Konzumujete pravidelne fast food? Nehrozí vám len pribratie! Čo sa ešte môže stať?

Fast food vám chudnutie nezaručí. Prísť môžete aj o potrebné črevné baktérie, ktoré by vás inak udržali vo forme.
Zdroj: Thikstock.com
2015-06-06 06:00:00

Nik z nás nepochybuje, že obľúbené hranolčeky či lákajúco vyzerajúceho hamburgery spôsobujú nášmu zdraviu viac škody ako prospechu. Viete čo sa deje v našich črevách, ak konzumujeme jedlo z fastfoodov pravidelne? Zrejme si rozmyslíte, či sa vám radšej neoplatí dnes niečo dobré uvariť.

Vedci totiž zistili, že žalúdočné baktérie nás dokážu chrániť pred chorobami ako obezita, cukrovka, chorobami srdca či zápalovými ochoreniami čriev.

Zaujímavý experiment

V zažívacom trakte človeka sa nachádza viac ako kilogram baktérií. Mikrobióm sa nazývajú všetky mikroorganizmy či baktérie, ktoré v tele človek nosí. Počet sa však môže meniť v závislosti od pohlavia, veku, na jeho stav majú vplyv okrem pracovného nasadenia aj existujúceho ochorenia.

Iba v hrubom čreve ich je okolo 200 druhov. K zdravotným problémom dochádza v momente, ak je jedna z baktérií „v prevahe“, čo môže byť spôsobené stresom, nevhodným jedlom či dlhodobým požívaním antibiotík. Americký vedec Tim Spector sa zameral práve na to, čo s našimi črevami robí jedlo z fast foodu a aký vplyv to má na náš organizmus.

10 dňový (nezdravý) jedálniček 

Menší experiment podstúpil jeho syn Tom, ktorý ako každý mladý obľubuje rýchle občerstvenie a tak ho nebolo treba dlho presviedčať, aby túto tortúru podstúpil. Počas 10 dní Tom jedol iba vybrané druhy jedál z jedného z najznámejších sietí rýchleho občerstvenia, zapíjal ich sladkou limonádou, večer si doprial čipsy a pivo.

Podľa jeho zápiskov, ktoré si počas experimentu viedol, účinok „stravovania“ nenechal na seba dlho čakať. Už po pár dňoch sa Tom necítil dobre, bol unavený, jeho pokožka začala sivieť, takže sa koncu tohto experimentu celkom potešil. Výsledky pozorovania prišli až po niekoľkých mesiacoch.

V Tomovom črevnom systéme prišlo k povšimnuteľnej zmene. Znížil sa počet druhov baktérií v čreve a to už po niekoľkých dňoch. Tie sa však nezotavili ani po dvoch týždňoch od ukončenia experimentu.

Podľa Spectora nie je ani tak alarmujúce to, že z nezdravého jedla priberáme ako fakt, že v pomerne krátkej dobe dokáže zničiť toľko druhov baktérií. 

Aké sú jeho odporúčania?

Tom Spector je nie len členom projektu, zaoberajúcim sa zdravou črevnou mikroflórou, jeho dlhodobý záujem o túto oblasť sa odzrkadľuje aj na jeho predošlých výskumoch. Momentálne je hlavným expertom na genetiku na King´s College v Londýne. Odporúča, aby sme do svojho jedálnička zaradili cesnak, belgické pivo, zeler a pór, ktorý napomáhajú udržiavaniu zdravej črevnej mikroflóry. Pridať môžeme potraviny bohaté na probiotiká (jogurty), ďalej orechy, olivy, koreňová zelenina a potraviny bohaté na vlákninu.

Čítajte tiež: Banány na prázdny žalúdok? Muž sa nestačil diviť, čo to s ním spravilo!

2015-06-06 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: telegraph.co.uk, huffingtonpost.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia