Nutricionista Libor Javro: Prezradil, ako obmedziť chuť na sladké

Chuti na sladké sa môžete zbaviť s pomocou výživového poradcu Libora Javra.
2013-06-30 10:30:00

Ak chcete zmeniť svoj životný štýl k lepšiemu a schudnúť, najdôležitejšia je vyvážená pestrá strava. Ak si načasujete príjem základných nutričných látok k určitým častiam dňa, ste na správnej ceste. Výživový poradca Ing. Libor Javro prezradil i to, ako úspešne schudnúť a začať so zdravým stravovaním, ako obmedziť príjem sladkostí, ale aj to, ako pribrať. Pozrite sa na sumár toho, čo poradil čitateľom v magazíne Vysetrenie.sk v online rozhovore, ktorý bol 28. júna od 11:00.

Ako začať so zdravím stravovaním?

Množstvo ľudí má problémy so svojou váhou, nevedia, čo majú konzumovať, čomu sa vyhýbať a vôbec, ako začať, keď sa chcú zdravo stravovať. Dobre spravíte, ak vynecháte vo svojom jedálničku fastfood a sladené nápoje. Ako ďalej Ing Libor Javro odporúča, mali by ste konzumovať zeleninu, ovocie, hydinové mäso a môžete pridať i ryby, tofu, mlieko a nízkotučné mliečne výrobky.

„Percentuálne zastúpenie vášho vyváženého jedálnička by malo byť nasledovné: najväčší príjem energie by mal pochádzať zo zložených sacharidov, čo sú zemiaky, ryža natural a pekárenské výrobky z celozrnnej múky. Následne, veľká skupina príjmu energie by mala pochádzať zo zeleniny a ovocia. Menšou skupinou by malo tvoriť mäso, mlieko, mliečne výrobky, syry a vajcia. Celé toto vyvážené stravovanie musí byť doplnené o vhodný príjem tekutín,“ radí Ing. Libor Javro.

Ak chcete konzumovať pečivo, malo by byť z celozrnnej múky, avšak v primeranej gramáži. Ako ďalej prezradil, celý príjem energie z bielkovín, tukov a sacharidov musí byť vypočítaný priamo na vaše individuálne potreby.

V prípade, že sa chcete zdravým stravovaním zbaviť prebytočných kíl, v prvom rade si ujasnite, prečo vlastne chcete schudnúť.

Tento dôvod si napíšte červenou fixou na papier a umiestnite ho na viditeľné miesto. Druhá moja rada, využite rady odborného výživového poradcu, ktorý vám tento proces uľahčí, pomôže a podporí,“ povedal Ing. Javro.

Chudnúť sa nedá len z jednej časti tela

Nejeden čitateľ požiadal Libora Javra o pomoc, ako sa zbaviť tuku z určitej časti tela, napr. z problematickej oblasti, akou je brucho. Odborník na výživu však upozorňuje, že chudnutie treba brať ako celok. Nie je možné redukovať tuk z určitej časti tela.

Redukciu tuku musíme brať kompletne ako celok. Vyvážené pravidelné stravovanie s dostatočným príjmom energie, bielkovín, tukov, sacharidov a dennou fyzickou aktivitou (kardio) určite dosiahnete vyformovanie svojej postavy,“ upozornil Ing. Javro.

Ako obmedziť sladkosti?

Sladkým dobrotám málokto neodolá. Čokoláda či čipsy sú pre mnohých ideálnymi spoločníkmi či už pri sledovaní televízie, alebo na večierkoch. Neovládateľnej chuti na sladkosti sa však dá zbaviť.

Zistite, prečo máte chuť na sladké. To môže mať viacero dôvodov: prijímate veľa sladkého, tým pádom sa dostanete do neustáleho kolotoča, máte nedostatok energie z vášho bežného stravovania alebo máte vybudovaný psychický vnem na sladké,“ povedal Ing. Javro.

Ak máte naozaj silne vybudovanú psychosomatickú potrebu na sladké, snažte sa konzumovať sladké iba v doobedňajších hodinách. Postupne znižujte dávky a nahráďte ovocie namiesto sladkostí.

„Mali by ste dodržiavať niekoľko základných pravidiel: pravidelná frekvencia príjmu potravy a znížená konzumácia potravín s vysokým množstvom jednoduchých sacharidov. Týmito dvoma pravidlami by sa mali odstrániť výkyvy sacharidov v krvi, tým pádom váš organizmus nebude dávať časté signály pre potreby konzumácie sladkostí,“ radí Ing. Javro.

Ako pribrať?

Problémom je nielen schudnúť, ale naopak pribrať. Nájdu sa aj takí, ktorých trápia nepribúdajúce kilá. Často je oveľa ťažšie pribrať, ako schudnúť.

„Pre naberanie odporúčam postupné zvyšovanie príjmu potravy v pravidelných intervaloch v priebehu celého dňa, to znamená, pokiaľ ste doteraz konzumovali na obed 150 g zemiakov, zajtra si dajte 200 g a takto môžete postupovať s každou jednou potravinou. Samozrejme, pokiaľ vám to nebude príliš zaťažovať tráviaci trakt, ale určite vám odporúčam kontaktovať špecialistu na stravovanie pre bližšie riešenie problému,“ povedal Ing. Javro.

Chodíte do posilňovne a chcete podporiť nárast svalov? Potrebujete dostatočný príjem bielkovín, ktorý by mal pochádzať zo živočíšnej stravy – kvalitné mäso, vajcia, mlieko, mliečne výrobky, tvaroh, olomoucké syrečky. Pri procese nárastu svaloviny by ste mali do jedálnička zaradiť aj dostatočné množstvo sacharidov.

Zdravou stravou proti chorobám

Je mnoho dokumentov o výžive, ktoré potvrdzujú, že zdravou stravou sa dá predísť, či dokonca zvrátiť nebezpečnú rakovinu.

Jednoznačne zdravým životným štýlom, správnym stravovaním a konzumáciou kvalitných potravín, teda najmä zeleniny, sa dá predísť okolo 60% závažných ochorení,“ potvrdil to Ing. Libor Javro.

Prečítajte si online rozhovor, v ktorom nutricionista Libor Javro radil čitateľom v oblasti výživy.

2013-06-30 10:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia