Situácia okolo antibiotík v mäse je vraj kritická: Koľko ich jedávame a čo nám reálne môžu spôsobiť!

Ošípané sú najviac kŕmené antibiotikami.
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-24 06:00:00

Aj keď booom okolo antibiotík v mäse utíchol, vyzerá to tak, že opäť sa dostáva na „výslnie“. Vedci bijú na poplach! V mäse sa totiž nachádza veľké množstvo antibiotík, ktoré pre nás predstavujú skutočnú hrozbu. Situácia je kritická!

Dopyt po mäse sa síce stále zvyšuje, no zároveň aj množstvo antimikrobiálnych liekov, ktoré sa v nich nachádzajú! Zistila to nová štúdia, zverejnená v časopise Proceeding of the National Academy of Sciences. Najviac týchto liekov je pritom v mäse ošípaných.

Tony antibiotík v mäse

Antibiotiká slúžia na dva účely. Sú dobré na to, aby boli zvieratá väčšie. Poľnohospodári sa ich snažia vykŕmiť čo najrýchlejším tempom, aby boli veľké a potom pre kupujúcich lákavejšie, čo im zabezpečia antibiotiká. Navyše, chránia zvieratá pred nákazami zo špinavého prostredia, v ktorom žijú, a kde sa choroby šíria veľmi ľahko. O tom, že poľnohospodári nedajú dopustiť na antibiotiká svedčí štatistika, ktorá prišla na to, že v roku 2010 použili poľnohospodári na celom svete viac ako 63-tisíc ton antibiotík. Prognóza je hrozivá, očakáva sa, že do roku 2030 sa toto množstvo ešte zvýši na viac ako 105-tisíc ton.

"Ľudia sú stále bohatší a chcú jesť viac mäsa. Antibiotiká pomáhajú zabezpečiť veľa mäsa pre ľudí, ktorí si to môžu dovoliť," povedal autor štúdie a epidemiológ na Princetonskej univerzite Thomas Van Boeckel.

Zabije milióny ľudí?

Spotreba antibiotík, ktorými sú kŕmené zvieratá, predstavujú závažnú hrozbu pre ľudstvo. Keďže konzumujeme veľa mäsa, človek si postupne zvyká na antibiotiká a stáva sa rezistentnejším voči nim, teda odolnejším. Ak sa bude tento problém ignorovať a nebude sa riešiť, do roku 2050 môže zabiť 10 miliónov ľudí na celom svete. Odvtedy, čo sa objavili obavy ohľadom antibiotík, ich niektoré spoločnosti odstránili z mäsa. Jeden reťazec s kuracím mäsom odstránil minulý rok všetky antibiotiká zo svojich kuracích jedál.


Ako si vybrať kvalitné kuracie mäso? Pozrite sa, čo si treba všímať pri ich kúpe.


Sľubujú mäso bez antibiotík

Najnovšie, jeden z najznámejších fastfoodov vyhlásil, že chystá zmeny. V priebehu dvoch rokov by mal používať vo svojich pokrmoch kuracie mäso bez prítomnosti antibiotík, ktoré majú vplyv na ľudské telo. Tým sa chce zbaviť nálepky občerstvenia s nezdravým jedlom a zaradiť sa medzi reštaurácie s ponukou výživnejších pokrmov. Údajne prestane servírovať mlieko od kráv, u ktorých chovatelia používajú rastový hormón rBST. Týmto hormónom sa niektorí chovatelia snažia zvýšiť produkciu mlieka. Už nasledujúce mesiace by mali ponúkať kravské mlieko v pokrmoch bez prítomnosti rastového hormónu. Čo sa týka mäsa bez antibiotík, to by malo americký gigant ponúkať v priebehu dvoch rokov.

Dodávatelia kuracieho mäsa však upozorňujú, že aj naďalej budú používať ionofóry, čo sú antibiotiká, ktoré pomáhajú udržiavať kurčatá zdravé a u ľudí sa nepoužívajú.

Kvalita nadovšetko!

Mäso s antibiotikami predávajú väčšinou výrobcovia s nižšou kvalitou.

„Pri rozšírenom používaní antibiotík nielen u ľudí ale aj pri chove zvierat si často môžete zakúpiť mäso, ktoré obsahuje zvýšené hladiny antibiotických či iných látok. Takéto mäso by sa síce na pultoch predajní nemalo objavovať ale často sa tak deje, najmä u výrobcov a predajcov s nižšou kvalitou. Preto je veľmi dôležité zakupovať potraviny u výrobcov či predajcov, ktorí sa snažia predávať kvalitné potraviny, ktoré ľudskému organizmu neškodia ale práve naopak pomáhajú,“ povedal nutričný špecialista Ing. Libor Javro.

Čo spôsobujú?

Profesor Blaser vyhlásil, že sú zodpovedné za epidémiu obezity, no spôsobujú aj celý rad iných zdravotných problémov ako:

Výživový poradca upozorňuje aj na žalúdočné problémy a podobné komplikácie pri dlhodobom a zvýšenom množstve konzumácie mäsa s antibiotikami.

„Hrozia zdravotné problémy také isté ako pri bežnom príjme dlhodobých antibiotík, teda oslabenie a ničenie prirodzenej imunity, gastrointestinálne komplikácie (hnačky, kŕče žalúdka, ... ), zhoršená schopnosť prijímať látky z potravy, a v neposlednom rade zvyšujúca sa rezistencia mikroorganizmov na antibiotiká,“ povedal odborník na výživu.

2015-03-24 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia