Viete, čo jete? Málokto si uvedomuje, čo všetko dáva do svojho tela. Vedeli ste, že bežne jedávame výlučok z bobrov či množstvo konzervačných látok, ktoré spôsobujú rakovinu? Odhaľte, ktoré ingrediencie sem patria. Najlepšie spravíte, ak obmedzíte alebo nebudete vôbec konzumovať jedlo, ktoré má na etikete tieto zložky.
BHA
Tieto konzervačné látky sa používajú na to, aby sa zabránilo žltnutiu v potravinách, ktoré obsahujú oleje. Bohužiaľ, u BHA (butylhydroxyanizol) bolo preukázané, že spôsobujú rakovinu u potkanov, myší a škrečkov. Dôvodom, prečo nie sú tieto látky v potravinách zakázané, je údajne fakt, že škodlivo pôsobia na ich nežľaznatú časť žalúdka, teda orgán, ktorý ľudia nemajú. Potkany majú totiž dve časti žalúdka.
Na druhej strane štúdia, publikovaná v časopise Japanese Journal of Cancer Research prišla k záveru, že BHA sú karcinogénne. A to je už dostatočný dôvod na to, prečo si nevyberať potraviny s touto zložkou.
Parabény
Syntetické konzervačné látky s názvom parabény sa používajú na odstránenie plesní v potravinách. Problém je, že parabény môžu narušiť hormonálnu rovnováhu vášho tela. Štúdia zrealizovaná Food Chemical Toxicology zistila, že denný príjem parabénov znížil produkciu spermií a testosterónu u potkanov a taktiež boli nájdené v tkanivách prsníka u samíc potkanov, kde sa vytvárali rakovinotvorné bunky.
Dusitan sodný
Dusitany a dusičnany sa používajú na potlačenie baktérie, spôsobujúcej botulizmus, teda otravu jedlom a na zachovanie ružovej farby spracovaného mäsa. Po požití potraviny s touto látkou sa môže dusitan spojiť s aminokyselinami a môžu vytvoriť nitrozamíny, silné karcinogény. Kyselina askorbová a erytorbová - vitamín C - znižuje riziko karcinogénov, preto ich väčšina výrobcov pridáva do svojich výrobkov. Napriek tomu sa odporúča, že najlepším spôsobom, ako znížiť riziká, je obmedziť príjem potravín s dusitanom sodným.
Karamelová farba
Táto prísada nie je nebezpečná, ak si ju vyrobíte sami s vodou a cukrom. Ale potravinársky priemysel má na to iný recept. Spracujú cukor s amoniakom, ktorý môže produkovať niektoré karcinogény. Centrum pre vedu vo verejnom záujme vo svojej správe tvrdil, že vysoká úroveň karamelovej farby nájdená v limonádach môže za zhruba 15-tisíc nových prípadov rakoviny v USA ročne.
Kastoreum
Kastoreum je jednou z "prírodných zložiek" používanou na aromatizáciu potravín. Kastoreum je výlučok z bobrov, ktorými si značkujú svoje územie. Ide o horký sekrét, ktoré vylučujú análne žľazy. A to je postačujúci dôvod na znechutenie. Táto látka sa pritom bežne používa nielen v potravinárstve, ale aj v kozmetike. Ak nájdete na etikete potravín napísané „prírodná aróma“, môžete si byť istí, že obsahuje kastoreum.
Potravinárske farbivá
Množstvo ovocných cukríkov nemajú s ovocím nič spoločné, ale namiesto toho obsahujú umelé farbivá a arómy. Tieto farbivá výrobcovia používajú predovšetkým na maskovanie fádnych farieb, aby daná potravina vyzerala krajšie. Používajú sa hlavne v rôznych sladkostiach. Faktom je, že niektoré odtiene farieb boli spojené s vážnejšími ochoreniami. Štúdia z časopisu Journal of Pediatrics zistila, že potravinárske farbivo žltej farby spôsobuje hyperaktivitu u detí. Kanadskí vedci zase zistili spojenie červenej farby so škodlivými karcinogénmi, pričom odtiene červenej farby môžu tiež spôsobiť nádory. Vyhnite sa preto umelých farbív čo najviac.
Hydrolyzovaný rastlinný proteín
Hydrolyzovaný rastlinný proteín, používaný ako látka zvýrazňujúca chuť, je rastlinný proteín, ktorý bol chemicky rozdelený na jednotlivé aminokyseliny. Jedna z týchto kyselín, kyselina glutámová, môže uvoľniť glutamát. Keď sa glutamát spojí so sodíkom v tele, vytvorí glutamát sodný, ktorý spôsobuje nežiaduce účinky ako bolesti hlavy, nevoľnosť a slabosť, čo sa týka hlavne citlivých ľudí.