Skrytý hazard so zdravím? Jesť či nejsť plesnivé ovocie!

Plesnivé ovocie radšej nekonzumujte, môže byť nebezpečné.
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-04 06:00:00

Takmer každému sa už stalo, že si v chladničke našiel kus ovocia, z ktorého naň pozerala pleseň. Čo teraz? Jednoducho si nahnitú časť odkrojil a zvyšok ovocia skonzumoval. Je však skutočne správne a hlavne bezpečné jesť plesnivé ovocie a zeleninu?

Po dlhšom či nevhodnom skladovaní ovocia a zeleniny sa môže na nich objaviť pleseň. Poviete si, že je škoda ich vyhodiť do koša, a tak zhnitú časť jednoducho odkrojíte, aby ste si mohli pochutnať na zdravej potravine. Ani vás nenapadne, že by ste si tým mohli ohroziť zdravie, veď aj v tržniciach a zelovococh lákajú kupujúcich na ovocie s malými a nevinnými hnedými škvrnami a plesňami nižšou cenou. Je realitou, že sa z času na čas objavujú plesnivé a pokazené potraviny aj v našich obchodoch. Mnohí tiež podľahnú túžbe použiť napadané zhnité ovocie zo záhradky. Má to však na nás nejaké zdravotné účinky?

Nebezpečenstvo, ktoré nie je vidieť

Existuje niekoľko druhov plesní. Niektoré sú užitočné a iné škodlivé. Tie zlé uvoľňujú uvoľňujú mykotoxíny do potraviny, poškodzujú naše zdravie a znehodnocujú potraviny. Práve v ovocí a zelenine môže byť nebezpečná pleseň. Ak by ste vedeli, že sa nachádza práve v jablku, ktoré držíte v ruke, hneď by ste ho vyhodili. Avšak je tu problém.. Bohužiaľ, plesnivú potravinu málokto rozozná! Pleseň v počiatočných štádiách totiž ľahko prehliadnete. A keď už aj objavíte na ovocí tmavé fľaky hniloby, môžu síce vyzerať na prvý pohľad nevinne, no v skutočnosti môžu byť pre nás veľkým rizikom! Na konzumáciu plesnivých potravín upozorňuje odborník na výživu.

"Napadnuté potraviny plesňami by sa nemali konzumovať, pretože nevieme, do  akej hĺbky danej potraviny majú plesne svoje mycélie, resp. ložiská,  ktoré sú taktiež zdraviu nebezpečné. Mykotoxíny pri zvýšenej a stálej konzumácii môžu spôsobovať organizmu aj tie najzávažnejšie  ochorenia najmä tkanív a orgánov. Preto jednoznačná rada pre vás -  viditeľne napadnuté ovocie a zeleninu plesňami treba vyhodiť do koša alebo na kompost," upozorňuje nutričný špecialista Ing. Libor Javro.

Zasiahnu telesné orgány!

Mykotoxíny sú známe svojimi rakovinotvornými účinkami na organizmus, pričom najjedovatejšie z nich sú aflatoxíny. Nebezpečný je i patulín, ktorý najčastejšie vzniká pri plesnivení jabĺk, hrušiek či hroznového vína. Má karcinogénne účinky, o čom málokto vie. Preto mnohí robia z opadaného, nahnitého ovocia jablčný mušt, ktorý je však obzvlášť nebezpečný, keďže sa pije vo veľkých množstvách. Nepomôže jeho sterilizácia, patulín v mušte ostáva a môže poškodiť slezinu, obličky i pečeň. Mnohí odborníci zdvíhajú varovný prst, že ľudský organizmus sa s jedovatými plesňami nedokáže vyrovnať. Toxíny sa v tele hromadia a zasahujú pečeň, obličky a iné telesné orgány. Najnebezpečnejšie sú pre novorodencov, deti,  starých ľudí či tých s oslabeným imunitným systémom.  

Nestačí len vykrojiť kúsok plesnivej potraviny. Potraviny so stopami plesne, mierne nahnité ovocie a zelenina majú jedno spoločné - patria jednoznačne do koša!

2015-03-04 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia