Mapa odhalila, kde zúri najväčší zabijak: Prekvapí vás, kam sa prejedlo Slovensko!

Obezita trápi mnohá krajiny sveta!
Zdroj: profimedia.sk
2015-01-26 12:15:00

Obezita je viac než len problém vzhľadu. Niektorí odborníci upozorňujú, že je nebezpečnejšia ako napr. choroby srdca či cukrovka, keďže ju mnohí podceňujú. Pozrite sa na mapu, vytvorenú na základe údajov z Ústrednej spravodajskej agentúry v USA, ktorá ukazuje na globálny výskyt obezity!


Mapa je dôkazom toho, ako rýchlo sa šíri táto choroba. Tam, kde boli donedávna obyvatelia krajín zdraví, teraz zápasia s hmotnosťou. Stále čoraz viac krajín čelí tomuto problému!

Kto je na tom najhoršie?

Prvé miesto, čo sa týka obezity vo svete, neobsadilo USA, ako si môžu mnohí myslieť. Na vrchole zoznamu krajín s najvyšším percentom obéznych obyvateľov skončili ostrovy v Pacifiku, ktoré sa nachádzajú na východe od Austrálie. Odborníci si myslia, že za stúpajúcou mierou obezity týchto krajín je kolonizácia ostrovov a zavedenie západnej stravy, ktorá je bohatá na tuky. Britský, americký a francúzski kolonizátori sa snažili zmeniť stravovacie návyky týchto ostrovných národov po druhej svetovej vojne. Ich pôvodný rybolov a poľnohospodárstvo však upadlo a krajiny sa stali závislé na dovoze potravín zo zahraničia.

Epidémia obezity má vysokú mieru na väčšine územia Európy, Stredného východu a Severnej Ameriky! Mapa odhalila, že prudko rastúca miera obezity je nielen na spomínaných ostrovoch blízko Austrálie, ale aj na tichomorských ostrovoch a na Fidži. Zaujali popredné miesta v rebríčku najtučnejších krajín! Na vine je opäť zavedenie západného stravovania. Pritom obyvatelia týchto ostrovov kedysi konzumovali veľa rýb, mäsa a miestne ovocie a zeleninu. Tie však boli postupne nahradené ryžou, cukrom, múkou, mäsom v konzerve, konzervovaným ovocím a zeleninou, nealkoholickými a alkoholickými nápojmi.

Americká Samoa, čo sú 4 ostrovy v suostroví Samoa, má až 75 percent obyvateľov, ktorí sú obézni. Nauru, malý ostrov v Tichomorí a Cookove ostrovy, súostrovie v Tichom oceáne sa nachádzajú na druhom a treťom mieste so svojimi 71 percentami a 63 percentami obéznej  populácie. O nič lepšie na tom nie je USA a Saudská Arábia s 33 percentami obyvateľov, ktorých trápi pohybujúca sa ručička na váhe smerom nahor. Príliš veľkú hmotnosť nesie až 27 percent Austrálčanov. 

Dialevel je vhodný pre diabetikov, pre ľudí s rizikom vzniku cukrovky, ktorí dodržiavajú preventívne opatrenia, ale i pre ľudí s poruchov tolerancie glukózy a pre tých, ktorých trápi nadváha! Obsahuje škoricu, ktorá pomáha udržať normálnu hladinu cukru v krvi a tiež chróm, ktorý napomáha správnemu metabolizmu tukov, cukrov a bielkovín.

Takto dopadlo Slovensko a Česko

Šokuje vás, ako skončilo Slovensko a českí bratia. Podľa mapy by sme mali obmedziť konzumáciu nezdravých potravín, keďže približne 25 % slovenského obyvateľstva trpí obezitou. Česko však skončilo ešte horšie! Spomedzi štátov Európy má najtučnejších obyvateľov - približne 40 percent!

Kto dopadol najlepšie?

Nízka úroveň obezity bola zaznamenaná na väčšine územia Afriky. Etiópia skončila najlepšie - menej ako 1 % populácie trpí týmto ochorením. Je to spôsobené tým, že v Afrike je vysoká miera chudoby. Obyvatelia nemajú prístup k mnohým potravinám, čo však spôsobuje iný problém - mnohí trpia podvýživou. Taktiež sa Bangladéš ocitol na chvoste rebríčka, kde len zriedka nájdete niekoho, kto by trpel obezitou. Viac ako 1 percento obéznej populácie nájdeme v Nepále. Relatívne dobre sú na tom európske štáty ako Francúzsko, Taliansko a Švédsko s mierou obezity nižšou ako 10 percent.

Fotogaléria

2015-01-26 12:15:00  |  Text: Pa   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: nationmaster.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia