Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kedy je správny čas na Štedrú večeru? Načasovanie je dôležité!

Štedrá večera u nás je naozaj štedrá.
Štedrá večera u nás je naozaj štedrá. (Zdroj: thinkstock.com)

Keď zažiarila prvá hviezda na nebi, mohla sa začať Štedrá večera. Tak to bolo kedysi. A dnes? Keďže na štedrovečernom stole máme množstvo dobrôt od výmyslu sveta a čaká nás niekoľko chodov, dôležitý je čas, kedy začneme. Inak nás bude počas spánku trápiť plný žalúdok!


Štedrovečerná večera by mala mať deväť chodov. Pre súdržnosť rodiny by mal každý člen ochutnať z každého druhu jedla. Oblátka s medom, orechy, chlieb s censkaom, po predkrmoch obľúbená kapustnica alebo šošovica, ďalej ryba či filé so zemiakovým šalátom a to všetko ukončené zákuskami! Náš žalúdok vystavíme skúške odvahy.

Kedy by mala byť Štedrá večera?

Samozrejme, že najlepšie je poriadne sa najesť v dopoludňajších hodinách. No bez Štedrej večere plnej jedla to jednoducho nejde! Telo je vystavené na prijatie väčšieho množstva jedla aj v popoludňajších hodinách, no je dôležité vedieť presne v ktorom čase. Najlepší čas na vianočnú večeru je medzi štvrtou a piatou hodinou. Vtedy je telo pripravené na konzumáciu množstva jedla. Aby ste zvládli všetky chody a netrpeli tráviacimi problémami, dajte si menšie porcie a popr. začnite zeleninou, ktorá vám zaplní žalúdok.

Pancreolan Forte obnovuje trávenie, odstraňuje nútenie na dávenie, pocit plnosti, nadúvanie, plynatosť, hnačky a tuk v stolici. Užíva sa pri poruchách trávenia v dôsledku nedostatočnej alebo chýbajúcej funkcie tráviacich enzýmov podžalúdkovej žľazy, pri zápalových a iných ochoreniach podžalúdkovej žľazy a pri ťažkostiach po operácii v oblasti zažívacieho traktu!

Odpočinok pred spánkom

Je pravda, že u väčšiny rodín sa vianočné večere začínajú v priemere o šiestej či siedmej. Okolo siedmej až ôsmej hodiny však pracujú obličky na maximum, takže učite neprospeje, ak by ste sa zaťažili tukmi, cukrami a alkoholom. Hovorí sa, že naposledy by sme mali jesť tri hodiny pred spaním. V tomto prípade sa tým neriaďte. Aj keď pôjdete spať neskoro v noci, po deviatej hodine už radšej nič nejedzte. Doprajte organizmu odpočinok od nezdravých jedál. V opačnom prípade vám z ťažkých jedál začne tráviť a namiesto spánku budete sedieť na toalete..

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9