Je jedno, z čoho pijeme vodu? Čo sa stane, ak si pochutnáme na tekutine z plastového pohára!

Najideálnejšie je vypiť vodu zo skleneného pohára!
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-31 06:00:00

Keď sme smädní, nerozmýšľame nad tým, z čoho pijeme vodu. Príde nám jednoduchšie kúpiť si fľašu, či vypiť tekutiny z klasického skleneného pohára než dumať nad tým, či by to mohlo mať nejaký dopad na naše zdravie. Robíme chybu?

Plastové fľaše a rakovina

Internetom sa šíria šokujúce informácie o nebezpečnosti pitia vody z plastových fliaš, hlavne tých, ktoré sú dlhšie ponechané v aute alebo na slnku. Môžu za to chemikálie v plaste, ktoré reagujú s teplom. Do vody sa z nich vylučuje toxická látka dioxín, ktorá je údajne jedna z najjedovatejších látok, navyše, ide o ľudský karcinogén! Medzinárodné zdravotné organizácie sa zhodli, že dioxíny sú skutočne rakovinotvorné látky. Máme teraz skutočne odhodiť plastové fľaše a nádoby?

Odborníci tvrdia, že jednotlivé zlúčeniny dioxínov majú rôzne stupne toxicity. Navyše, záleží od toho, ako dlho pôsobia na organizmus. Čím je to dlhšie, tým je pravdepodobnejšie, že môžu narušiť imunitný systém a reprodukčné funkcie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a hospodárstvo je prípustným mesačným limitom dioxínov, pri ktorom nenastáva poškodenie organizmu, do 70 piktogramov na kilogram telesnej hmotnosti.

Podľa amerického onkológa ide o prehnané tvrdenia. V skutočnosti nie je dokázaný vplyv plastových fliaš na rakovinu. Ak by to tak bolo, nastal by rapídny nárast onkologických ochorení v čase, keď sa rozšírilo používanie plastových fliaš, aj keď sa berie do úvahy inkubačná doba. Nič také sa však neudialo. Takže môžete ostať pokojní.

Sklo, keramika či meď?

Je pravda, že v plastoch sa nachádzajú rôzne chemické látky, ktoré nie sú pre telo práve najväčšou výhrou, no nijako veľmi ho nepoškodzujú. Ak napriek tomu máte strach, zdravším variantom je piť vodu zo skla a ohrievať si jedlo v keramických nádobách. Na druhej strane, málokto si vie predstaviť, že bude všade so sebou nosiť litrovú sklenenú fľašu s vodou, keď jednoduchšia je voda v plastovej fľaši...


Je lepšia studená alebo teplá voda? Záleží od toho, v akej ste práve situácii!


Inou možnosťou je piť vodu, zrejme pre niektorých netradične, z medených nádob. Ako hovorí Ayurveda, konzumácia a uskladňovanie vody v medených džbánoch je skvelá možnosť, ako využiť vlastnosti medi. Meď je totiž zdraviu prospešná! Zabíja baktérie, stimuluje činnosť mozgu, pomáha pri liečbe artritídy a pri zápale kĺbov, lieči akné a kožné problémy, reguluje prácu obličiek a pečene a taktiež spomaľuje starnutie pokožky. Údajne by sme mali nechať vodu odstáť v 100 % medenej nádobe a po zobudení na prázdny žalúdok vypiť jeden pohár. Podľa Ajurvedy ide o skvelý spôsob, ako dodáme telu potrebné výživné látky. Je teda meď vhodnejšia ako sklo?

Najideálnejšia nádoba, z ktorej piť vodu!

Na otázku, či je jedno, z čoho pijeme vodu, má odpoveď nutričný špecialista Ing. Libor Javro. Podľa neho by sme sa mali vyhnúť rôznym druhom materiálov, z ktorých sa do vody dostávajú látky. Skvelou a najosvedčenejšou voľbou je sklo!

Pitná voda sa má uskladňovať v takých nádobách, z ktorých sa do vody dostane čo najmenej iných látok. To znamená, že rokmi je najideálnejším materiálom na uskladnenie či priamo pitie vody sklo. Všetky ostatné druhy materiálov sú menej vhodné, pretože priamo vpúšťajú iné látky do pitnej vody, ktoré môžu byť pri zvýšenom množstve zdraviu škodlivé,“ povedal na záver výživový poradca Ing. Libor Javro.

Čítajte tiež: Odvrátená strana citrónovej vody: S týmto nikto nepočítal!

2015-03-31 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia