Chcete prejsť na zdravú stravu? S týmto všetkým musíte rátať

Na zdravú stravu sa oplatí prejsť.
Zdroj: photl.com
2013-12-17 12:30:00

Rozhodli ste sa prejsť na zdravú stravu a dať zbohom tučným jedlám a sladkostiam? Dobre robíte, ste na ceste za získaním pevného zdravia.

Keď zmeníte jedálniček a zahrniete doň nové potraviny alebo začnete konzumovať väčšie množstvo určitej potraviny ako predtým, môžu vás nemilo prekvapiť negatívne zdravotné účinky na organizmus.

1. Môže spôsobiť alergické reakcie.

Konzumácia nových potravín, či ich väčšie množstvo, môže vyvolať alergické reakcie. Príznaky alergií sú veľmi pestré. Okrem klasických vyrážok, opuchu a červenej kože, sa v prípade potravinovej alergie môžu objaviť dokonca aj migrény, slabosť, ospalosť, podráždenosť a precitlivenosť.

Ak máte podozrenie, že za tým stojí niektorá z potravín, ktorú ste zaradili do svojho zdravého jedálnička, začnite s tým, že zo stravy vylúčite pšenicu, kukuricu a citrusové ovocie. Sú to potraviny, ktoré najčastejšie spúšťajú alergie.

2. Budete chodiť častejšie na záchod.

Behom prvého týždňa po prechode na zdravú stravu je úplne bežné časté močenie, ktoré je výsledkom toho, že strava neobsahuje veľa soli. Navyše, ovocie a zelenina, ktoré sú súčasťou zdravého stravovania, obsahujú veľa vody, čo tiež prispieva k tvorbe väčšieho množstva moču.

3. Môžu vás dočasne bolieť kĺby.

Niektorí ľudia môžu dostať záchvat dny. Dna je chronické metabolické ochorenie, ktorého znakom je zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi, čo vedie k tvorbe ukladaniu solí do kĺbov a podkožia. Po prvých dvoch týdňoch zdravého stravovania sa môže vyskytnúť bolestivosť kĺbov.

Keď sa začne podávať zdravá strava, ktorá obsahuje málo purínov, čo sú zlúčeniny, ktoré predchádzajú tvorbe kyseliny močovej, začne sa vyplavovať kyselina močová uložená v tkanivách ľudského tela. Puríny sa nachádzajú hlavne vo vnútornostiach, v bravčovom a teľacom mäse a v strukovinách, ako hrach, šošovica a fazuľa. Kyselina močová sa môže usadiť v kĺboch a spôsobiť tak záchvat artritídy. V tomto prípade je najlepšie informovať svojho lekára.

Zabudnite na negatívne účinky!

Keď sa budete zdravo stravovať, vyskúšate si, aké je to, cítiť sa každý deň dobre! O chorobách nebuete ani počuť a slovo "chrípka" nebudete poznať. Popri tejto veľkej výhode zabudnete na to, že môže mať i dočasné negatívne zdravotné účinky.

2013-12-17 12:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia