Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vajíčka ako časované bomby s cholesterolom? Pravda o tom, či sú naozaj škodlivé!

Sú vaječné bielka zdravšie ako žĺtka?
Sú vaječné bielka zdravšie ako žĺtka? (Zdroj: thinkstock.com)

Dlho sa hovorilo, že žĺtky sú príčinou zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi. Preto sa odporúčala konzumácia bielka, keďže neobsahujú tuk. Žĺtko aj bielko však majú svoje výhody!

Ako je to s cholesterolom?

O vajíčku sa zvyklo hovoriť ako o nebezpečnej potravine, ktorá zvyšuje riziko srdcových ochorení. V skutočnosti však jedno veľké vajíčko má 72 kalórií, obsahuje 185 mg cholesterolu, ktorý sa nachádza v žĺtku, 6,28 g bielkovín a 4,6 g tuku. Podľa odborníkov by nemal denný príjem cholesterolu prekročiť 300 mg. Takže, jedno vajíčko je úplne v poriadku!

Navyše, je preukázané, že na hladinu cholesterolu v krvi majú väčší vplyv zdedené gény. Tie ovplyvňujú jeho tvorbu a odbúravanie v organizme. Len u 30 % ľudí bol zaznamenaný nárast hladiny cholesterolu po konzumácii vysoko cholesterolovej diéty.

Čo všetko v nich nájdeme?

Výskumy dokazujú, že vajíčka sú pre nás prospešné vďaka látkam, ktoré obsahujú. Preto by sme na ne nemali zabúdať.

"Súhlasím s tvrdením, že vajíčka by sa mali konzumovať celé, pretože cholesterol obsiahnutý v žĺtkoch je síce vysoký, avšak obsahuje vo veľkej miere látky, ktoré ho vedia z krvi automaticky odstrániť, čiže sa negatívny faktor cholesterolu vynuluje," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Deväťdesiat percent živín sa nachádza práve v žĺtku, ktorý okrem cholesterolu obsahuje vápnik, železo, fosfor, zinok, tiamín, vitamín B6, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, B12, v tuku rozpustné vitamíny A, B, D, a E a omega-3 mastné kyseliny. Vitamín A je výborný na pleť a vitamíny skupiny B, vrátane cholínu (vitamín B8), zase podporujú zdravie mozgu a svalov a taktiež je nevyhnutný pre zdravé tehotenstvo.

Dokonca v ňom nájdete aj antioxidanty, ako je luteín a zeaxantín, ktoré sú priaznivé pre naše zdravie a majú zásadný význam aj pre mozog, oci, či srdce.

Záleží na príprave

Ak vajcia radi vyprážate na nasýtenom tuku, ako je napr. maslo a k tomu si radi priložíte aj slaninu, tak je samozrejmé, že bude mať negatívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Pripravte si vajíčka radšej na olivovom oleji a na miernom ohni.

Taktiež veľmi záleží na tom, koľko vajíčok zjete. Jedno vám neublíži, iné by to však bolo v prípade, ak do seba natlačíte na jednom posedení 6 vajíčok...

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9