Čo majú najznámejšie fastfoodové reťazce spoločné? Nie sú to len kalorické nezdravé jedlá. Mnohé z nich do svojich pokrmov pridávajú látku, ktorú by ste pri domácom varení určite nikdy nedali!
Fastfoody mnohí preferujú. V dnešnej uponáhľanej dobe je takýto typ stravovania pre nich najideálnejší. Jedlo majú za pár minút spravené, čo je veľmi pohodlné a navyše im chutí. Ak sa však dozviete, aká prísada sa dáva do obľúbených hranolčekov či koktejlov, zrejme svoje stravovacie návyky vo fastfoode prehodnotíte!
Produkt dreva v jedlách
Do pokrmov v obchodoch s rýchlym občerstvením sa pridáva celulóza! Čítate dobre. Celulóza je produktom dreva. Používa sa na výrobu papiera, hygienických potrieb, obalových materiálov a podobne.
Fastfoody sú touto látkou nadšení, vraj zlepšuje chuť produktov a čo je hlavné, znižujú tým náklady, keďže je lacnejšia ako iné prírodné ingrediencie. Celulózu nájdete hlavne v zmrzline, barbecue omáčke, sladko-kyslej omáčke či v smoothie. Práve najznámejší a najväčší fastfood McDonald má vo svojom menu najviac jedál, ktoré obsahujú túto látku! V iných rýchlych občerstveniach sa pridáva celulóza do tortíl, tacos, cibuľových krúžkov a do palaciniek.
Je bezpečná?
Jeden fastfoodový reťazec, známy skôr v USA, považuje celulózu za „bezpečný sacharid nájdený v bunkových stenách rastlín“. Zatiaľ čo celulóza nie je práve najbežnejšou zložkou v kuchyni, US Food and Drug Administration ju klasifikuje ako „vlákninu“ a hovorí, že v niektorých prípadoch ju môže človek pokojne konzumovať. Ak však strávi príliš veľké množstvo tejto látky, prísada môže vyvolať laxatívne účinky – potrápia vás nepríjemné hnačky.
Aj keď sa vám zdá táto informácie šokujúca, už dlhé roky môžete vidieť prídavnú látku v zložení niektorých potravín. Nájdete ju pod názvami ako prášková celulóza, metylcelulóza a celulóza guma.
Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.