Chute vás prezradia: Rozlúštite, čo sa vám snaží telo povedať!

Máte chuť na sladké jedlá? Máte nízku hladinu krvného cukru.
Zdroj: thinkstock.com
2014-04-16 05:00:00

Zase ste poľavili a dopriali ste si lahodnú mliečnu čokoládu? Nevzdávajte sa! Vaše chute bývajú častokrát správou, ktorou sa vám snaží telo niečo povedať. Môže sa preto stať, že budete bojovať s chuťami až dovtedy, kým telo nedostane, čo chce. A čo to vlastne je?

Máte chuť na: Kávu

Bez rannej kávy nie ste ničoho schopní? Predstavuje váš životabudič? Ak ste unavení a malátni a svoju šálku kávy považujete za svoje „palivo“, v skutočnosti je za tým kolísanie hladiny cukru v krvi. Keď si dáte dávku kofeínu, síce po nej hneď ožijete, ale veľmi rýchlo potom spadnete. Skvelou náhradou môže byť zelený čaj, ale aj jedlá s obsahom bielkovín, zdravých tukov, sacharidov a železa. Práve nedostatok sacharidov a železa môže byť ďalším dôvodom, prečo máte chuť na kofeín. Týka sa to hlavne žien v období menštruácie, kedy strácajú železo. Práve v tomto období by mali jesť viac brokolice a špenátu.

Máte chuť na: Biele pečivo, cestoviny a tučné syry

Ľudské telo potrebuje sem tam nejaké kalórie. Pravdou je, že bez tuku nebude úplne spokojné. Ak máte stále chuť na pečivo a cestoviny so syrovou omáčkou, môže to znamenať, že máte nedostatok kalórií. To však neznamená, že pobežíte hneď do obchodu a nákupný vozík naplníte čokoládami. Treba rozlišovať rozdiel medzi prázdnymi kalóriami, ktoré obsahujú sladké jedlá a medzi potravinami, ktoré dodajú energiu. Na raňajky si môžete dať ovsené vločky plné vlákniny a na desiatu ovocie. Nezabúdajte ani na ryby, ktoré by mali byť súčasťou vášho jedálnička aspoň raz za týždeň. Keď vás prepadli chute na tučné jedlá, dobre vám poslúži plátok celozrnného chleba poliaty extra panenským olivovým olejom.

Máte chuť na: Sladké

Deň bez sladkosti? Ak si to neviete ani len predstaviť, máva s vami nízka hladina krvného cukru. Ak dostanete nabudúce ďalší záchvat na čokoládu, radšej si dajte celozrnné pečivo. Poskytne zdravé sacharidy, ktoré vám tak chýbajú. Dobre spravíte aj vtedy, ak si dáte ovocie. Telo si tak bude brať energiu postupne a tak nebudete mať chute na potraviny plné rafinovaného cukru. Nezabúdajte ani na brokolicu, vďaka ktorej získate chróm. Ak máte chuť hlavne na čokoládu, jej nutkavá potreba môže byť spojená s psychikou. Máte málo serotonínu, ktorý vám dodá práve čokoláda, no taktiež môže byť problémom nízky obsah horčíka. Doplňte si ho radšej listovou zeleninou, orechmi a sójou.

Máte chuť na: Slané

Budete možno prekvapení, ale chuť na chipsy alebo tyčinky sú známkou dehydratácie. Je preto pravdepodobné, že na ne dostanete chuť práve po alkoholovej noci. Vinníkom môže byť aj únava a tiež nedostatok vápnika, horčíka či sodíka. Kašlite na chipsy či hranolčeky. Radšej si spravte zeleninový šalát alebo si môžete pochutnať na šalátovej uhorke. Alfou a omegou by mal byť za každých okolností pitný režim.

2014-04-16 05:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: jenprozeny.cz

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia