Splňte si predsavzatie: Veľký návod, ako začať so zdravým stravovaním

Dajte si nové predsavzatie: stravujte sa zdravo!
Zdroj: profimedia.sk
2014-01-01 07:00:00

Začiatok nového roka je ideálnym obdobím, kedy môžete začať so zdravým životným štýlom. Je po vianočnom hodovaní, takže je najlepšie obdobi,e začať niečo robiť pre svoje zdravie.

Väčšina ľudí si plánuje novoročné predsavzatia, pričom najčastejším záväzkom je práve chudnutie. Začať pravidelne cvičiť a zdravo sa stravovať tak, aby sa zbavili prebytočných kíl. V skutočnosti je to však veľmi ľahké, netreba dodržiavať prísne pravidlá stravovania. Dôležité je, byť stále najedený a prehnane sa v jedle neobmedzovať.

Neobmedzujte sa príliš

V žiadnom prípade sa neobmedzujte. Najlepšie je riadiť sa zdravým rozumom. Treba si dávať pozor na hlad, hladovaním sa totiž nechudne. Je nutné zmeniť jedálniček tak, aby to nebolo pre vás veľké trápenie. Ide o trvalú zmenu stravovania, resp. o životný štýl. Ak by ste obmedzili príliš veľa potravín, síce by ste vydržali dni alebo týždne, no potom si telo vypýta svoje predošlé kalorické jedlá, ktorých zjete viac ako predtým.

Jedzte pravidelne

Treba jesť pravidelne, ideálne 5- až 6-krát denne v menších porciách. Ak pocítite medzi jednotlivými porciami jedla hlad, znamená to, že jete príliš málo. Nebojte sa a pridajte si viac jedla! Ideálne je zaradiť do jedálnička veľa zeleniny, ovocia, celozrnných a mliečnych výrobkov, cereálií a tekutín vo forme obyčajnej vody a bylinkových čajov.

Dbajte na pestrý jedálniček

Pre optimálne fungovanie vášho tela je potrebné mať pestrý jedálniček. Žiadna potravina vám totiž neposkytne všetky látky, ktoré ľudský organizmus potrebuje. Medzi tieto látky patria bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, fytolátky a v neposlednom rade voda.

Nezabudnite na raňajky

Najväčšiu chybu spravíte, ak pri zmene stravovania obmedzíte alebo dokonca úplne vylúčite raňajky. Patria medzi najdôležitejšie jedlá dňa, ktoré po celonočnom hladovaní doplní potrebnú energiu. Nielenže, kto neraňajkuje, je počas dopoludnia unavený a menej výkonný, ale lekárske štúdie preukazjú, že tí, ktorí neraňajkujú, majú väčšie riziko vzniku nadváhy alebo obezity.

Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 percent denného energetického príjmu. Najvhodnejšie je raňajkovať cereálne sušienky, mliečny výrobok a k tomu ovocie alebo zeleninu. Výborné sú cereálie s jogurtom a pokrájaným banánom alebo jablkom, ktoré vás zasýtia a nabijú energiou.

Čo jesť?

Každý už určite počul niečo o potravinovej pyramíde, ktorá hovorí, z čoho by mala pozostávať vyvážená strava. Základom pyramídy, a teda aj základom vyváženej stravy by mali byť celozrnné obilniny, keďže sú pre ľudský organizmus základným zdrojom energie. Nájdete ich v celozrnnom chlebe, kukurici, ryži, cestovinách, či müsli.

Ďalším stupňom v pyramíde je stupeň ovocia a zeleniny, ktorá by mala tvoriť prevažnú časť vášho jedálnička. Vyberajte si predovšetkým citrusové ovocia, egreše a ríbezle - sú bohaté na vitamín C, čo sa hodí práve teraz v zime, keďže tento vitamín nás chráni pred chorobami a posilňuje imunitný systém. Ovocie a zelenina tiež obsahuje prospešné látky pre organizmus ako vlákninu, uhľohydráty, vitamíny a minerály. Konzumujte pravidelne aj zemiaky, ktoré obsahujú bielkoviny a papriku, paradajky či mrkvu, ktoré sú zase bohaté na vitamín A.

Tretí stupeň potravinovej pyramídy tvoria bielkoviny, kde patria mlieko a mliečne výrobky, ryby, mäso, strukoviny a orechy. Aj keď sú tiež pre organizmus dôležité, mali by ste ich konzumovať s mierou a v menšom množstve v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi skupinami.

Opatrne so živočíšnymi tukmi a cukrom

Poslednou skupinou je skupina zložená zo živočíšnych tukov a cukru. Patria sem potraviny ako údeniny, slanina, tučné syry, ale aj maslo a cukor. Tieto potraviny je vhodné jesť vo veľmi malom množstve.

Aby ste sa príliš neobmedzovali, môžete ich nahradiť inými potravinami. Napríklad živočíšny tuk môžete nahradiť olivovým olejom, pričom podľa chuti nepocítite žiadny rozdiel. Rafinovaný cukor zas môžete nahradiť ovocím, ktorý obsahuje menej škodlivú fruktózu - ovocný cukor. Na ochutenie jedál je výborné použiť aj prírodné sladidlo - stéviu cukrovú, ktorá je veľmi zdravá.

Predsavzatia, týkajúce sa zdravia, majú zmysel

Podľa hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre medicínu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu novoročné predsavzatia, týkajúce sa zdravia, majú zmysel.

 "Aj prieskumy zisťujú, že novoročné predsavzatia, ktoré si ľudia zvyknú dávať, napríklad že prestanú fajčiť, alebo že budú riešiť problém s alkoholom, stoja za to," povedal Ľubomír Okruhlica.

Podľa Okruhlicu síce veľa ľudí napriek predsavzatiam zrecidivuje, ale aspoň podstúpia akýsi test, ktorý ukáže, čo dokážu.

"Ak to nedokážu, tak by bolo dobré, aby sa obrátili na odborníkov," radí s tým, že dávanie si predsavzatia treba využiť a odporúčajú to aj iné krajiny.

Preto sa oplatí, dávať si každý rok predsavzatie, že sa budete zdravšie stravovať. Stačí si len uvedomiť, že na jeho splnenie nemusíte dodržiavať prísnu diétu. Ak si to uvedomíte, ste prvým krokom na ceste za dokonalou postavou. A hlavne - konečne si v roku 2013 splníte novoročné predsavzatie, ktoré si dávate každý rok.

Pri prechode na zdravú stravu vám dobre spraví detoxikácia organizmu, ktorá vás zbaví škodlivých látok a pripraví telo na zdravé stravovanie. Návod, ako na očistu tela, sa dozviete v zajtrajšom článku.

2014-01-01 07:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: SITA, motleyhealth.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia