Odborníci vyšli s pravdou von: Sú raňajky skutočne nepotrebným jedlom dňa?

Na raňajky určite nezabúdajte!
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-28 10:45:00

Odjakživa sa raňajky považovali za najdôležitejšie jedlo dňa. Búrlivú diskusiu však vyvolala štúdia, podľa ktorej ide o mýtus. Tvrdí, že raňajky vôbec nie sú potrebné. Opýtali sme sa preto odborníkov na výživu, či je to skutočne pravda!

Výskum, uverejnený v magazíne The American Journal of Clinical Nutrition považuje tvrdenie o raňajkách, ako o dôležitom jedle dňa, za úplný nezmysel. Pritom sme počúvali od rodičov či výživových poradcov, aby sme sa práve ráno poriadne najedli! Niet sa čomu čudovať, že na túto štúdiu hneď zareagovalo množstvo ľudí, z ktorých väčšina bola pohoršená. Znamená to, že deň máme začať obedom? 

Doplnia živiny a nabijú nás energiou


 Výživový poradca Ing. Libor Javro, ktorý má vlastné výživové  štúdio si napriek zverejnenému výskumu stojí za svojím.  Raňajky sú nepochybne dôležitým jedlom dňa, na ktoré by sme  nemali zabúdať. Zabezpečia nám prísun živín, vitamínov,  minerálov a nadopujú nás energiou.

 

„Ľudský organizmus je veľmi prispôsobivý, preto sa vie veľmi dobre prispôsobiť aj takým podmienkam, keď ihneď z rána nedostane dostatočné množstvo energie a ostatných potrebných látok pre svoje fungovanie. Avšak to môže mať za následok ukladanie energie v podobe tukov práve na ranné obdobie. Preto, pokiaľ je v nasledujúcom období dňa veľký energetický príjem, uloží sa viac energie, čo nie je vhodné pre optimalizáciu normálnej váhy človeka. Správne raňajky ľudskému organizmu zabezpečia rozhýbanie tráviaceho traktu, príjem vitamínov, tekutín, optimalizáciu príjmu energie pre chod mozgu a svalov. Preto i naďalej považujem vyvážené raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa,“ povedal Libor Javro.

Rozhodujúce je načasovanie, množstvo a kombinácie jedál


 Podľa nutričného špecialitu a osobného trénera Mgr. Martina  Roháčka je dôležité predovšetkým načasovanie, množstvo a  kombinácie jedál. Ku každému svojmu klientovi pristupuje inak  a  používa rôzne stravovacie štýly, z ktorých niektoré sú bez  raňajok, iné naopak s nimi.

 

Ako dodal, najdôležitejšie je mať „splatené“ energetické nároky nášho tela počas dňa. Či už to človek prijme v troch jedlách alebo šiestich, je to úplne jedno zo zdravotného hľadiska. Podľa odborníka nebude ani jeden z parametrov, ktoré lekári považujú za zdravie určujúce, zhoršený či zlepšený len na základe konzumácie raňajok alebo ich vynechania.

„Tieto parametre ovplyvňuje hlavne načasovanie, množstvo a kombinácie jedál. Ako výživový špecialista používam pri svojich klientoch rôzne stravovacie štýly. Niektoré sú s raňajkami, iné bez, niektoré sú o častom jedení, iné zase o menej častom. Je dôležité, aby si každý zvolil stravovací štýl taký, aký mu najlepšie vyhovuje, po ktorom sa najlepšie cíti a má pri ňom najlepšiu pracovnú a športovú výkonnosť,“ povedal Martin Roháček.

Ako výkonnostný športovec denne spotrebuje okolo 7-tisíc kalórií denne, keďže má dvojfázové tréningy a pracuje so svojimi klientmi.

Neviem si veru predstaviť, že by som mal vynechať len jedno jedlo. Nemal by som šancu na konci dna splatiť energetické nároky svojho tela a tak by som sa po niekoľkých dňoch dostal do stavu vyčerpania. Samozrejme, je iné, pokiaľ má človek sedavé zamestnanie, do prace sa vezie autom, z prace tiež, všade chodí výťahom. Vtedy má minimálny výdaj energie a tým pádom aj minimálne energetické nároky, čo znamená, že je jedno, či raňajky bude mať alebo nebude,“ povedal Martin Roháček.

Ľudia sa zamýšľajú nad rôznymi vecami až príliš a zamotávajú sa do nejasností. Ak by sa riadili pravidelnou stravou, konzumáciou prirodzených potravín a nie spracovaných výrobkov, s dostatočným množstvom a mali aspoň 30-minútovú aktivitu počas dňa, nemuseli by riešiť podobné témy ako raňajky alebo bez nich.

Spomaľuje metabolizmus

Podľa Martin Roháčka vynechávanie akéhokoľvek jedla má vplyv na spomaľovanie metabolizmu.

„Ďalšia vec je, že štúdie sa robia na zdravotné parametre, ako sú pečeň, krv, cholesterol, tlak a iné. Prečo sa nespraví štúdia na ovplyvňovanie metabolizmu pomocou raňajok? Pretože vynechávanie jedál, nielen raňajok, má podľa môjho názoru vplyv na spomaľovanie metabolizmu. Taktiež, prečo nikto nespravil doteraz štúdiu, či má vynechávanie raňajok vplyv na atrofiu svalovej hmoty (teda rozklad vlastnej svalovej hmoty)? Čo jednoznačne podľa môjho názoru má.  A najmä u aktívnych športovcov, ktorí denne trénujú. Takže danú tému by som uzavrel tým, že je dôležité, či daná štúdia ma naozaj koreláciu a vzájomnú ovplyvniteľnosť sledovaných parametrov,“ dodal na záver.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Fotogaléria

2014-08-28 10:45:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia