Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Je to možné? Žena nenavštívila lekára už 20 rokov, nevie, čo sú to zdravotné problémy!

Chia semienka spĺňajú svoju úlohu v prípade, ak ich zmiešate s inou potravinou.
Chia semienka spĺňajú svoju úlohu v prípade, ak ich zmiešate s inou potravinou. (Zdroj: thinkstock.com)

Nespočetné množstvo štúdií a dôkazov o plusoch zdravých jedál nás dennodenne presviedčajú o tom, že ich zaradenie do jedálnička je pre nás priam nevyhnutné. Bez reálnych príkladov to však nie je ono! Pozrite sa, čo spravila zdravá strava s mladou Tipper Lewisovou.


Predurčená žiť zdravo

Tipper od mala vyrastala na farme, takže sa už odmalička zaujímala o zdravé plodiny. Pred odchodom na vysokú školu sa začala podrobnejšie zaujímať nielen o organickú stravu, ale aj o Čínsku medicínu. Po dokončení vysokoškolského vzdelania prijala miesto v poprednej britskej spoločnosti, ktorá sa zameriava na výrobu organických zdravotníckych a kozmetických produktov. Láska k zdravému jedlu prerástla až do rozhodnutia, že sa z Tipper stane vegánka!

Ako sama priznáva, chia semienka a riasa spirulina v tej dobe ešte neboli zrovna „módne“ potraviny, akými sú dnes. Deň začína obľúbeným smoothie s zelenou spirulinou, včelím peľompráškom maca, čo je peruánska rastlina, ktorá okrem posilnenia organizmus vplýva aj na energiu, plodnosť, vytrvalosť a silu. Na obed je šaláty a večer dopraje konopné semienka. Obľúbenú kávu nahradila matté čajom.

Recept na zázračný nápoj

Mladá žena zaradila do svojho jedálnička nápoj, ktorý jej zakaždým dodá nielen energiu, ale aj vitamíny a potrebné minerálne látky na funguvanie organizmu. Na prípravu nápoja si Tripper zaobstará 3 organické mrkvy, 2 stonky organického zeleru, 3 organické jablká, kúsok zázvoru, 2 lyžice chia semienok, 2 lyžice spiruliny a 1 čajovú lyžicu zeleného čaju. Uvarí si malú šálku zeleného čaju, ďalej mrkvu, zeler, jablká a zázvor zmixuje. Pripraví si väčší pohár, do ktorého dá zelený čaj a zmes z mrkvy, zeleru, jabĺk a zázvoru. Ďalej pridá do nápoja riasu spirulinu. Poslednou ingredienciou sú chia semienka, ktoré "putujú" do nápoja. Tipper tento nápoj zvykne piť hlavne pred letom, keďže je tiež skvelý na chudnutie!

Vďaka zdravej strave a pravidelnému pitiu tohto nápoja Tipper Lewisová nemala dôvod navštíviť svojho lekára. Samozrejme, že na preventívne prehliadky chodila, no za celých 20 rokov nebola chorá, ani nemala žiadne zdravotné problémy, kvôli ktorým by musela zájsť za odborníkom!

Čím sú výnimočné?

Superpotraviny ako chia semienka či spirulina (takto isto ako zelený jačmeň) sú momentálne veľmi obľúbenými doplnkami stravy. Rovnaký boom tu už nastal v minulosti s inými potravinami ako goji, acai či tekvica hokaido. Spýtali sme sa preto výživového poradcu, čo za zázrak vlastne chia semienka sú a aký je rozdiel medzi obľúbenou spirulinou a zeleným jačmeňom.

"Chia semienka majú jedinečnú vlastnosť, že dlhodobo odovzdávajú energiu do organizmu, teda vedia zasýtiť na dlhú dobu. Ten jav sa však deje v tom prípade, že chia semienka skombinujete s inou potravinou napr. jogurt, ovocie, tvaroh atď," povedal Ing. Libor Javro. 

Ako odborník dodáva, chia semienka nie sú vhodné pre malé deti (do troch rokov) z dôvodu možnej alergie. Zuajímavá je však spitulina, o ktorej sa príliš nehovorí, čo je škoda.

"Spirulina je nabitá látkami prospešnými pre vývoj a zdravie organizmu tým, že má pomerne vysoké zastúpenie bielkovín, železa či vitamínu B12. Je jednoznačne vhodná pre konzumáciu vegánov či vegetariánov, ktorí si takto vedia veľmi pekne nahradiť látky, ktoré sa vo zvýšenej miere nachádzajú v živočíšnych potravinách," uzavrel Ing. Javro. 

Ak potrebujete dostať do tela viac vlákniny, podľa výživového poradcu je lepšie siahnuť po chorele.

Čítajte tiež: Pravda o liečivom cesnaku: Zistite, kedy fungujú jeho účinky na sto percent!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9