Čo s nami robí all inclusive dovolenka? Pozrite sa, ako si ničíme telo!

Na all inclusive dovolenke neodoláme jedlu a vyskúšame takmer každé!
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-21 20:00:00

O nič sa nestarať, len oddychovať na pláži s osviežujúcim drinkom v ruke a mať navarené. Aj tak si predstavujú dovolenku mnohí ľudia, ktorí uprednostňujú all inclusive dovolenku. Niet pochýb, že ju aj naplno využijú!

Zjedia všetko, čo vidia

Prieskum, vykonaný webovou stránku CheapHolidayLand.com, priniesol šokujúce výsledky o stravovacích návykoch turistov na dovolenke. Počas prvých 24 hodín, kedy si užívajú prvé minúty na all inclusive dovolenke, skonzumujú až 5 756 kalórií! Vďaka all inclusive si kedykoľvek môžu dopriať špeciality kuchyne či osviežiť sa alkoholickými drinkami bez toho, aby za ne zaplatili. Dovolenkári to očividne patrične využijú, no viac, než je zdravé. Záchvatové prejedanie spôsobí, že prijmú až dvojnásobok odporúčanej dennej dávky. Dospelý muž by mal prijať približne 2 500 kalórií denne na to, aby si udržal váhu a u žien by to malo byť 2 000.

Drvivá väčšina vyšla s pravdou von: okamžite podľahli myšlienke, že všetko majú zadarmo, preto sa prejedli už prvý deň na dovolenke. Vo večerných hodinách sa dokonca viacerí mali tendenciu vracať do bufetu pre nejaké pochúťky. Večer tak prijmú v priemere až 2 000 kalórií. Navyše, neuveriteľných 1 418 prijatých kalórií tvoril alkohol, čo je približne štvrtina z celkového počtu kalórií spotrebovaných prvý deň.

„Zakaždým robím rovnakú chybu, keď idem na all inclusive dovolenku. Už len pomyslenie, že jedlo i pitie mám zadarmo ma núti vyskúšať všetko, čo mám na očiach. Od čaju a kávy po gin s tonikom. Doma sa nikdy neprejedám, no na dovolenke áno, “ priznala sa jedna z respondentiek.

Prvé dni sú vraj najhoršie. Tešíme sa z celej dovolenky, preto sa nemienime obmedzovať a doprajeme si, čo nám hrdlo ráči. Potom síce znížime príjem kalórií, no stále je to veľa oproti odporúčanej dennej dávke.

Ako sa stravujú turisti na dovolenke?

Respondenti uviedli, že prvý deň na dovolenke začínajú miskou obilnín a následne tradičnými anglickými raňajkami s pomarančovým džúsom a jednou šálkou čaju alebo kávy. Po raňajkách si povedia, že by neuškodil alkoholický nápoj, a tak prijmú ďalšie kalórie. Mnohí sa priznali k tomu, že obed si doprajú v neskorších hodinách.

Príklad stravovania turistov na all inclusive dovolenke:

Raňajky: 1 117 kalórií

Miska cereálií (113 kalórií), anglické raňajky (slanina, volské oko, pečená fazuľa v paradajkovej omáčke, klobása, maslo a hrianky -  870), pohár pomarančovej šťavy (112), čaj (22).

Dopoludňajšie nápoje: 240 kalórií

Sangria (150 kalórií), pohár koly (90).

Obed: 1 260 kalórií

Hamburger a hranolky (770 kalórií), šalát (17), pohár koly (90), jedna zmrzlina (230), jedna fľaša piva (153).

Olovrant: 425 kalórií

Balíček čipsov (160 kalórií), pohár pomarančovej šťavy (112), jedna fľaša piva (153),

Večera: 2 191 kalórií

Miska polievky a pečivo (403 kalórií), hlavné jedlo - kura, ryža a šalát (415), na druhý tanier – jahňacie a šalát (413).

Dva poháriky vína (246), gin s tonikom (143), pohár sangrie (150), kúsok koláča (275), ovocný šalát (146).

Neskoršie občerstvenie: 523 kalórií

Dve mojitá (120 kalórií), jedna sangria (150), jedna fľaša piva (153), balíček arašidov (100).

Celkom: 5 756 kalórií

Chceme mať všetko zadarmo

Výskum sa týkal britských turistov, no Slováci sú na tom podobne. Svedčí o tom fakt, že all inclusive dovolenky sú u nás veľmi obľúbené. Preferujeme ich pred plnou penziou a polpenziou. Potrpíme si totiž na to, aby sme mali k alkoholickým a nealkoholickým drinkom bezplatný prístup a to už ani nie je reč o potravinách od výmyslu sveta, ktoré si nemusíme variť. Preto si až 40 % dovolenkárov vyberie zájazd all inclusive.

Majte to pod kontrolou

Na samotnom zájazde, na ktorom máte zadarmo jedlo aj pitie, nie je nič zlé. Najdôležitejšie je mať všetko pod kontrolou, aj vrátane stravovania.

"Zvýšený príjem energie v priebehu pár dní počas dovolenky môže ľudskému organizmu spôsobiť ukladanie prebytočnej energie v podobe tukového tkaniva, teda jedná sa najmä o nárast hmotnosti. Iné špecifické gastrointestinálne obtiaže, známe prejedaním sa, sú: hnačky, vracanie, zápchy, nevoľnosť, žlčníkové podráždenie, atď. Preto je veľmi dôležité aj v období, kedy si môžeme dopriať čoho len chceme, mať všetko pod kontrolou," povedal výživový poradca Libor Javro.

Ak predísť záchvatovému prejedaniu na all inclusive dovolenke? Prečítajte si na Vyšetrení účinné tipy, ako tomu zabrániť!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-21 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: express.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia