Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rýchla úľava od bolesti z prejedania: Čo robiť, ak to žalúdok nezvláda!

Prejedli ste sa, je vám zle a bolí vás brucho? Stavte na kurací vývar či sódu bikarbónu!
Prejedli ste sa, je vám zle a bolí vás brucho? Stavte na kurací vývar či sódu bikarbónu! (Zdroj: thinkstock.com)

Vianoce dávajú zabrať nielen našim peňaženkám, ale aj žalúdku a tráveniu. Pečené a údené dobroty, vianočné pečivo, koláčiky – tým odolá len málokto. Náš organizmus je počas sviatkov vystavený tvrdej skúške! Čo robiť, ak sme prejedení?

Nafukovanie, hnačky, nepríjemné bolesti brucha – to všetko nás môže s veľkou pravdepodobnosťou stretnúť práve cez vianočné sviatky. Vianočnú atmosféru si vtedy nedokážeme užiť tak, ako by sme chceli, keď sa zvíjame od bolesti. Zlé trávenie sprevádzajú nepríjemné zdravotné problémy, ktoré nám nedovoľujú užiť si čaro Vianoc.

Pohyb nadovšetko

Výživový poradca Ing. Libor Javro pozná tipy, ako sa vám rýchlo uľaví  od gastrointestinálnych ťažkostí a vy sa budete cítiť hneď o poznanie lepšie!

„Pri nadmernom prejedaní sa a následných gastrointestinálnych komplikáciách prichádza prvá pomoc prostredníctvom stravy a kardiovaskulárneho pohybu ako je chôdza, beh a plávanie. Strava je špecifická podľa druhu komplikácie,“ povedal nutričný špecialista Ing. Libor Javro.

Symbiolac sirup Generica je vyrobený z prírodných zložiek, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru, pomáhajú pri nadúvaní a zápche. Pôsobí prirodzene, nie je návykový a môže sa užívať dlhodobo.

Ďalšie tipy

Ak vás bolí brucho a na pohyb nechcete ani len pomyslieť, aj v tomto prípade je tu rýchla pomoc.

„Pokiaľ sa jedná o ťažkosti žalúdka vzniknuté nadmernou konzumáciu, často pomôže bublinková minerálna voda, rozmiešaná sóda bikarbóna vo vode, kvalitný horúci vývar, alebo vhodný digestív po jedle,“ dodal odborník.

Užitie sódy bikarbóny môže krátkodobo pomôcť. Pocítite chvíľkovú úľavu, no opatrne so sódou! Ide o pomerne agresívny zásaditý prostriedok, takže to s ňou moc nepreháňajte. Účinný je aj horúci vývar, ktorý prečistí a upokojí čreva a tiež digestív, ktorý podporuje tvorbu pepsínu a činnosť žlčníka a slinivky.

Aj v tomto prípade je najlepšia prevencia. Vyhýbať sa konzumácii väčšieho množstva jedla naraz a radšej si jedlo rozdeliť na menšie porcie počas dňa.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9