamt v Stutgarte tvrdí, že príčinou mohlo byť aj počasie.

„Niektoré rastliny, pod vplyvom stresu (z počasia, pozn. redakcie), produkujú tieto toxíny,“ povedala Rothová.  

Možno to vyznieva smiešne, no aj zelenina môže byť v strese. Podmienkami, kedy k takejto situácii príde je napríklad chlad či naopak extrémne teplo. Presne tak to bolo aj v tomto prípade.

V rastlinných bunkách sa tvoria stresové metabolity – v mechanicky poškodených zemiakoch je to solanín, v rajčiakoch tomatín, vo fazuli fazeolín. Niektoré metabolity vo väčšej koncentrácii, zase dodávajú plodom horkú či trpkú chuť. Vo vyššej koncentrácii predstavujú pre naše zdravie potenciálne riziko.

Čítajte tiež: Nátierková otrava straší Slovensko: Takto sa zachránite!

2015-08-26 20:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: spiegel.de, faz.net, focus.de

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia