Mýty o biopotravinách odhalené: Nezmysly, ktorými sme boli kŕmení celé roky!

Bio ovocie nemusí byť zdravšie ako klasické!
Zdroj: pixabay.com
2017-03-23 06:00:00

Chceme žiť zdravo a veríme, že vďaka bio výrobkom prospievame nielen svojmu telu, ale tiež okolitému prostrediu. Nenechajte sa zmýliť tým, že bio vždy znamená zdravé!

Sú nutrične výživnejšie?

Tento boj by asi nevyhrali klasické potraviny, ani tie so značkou "bio". Zatiaľ nebolo dokázané, že by biopotraviny boli lepšie, čo sa týka výživy. Na druhej strane je pravdou, že majú často vyšší obsah minerálov či vitamínov, chutia lepšie a majú aj krajšiu farbu. Niektoré z nich však obsahujú menej bielkovín. Bioprodukty, ako napríklad pečivo z biomúky môže mať horšiu pečivosť.

Bio a pesticídy? Nikdy!

Bohužiaľ, ani to tak celkom nie je pravda. Pri pestovaní bio ovocia a zeleniny síce farmári nepoužívajú pesticídy, nemôžu však ustriehnuť všetko, preto sa škodlivé látky môžu na potravinu dostať vodou, vetrom či pri preprave. Toxínom sa nemožno úplne vyhnúť..

Drahšia cena kvôli lepšej kvalite

Biopotraviny sú drahšie najmä preto, lebo ich pestovanie zaberie farmárom viac času a je zložitejšie ako pri klasickom poľnohospodárstve. Na pestovanie, spracovanie a uskladňovanie sú biopotraviny náročnejšie, nehovoriac o ich kontrole.

Ak je to zo záhrady, je to bio

Bio je to v určitom slova zmysle, treba však dbať na to, ako k pestovaniu pristupujeme. Taktiež sa na plody môžu zachytiť škodlivé látky z vody či zo zeme. Treba s tým rátať.

Bio sušienky? Zdravšie ako ostatné

V bio sušienkach sa zvyčajne používa trstinový cukor, ktorý je stále iba cukor a smažené čipsy sú  smažené. To, že sa pri pestovaní zemiaku nepoužijú pesticídy, nie je zárukou bio nálepky. Sledujte zloženie produktu a všímajte si výživové hodnoty.

100% organické vs. organické 

Viete, aký je rozdiel medzi týmito dvoma, zdanlivo rovnakými pojmami? Stopercentne organický znamená, že produkt je úplne organický, alebo je vyrobený len z organických zložiek. Ak je produkt "iba" organický, mal by byť aspoň z 95 percent organický. Označovať výrobok ako organický sa nesmie v prípade, že jeho zložky nie sú aspoň zo 70% organické. 

Čítajte tiež: Závislosť na sladkostiach? Vedci zistili, ako oklamať myseľ!

2017-03-23 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: webmd.com, mayoclinic.org

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia