Nelichotivé umiestnenie Slovenska vo svetovom rebríčku: Toto vás prinúti prehodnotiť svoje stravovanie!

Slováci sa teda príkladne nestravujú..
Zdroj: thinkstock.com
2015-02-27 06:00:00

Z takmer 200 krajín vo svete sme na predných priečkach! Aj keď na prvý pohľad to znie dobre, skutočnosť je iná. Patríme totiž do top 10 krajín s najhorším stravovaním.

Nezdravé jedlá stále vedú

Štúdia, publikovaná v časopise The Lancet Global Health Journal, hodnotila stravovacie návyky v 197 krajinách, kde žije takmer 4,5 miliardy dospelých, čo je 90 percent svetovej populácie. Spotreba zdravých potravín, vrátane ovocia a zeleniny sa síce počas posledných desaťročí výrazne zlepšila, no konzumácia nezdravých jedál vo väčšine krajín stále vedie. Kvalita stravy ľudí, žijúcich v najbohatších regiónoch, napr. v USA, Kanade, západnej Európe, Austrálii či na Novom Zélande je chudobná. Na ich tanieri nájdeme prevažne nezdravé potraviny. Niektoré krajiny v subsaharskej Afrike a v niektorých ázijských krajinách ako Čína a India za posledných 20 rokov kvalitu svojich stravovacích návykov nezlepšili.

"Prognózy ukazujú, že do roku 2020 neprenosné choroby budú tvoriť 75 percent všetkých úmrtí. Zlepšenie stravy zohráva kľúčovú úlohu pri znižovaní tejto záťaže,“ povedal Dr. Fumiaki Imamura z University of Cambridge, ktorý viedol výskum.

Predchádzajúce štúdie, ktoré skúmali kvalitu stravy na celom svete odhalili veľké rozdiely medzi národmi.

"Je potrebné sa zamerať na zlepšenie kvality stravy u chudobnejšieho obyvateľstva. Ak nič neurobíme, podvýživa onedlho zatieni obezitu a iné choroby, ako je to už vidieť v Indii, Číne a ďalších krajinách so strednými príjmami, " povedal Dr. Dariush Mozaffarian, z Tufts University.

Kde sa najzdravšie stravuje a kde najhoršie?

Krajiny s najzdravším stravovaním

Miesto Krajina
1. Čad
2. Sierra Leone
3. Mali
4. Gambia
5. Uganda
6 Ghana
7. Pobrežie slonoviny
8. Senegal
9. Izrael
10. Somálsko

Na prvých miestach v rebríčku krajín s najzdravším stravovaním sa umiestnili africké krajiny Čad a Sierra Leone, kde sa konzumuje veľa ovocia, zeleniny a celozrnných potravín. Slovensko, ani Českú republiku bohužiaľ v rebríčku nenájdeme. Dokonca ani žiadna z našich susedných krajín nevyniká zdravým stravovaním.  

Krajiny s najhorším stravovaním

Miesto Krajina
1. Arménsko
2. Maďarsko
3. Belgicko
4. Česká republika
5. Kazachstan
6. Bielorusko
7. Argentína
8. Turkmenistan
9. Mongolsko
10. Slovensko

Belgičania sú známi pre svoju lahodnú čokoládu a vafle, zatiaľ čo Maďari obľubujú guláš. Výsledkom je druhé a tretie miesto v rebríčku krajín s najhorším stravovaním. Vedie Arménsko, kde sa počet ľudí, trpiacich obezitou nebezpečne zvyšuje! Čo je na tom najhoršie, Slovensko zaujalo 10. miesto, čím sa dostalo medzi krajiny s najhorším stravovaním. S prehľadom nás preskočila Česká republika. Nachádza sa na štvrtom mieste!

Ovocia a zelenina vs. nezdravé potraviny

Krajiny, kde prevažuje pomer ovocia a zeleniny nad nezdravými potravinami

Miesto Krajina
1. Tunisko
2. Barbados
3. Kapverdské ostrovy
4. Maurícius
5. Izrael
6. Katar
7. Cyprus
8. Seychely
9. Mali
10. Grenada

V pomere zdravých potravín, ako sú ovocie a zelenina nad nezdravými potravinami skóruje Tunisko a Barbados.

Krajiny, kde prevažuje pomer nezdravých potravín nad ovocím a zeleninou

Miesto Krajina
1. Azerbajdžan
2. Slovensko
3. Česká republika
4. Belgicko
5. Heilongjiang, čínska provincia
6. Írsko
7. Bielorusko
8. Litva
9. USA
10. Rusko

Aj v tomto prípade neskončilo Slovensko práve najlepšie.. V pomere nezdravých potravín nad ovocím a zeleninou dokonca predbehlo Českú republiku o jednu priečku. Umiestnili sme sa na nelichotivom druhom mieste. Zrejme je už načase zamyslieť sa nad životným štýlom a prehodnotiť stravovanie! Čo tak začať s detoxikáciou, ktorá vás zbaví škodlivých látok?

2015-02-27 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: health.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia