Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ako rozlíšiť kvalitnú múku od nekvalitnej: Na toto si dajte pozor!

Aká múka je najvhodnejšia na pečenie dobrého chleba? Rozhodnite sa pre kvalitu.
Aká múka je najvhodnejšia na pečenie dobrého chleba? Rozhodnite sa pre kvalitu. (Zdroj: thinkstock.com)

Ako spoznať dobrú múku? Asi veľa ľudí tuší, že nie vždy sa dozvie dostatok informácii o kupovanom výrobku z etikety. Tu je pár tipov, ako spoznať kvalitnú múku nielen na domáce pečenie chleba.

Výroba chleba

Pri výrobe chleba sa používajú tradičné výrobné postupy a trochu sa pritom zabúda na pôvod a kvalitu hlavnej suroviny, ktorou je múka.

Na kvalite pečiva a chleba sa podieľa svojou významnou mierou spôsob a miesto pestovania pšenice. Ak sú podmienky pre pestovanie tejto plodiny ideálne, môže vzniknúť aj ideálny základ pre skvelý chlieb.

Číslo poklesu

Kľúčovým parametrom, ktorý sa najčastejšie používa pri potravinárskej pšenici, je okrem obsahu lepku aj číslo poklesu.

Tento parameter však na balených pekárenských výrobkov nenájdete. Pri tomto parametre platí, že čím je číslo poklesu vyššie, tým je vyššia aj kvalita potravinárskej pšenice, a teda aj pekárenského výrobku.

Čo znamená toto číslo

Múka by mala mať číslo poklesu približne v rozmedzí 200 až 220 sekúnd. Keď je toto číslo nižšie, tak je múka vyrobená z menej kvalitnej pšenice. Drahšia pšenica však pekárenské výrobky predraží. To je však cena za kvalitu.

Namiešanie múky

Viete ako si správne namiešať múku na chlieb? Ak nie, mali by ste sa to čo najskôr naučiť. Všímajte si aj názvoslovie v nadpise pekárenských výrobkov, to vám napovie, aké druhy múk sa v danom produkte vyskytujú.

Ako spoznáte kvalitnú múku?

Kvalitná múka, ktorú stlačíte medzi prstami, by mala držať tvar aj potom, čo ju položíte na pevný podklad. Tak nabudúce vyskúšajte kvalitu vašej múky doma aj vy.  

Ako spoznáte, či je múka príliš stará? Takáto múka je horkastá a nemala by sa na prípravu pekárenských výrobkov používať. Zdravšia ražná múka má mierne sladkastú chuť.

Biela múka

Biela pšeničná múka má oproti celozrnnej aj pár výhod, medzi ktoré patrí aj dlhšia trvanlivosť a vyšší obsah bielkovín. Na rozdiel od celozrnnej múky však obsahuje asi o 70 % menej minerálov a vitamínov.

Skúste si upiecť chlieb doma sami. Tak si budete istý tým, čo jete. Nie je to také ťažké, ako sa na prvý pohľad zdá. Aj receptov je dostatok. 

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9