Vedia ako nestarnúť a byť zdravé: Tajomstvo mladosti Japoniek je rozlúštené!

Japonské ženy sa môžu pochváliť perfektnou pleťou a krásnymi vlasmi!
Zdroj: thinkstock.com
2014-04-22 06:00:00

Nikto nemá rád pohľad do zrkadla, keď uvidí nepríjemné známky starnutia. Ochabnutá koža či mimické vrásky by sme najradšej z tváre rovno vymazali. A to už nehovoríme o zdraví, na ktoré sa stále sťažujeme. Večne mlado vyzerajúce Japonky prezradili recept na krásu a zdravie!


Je úplne jedno, koľko majú rokov. Každá z nich vyzerá na čerstvú dvadsiatku, majú štíhle telá, vyhladenú pleť bez akýchkoľvek vrások a zdravie na rozdávanie. Ako to robia?

Prezradila tajomstvo

Japonská autorka Naomi Morlyamová by vedela o tom rozprávať. Rozhodla sa podeliť s ostatnými ženami o tajomstvo, čo je za mladosťou japonských žien! A tak napísala knihu, v ktorej prezradila, ako si vykúzliť štíhly pás a mladistvý vzhľad. Nedávno oslávila 43 rokov, no vyzerá na 20! Je štíhla, má bezchybnú pleť, lesklé vlasy a môže sa pochváliť nekonečnou energiou. Sama je živým príkladom, ako dosiahnuť nekonečnú mladosť.

Najzdravší národ vďaka strave

Japonci sa môžu pochváliť najvyššou priemernou dĺžkou života na svete a taktiež najnižšou mierou obezity. Ženy sa bežne dožívajú 85 rokov a muži 78. Len tri percentá mužov a žien trpí obezitou v porovnaní s 23 percentami žien vo Veľkej Británii a 34 percentami amerických žien. Navyše, ani len nevedia, čo sú to srdcové choroby. O tých by sme zase my vedeli rozprávať, keďže ročne sa podpíšu pod desiatky úmrtí!

Ako je možné, že Japonci sú najzdravším národom? Veľký podiel má na tom strava. Práve tou sa odlišujú od ostatných z iných krajín. Nie nadarmo sa hovorí, že strava je veľmi dôležitá. Tvorí až 80 % úspechu, ktoré ovplyvňujú našu postavu. Japonci to dobre vedia!

Na čom si pochutnávajú?

Na tanieroch Japoncov nájdete hlavne ryby, sóju, zeleninu a ovocie. Zjedia dvakrát toľko rýb na obyvateľa viac než ostatní. Považujú sa tiež doslova za bláznov do čerstvej zeleniny, nepohrdnú listovou zeleninou, baklažánom či reďkovkami. Veľkým plusom je fakt, že majú rozmanitú stravu. Štúdia 200 starších japonských žien zistila, že jedávajú 100 rôznych jedál každý týždeň v porovnaní s ľuďmi na západe, u ktorých to bolo len 30 jedál.

Sushi v japonských kuchyniach? Omyl!

Množstvo ľudí si myslí, že Japonci majú každý deň na tanieri sushi. Nie je to pravda. Sushi reštaurácie sú v skutočnosti známejšie skôr vo Veľkej Británii a ako tvrdí japonská autorka Naomi Morlyamová, surové ryby tvoria len malú časť japonskej kuchyne

Dusia a grilujú

Japonská kuchyňa je veľmi ľahká. Namiesto pečenia a vysmážania japonské ženy radšej varia jedlo na pare, dusia, či grilujú. Ak už dusia jedlo, v žiadnom prípade nie v smotane alebo s maslovou omáčkou. Vďaka týmto metódam varenia sa v potravinách udrží viac výživných látok.

Chlieb nejedia

Japonci vo veľkom jedia ryžu takmer s každým jedlom, ktorú nahrádzajú za chlieb. Hnedá ryža je pre nich základom stravy, nie pečivo. Pociťujú to aj obchodníci, ktorí permanentne zaznamenávajú nízku spotrebu chleba. Vďaka hnedej ryže majú Japonci pravidelný prísun vlákniny a cítia sa tak stále plní.

Čo na raňajky?

Nečakajte, že ráno nájdete na tanieroch japonských žien vajcia, slaninu, sladké cereálie, či chleba! Typickými raňajkami je pre nich šálka zeleného čaju, dusená ryža, polievka Miso s tofu, riasy a kúsok grilovaného lososa. Tieto raňajky ich nabijú poriadnou dávkou energie na celý deň.

Miso polievka sa považuje za japonský liek takmer na všetko. Znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje stav ciev a z tela odvádza škodlivé látky. Jej základnou zložkou je sójová pasta, ktorá je obľúbená hlavne u vegetariánov.

Neodolajú sladkostiam

Aj Japonky sú obyčajné ženy, ktorých občas prepadne chuť na sladké. Milujú predovšetkým puding a iné pochutiny, no na rozdiel od ostatných si ich doprajú raz za čas a v menších porciách. Je dokázané, že Japonci zjedia len štvrtinu množstva sladkých výrobkov ako na západe.

Štúdie dokazujú, že dlhovekosť Japoncov nie je v ich génoch. Veľký podiel má na tom stravovanie. Ak by ste videli japonskú rodinu, s veľkou pravdepodobnosťou by ste sa opýtali: „Ktorá z nich je matka a ktorá dcéra?“

2014-04-22 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia