Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká dilema vyriešená: Piť alebo nepiť počas jedla?

Bublinky údajne nenadúvajú!
Bublinky údajne nenadúvajú! (Zdroj: profimedia.sk)

Pochutnávate si na dobrom jedle, no zrazu sa ohlásil smäd. Čo teraz? Spomeniete si na zákaz svojej mami nepiť počas obeda a večere. Mala pravdu alebo ide len o ďalší zákaz, ktorý je jednoducho súčasťou rodičovskej drezúry?

V reštauráciách je úplne bežné, že po objednaní nejakého jedla sa vás čašník opýta, či nechcete niečo na pitie. Na zapíjanie jedla sme zvyknutí a je to príjemné hlavne vtedy, ak si práve pochutnávame na suchšom jedle.

Negatívny vplyv na trávenie

Kým sa začnete búriť proti ďalšiemu zákazu svojho rodiča, mali by ste vedieť, že vám chce len dobre. Vaša mama nebola ďaleko od pravdy. Skutočne nie je vhodné prijímať počas konzumácie jedla aj tekutiny. Aj keď je hydratácia dôležitá pre naše zdravie, hltanie vody s jedlom môže mať negatívny vplyv na trávenie. Tráviaci trakt ťažkosti má vtedy ťažkostis trávením potravy.

„Tým, že súbežne pijeme väčšie množstvá vody, dostáva sa spolu s potravou do žalúdka, kde vo väčšej miere riedi žalúdočné šťavy, ktoré majú pomáhať tráviť potravu. Keďže sú žalúdočné šťavy rozriedené tekutinami, majú menšiu schopnosť túto potravu spracovávať a z toho dôvodu je znížená funkcia resorbcie látok z potravy prostredníctvom tráviaceho traktu,“ uviedol výživový poradca Ing. Libor Javro.

Ak práve obedujete a chcete sa napiť, uhaste svoj smäd pol hodiny po jedle v menších množstvách a častejšie. Alebo tak spravte pol hodiny pred konzumáciou jedla.

Dôležité je koľko a čo

Pozor na množstvo vody, ktoré vypijete. Aj na ňom veľmi záleží. Ak budete piť tekutiny  v malých množstvách vo zvýšenej frekvencii, potom nezaťažíte tak naraz tráviaci trakt a je aj omnoho lepšia resorbcia vody do organizmu.

Čo je však tiež veľmi dôležité je, akú tekutinu vypijete. Keď už niečím zapijete potravu, len nech to nie je sladený nápoj, čo by v tomto prípade išlo o veľký prehrešok. Takisto by ste mali vynechať pivo, víno či mlieko.  Dajte radšej prednosť obyčajnej vode pred alebo po jedle!

Doplňte svoj pitný režim o rumančekový čaj. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach a prispieva k prirodzenej obranyschopnosti organizmu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9