Odborník na výživu o prohibícii na školách: Je to len malá kvapka v boji proti detskej obezite!

Od januára sa budú deti v školách zdravšie stravovať.
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-30 10:30:00

Koniec cukroviniek, zmrzliny a kolových nápojov v školských bufetoch. Od januára sa budú deti v školských zariadeniach stravovať inak! Zmenu prináša novela školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD). Čo si o tom myslí výživový poradca?

Odvráti obezitu?

Doteraz boli deti zvyknuté na to, že v školských bufetoch mali kedykoľvek k dispozícii rýchle občerstvenie a sladené limonády. Onedlho sa to však zmení. Zmajkovičovej snaha, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky, vyšla! Touto zmenou chce zastaviť doterajší trend rastu obezity u školopovinných detí a mládeže a chce dosiahnuť "zníženie existujúceho deficitu v príjme pozitívnych nutrientov vo výžive“. Pomôže to však skutočne odvrátiť obezitu u detí?  

„Či sa zníži počet obéznych detí týmto obmedzením, to neviem konkrétne povedať, pretože je to len malá kvapka v boji proti detskej obezite. Ale som veľmi rád, že sa niečo pohlo správnym smerom, minimálne tým, že sa o tejto problematike viac diskutuje,“ povedal Ing. Libor Javro.

Záleží od rodičov

Odborník zároveň upozorňuje, že o stravovaní dieťaťa, či už zdravom alebo nezdravom, rozhoduje rodič. Ten je primárny element, ktorý vytvára dieťaťu prospešné prostredie pre život a teda aj prospešného stravovania. Zlý jedalniček za vhodný môže teda zmeniť len rodič.

„Preto najdôležitejší prvok dosiahnutia zdravého stravovania detí je správna edukácia otca a matky dieťaťa. Pretože naozaj sa stáva, čo vidíme v praxi, že ľudia nevedia, čo je to vhodné resp. zdravé stravovanie. Zdravé stravovanie detí nie je, ako si veľa ľudí myslí, že začneme teraz kŕmiť deti bylinkami a strukovinami a neviem ešte čím. Zdravé stravovanie detí je naozaj z 90% len obmedzenie nevhodných, vysoko energetických potravín a zlepšenie pitného režimu,“ prízvukoval Javro.

Práve rodičia by si mali zobrať príklad z obmedzenia, ktoré navrhol Smer-SD a znižovať dané potraviny aj v domácom prostredí.

„Preto veľmi rád počujem, že sa s touto problematikou začína niečo robiť aj v tých najvyšších miestach, prakticky v čase, kedy ešte len začína narastať  tak závažné ochorenie ako je detská obezita. Určite ako výživový poradca by som nebol rád keby o 10-15 rokov máme takmer každé druhé dieťa morbídne obézne, ako je tomu v USA alebo Veľkej Británii. Práve z týchto krajín by sme sa mali poučiť,“ dodal Javro.

Zakázané potraviny

  • Doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia.
  • Potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti.
  • Sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky.
  • Cukrovinky a cukrárske výrobky balené alebo voľné.
  • Zmrzlina, nanuky a mrazené ovocné drene.
  • Nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeinové nápoje, energetické nápoje, nápoje ochutené vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu.

Za porušenie tohto zákazu bude prevádzkovateľovi bufetu hroziť pokuta od 50 do 500 eur. Zmajkovičová chce takto dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-30 10:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia